Skip to content

Guvernul olandez va plati aproape 200 de milioane de dolari pentru achizitia unui autoportret al lui Rembrandt care apartine familiei Rotschild.

In timp ce muzeele din intreaga lume se lupta sa supravietuiasca prin efectele pandemiei, guvernul olandez face o investitie spectaculoasa in patrimoniul cultural al Muzeului National Olandez. 

Ministerul Educatiei din Olanda a anuntat printr-o scrisoare adresata parlamentului ca va aloca 198 de milioane de dolari – echivalentul a 175 de milioane de euro – pentru achizitionarea unui tablou de Rembrandt.

Intr-o postare pe Twitter, Ministrul Educatiei Ingrid van Engelshoven a scris: „Cu aceasta achizitie, putem face unul dintre cele mai frumoase Rembrandt-uri accesibil tuturor. Impreuna cu @rijksmuseum si @VRembrandt, ne vom asigura ca #DeVaandeldrager va ramane in proprietatea publica olandeza pentru totdeauna.”

Directorul Muzeului National Olandez a declarat reporterilor ca tabloul in cauza este un autoportret creat de Rembrandt in 1636 numit „De Vaandeldrager”  – „Purtatorul stindardului”. 

Lucrarea se afla in colectii private de cateva secole, apartinand Regelui George al IV-lea al Angliei iar din 1844 este detinuta de familia Rotschild care este dispusa sa il vanda pentru suma de 175 de milioane de euro.

Achizitia nu a fost inca finalizata, guvernul olandez asteapta o aprobare din partea parlamentului insa oficialitatile implicate in aceasta initiativa au declarat ca este vorba despre o serie de formalitati pana cand va fi dus la bun sfarsit. Din suma colosala platita familiei Rotschild, 150 de milioane de euro vor proveni din bugetul guvernului, din taxele platite de popor, 10 milioane de euro vor fi suplimentati din fondurile Rijksmuseumdin Amsterdam iar 15 milioane de euro vor fi adaugate de Rembradt Association.

De indata ce achizitia va fi finalizata, statul olandez planuieste sa trimita tabloul intr-un turneu national pentru a putea fi vazut, in teorie, de catre cei care au platit pentru el. 

Ulterior, va fi inclus in colectia permanenta „Galeria de Onoare” din Rijksmuseum. Anterior, tabloul a fost expus in celebrul muzeu olandez in 2019, in acelasi an in care familia Rotschild a anuntat ca este dispusa sa vanda lucrarea lui Rembrandt. Imediat dupa anunt, autoritatile franceze l-au declarat o „comoara nationala” si au emis o interdictie de export asupra tabloului insa au renuntat la dreptul de a cumpara lucrarea dupa ce nu au reusit sa stranga fondurile necesare pentru tranzactie. Astfel, olandezii au reusit sa inceapa procedurile de negociere.

„De Vaandeldrager”  – „Purtatorul stindardului” este considerata drept una dintre cele mai importante opere ale artistului, atat din punct de vedere istoric dar si artistic. Purtatorii de stindarde au luptat in prima linie in Razboiul de 8 Ani care a rezultat in fondarea Olandei in 1648. 

Este unul dintre primele tablouri create de Rembrandt dupa ce a devenit artisti independent si se considera ca a fost pregatitor pentru cea mai faimoasa opera a sa, „Rondul de noapte” – despre care puteti citi mai jos. 

Taco Dibbits, directorul Rijksmuseum a declarat despre tablou ca „Este momentul in care Rembrandt a devenit Rembrandt! Calitatea picturii si faptul ca marcheaza descoperirea artistica a lui Rembrandt fac din aceasta o lucrare de neegalat a maestrului.”

O parte din lucrarile lui Rembrandt din colectia Rijksmuseum pot fi vazute gratuit online, alaturi de alte 700.000 de exponate de arta. Este unul dintre cele mai mari muzee care si-a digitalizat progresiv colectiile de arta in ultimii 20 de ani. Pentru ca in aceasta perioada calatoriile sunt mai limitate, muzeele cauta noi modalitati de a face accesibila arta si de a continua sa ofere servicii culturale pentru pasionatii de arta.

Pe langa Rembrandt, veti mai gasi opere de arta create de Vermeer, Van Gogh si Van Dyck. Fiecare lucrare are o descriere detaliata si poate fi descarcata. De asemenea, muzeul a gandit si un motor de cautare pentru utilizatori, unde acestia pot accesa arhiva Rijks Studio dupa artist, tip de obiect, perioada si loc.

Dintre cele 340 de picturi create de Rembrandt, 44 apartin muzeelor si colectionarilor privati din Olanda iar 22 dintre acestea se afla in Rijksmuseum.

 Ultima licitatie publica pentru o lucrare a lui Rembrandt a fost in 2009 cand „Portretul unui barbat cu mainile in solduri” (1658) s-a vandut cu 33,2 milioane de dolari in cadrul unei licitatii Christie’s. A fost cumparat de Steve Wynn care l-a vandut mai departe catre Alfred si Isabel Bader, cuplul fiind unul dintre cei mai cunoscuti colectionari de lucrari ale Vechilor Maestri. In 2015, acestia au donat lucrarea catre Queen’s University din Kingston, Ontario din Canada.

Mai multe despre cele mai scumpe tablouri ale Vechilor Maestri (cei mai cunoscuti pictori din Europa inainte de 1800) vandute la licitatie puteti descoperi mai jos.

Traseul operelor de arta prin lume este atat de surprinzator si lipsit de reguli incat istoria artei se scrie in fiecare zi, la 500 de ani dupa Renastere, una dintre cele mai prolifice si marcante perioade artistice. Aproape saptamanal sunt descoperite opere noi apartinand unor maestri precum Rembrandt, Van Gogh, Modigliani sau Picasso. Mai jos va prezentam doua cazuri recente in care au fost autentificate picturi originale create de maestrul olandez.

Citește în continuare