Skip to content

Unde pot fi urmarite productiile nominalizate la Oscar 2022 pentru „Cel mai bun film”.

Cea de-a 94-a ceremonie de decernare a Premiilor Oscar va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood pe 27 martie 2022 si va fi gazduita de Amy Schumer, Wanda Sykes si Regina Hall. Evenimentul este prezentat de Academia de Arte si Stiinte Cinematografice din SUA si va onora cele mai bune filme lansate intre 1 martie si 31 decembrie 2021. 

Nominalizarile pentru Oscar 2022 au fost anuntate pe 8 februarie de catre actorii Tracee Ellis Ross si Leslie Jordan iar cursa pentru pentru „Cel mai bun film” include 10 lungmetraje care au schimbat lumea in ultimul an.

Unele dintre ele au oferit un moment bine meritat de evadare din realitate in timp ce altele au problematizat subiecte importante din punct de vedere istoric sau social. O parte dintre ele au reusit sa readuca publicul in cinematografe intr-o perioada in care industria filmului se confrunta cu cele mai mari probleme din ultimii ani in timp ce jumatate dintre nominalizatii pentru „Cel mai bun film” au fost lansate direct pe platformele de streaming.

Va invitam sa descoperiti mai jos unde pot fi urmarite filmele de Oscar din acest an.

„The Power of Dog”, lungmetrajul care conduce lista filmelor favorite in cursa pentru Oscar cu 12 nominalizari, poate fi urmarit pe Netflix.

Nominalizarea pentru „The Power of Dog” in regia lui Jane Champion a stabilit noi recorduri si premiere pentru regizoare si femeile care lucreaza in Hollywood. Subiectul este unul preferat de membrii Academiei Americane de Film deoarece pune in contrast masculinitatea toxica si homosexualitatea ascunsa in contextul Vestului American unde oamenii din jur sunt extrem de conservatori si traditionalisti. Intr-un mod similar, unul dintre favoritii la Oscar in 2006 a fost „Brokeback Mountain”.

Filmul poate fi urmarit pe Netflix aici, include 4 prestatii actoricesti nominalizate la Oscar in acest an: Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee si Kirsten Dunst.

Regia si scenariul ii apartin lui Jane Champion care a devenit prima femeie cu 2 nominalizari la categoria Cel mai bun regizor la Oscar. Mai multe detalii despre film puteti afla mai jos.

Filmul „Regele Richard” i-a adus lui Will Smith a treia nominalizare la Oscar din cariera.

Bazat pe o poveste adevarata, filmul „Regele Richard” prezinta calatoria lui Richard Williams, un tata hotarat, care a jucat un rol esential in cresterea a doua dintre cele mai talentate atlete din toate timpurile, Venus si Serena Williams, care vor schimba lumea tenisului pentru totdeauna.

Impins de la spate de o viziune clara a viitorului lor si folosind metode neconventionale, Richard are un plan care o sa le duca pe Venus si Serena Williams de pe strazile din Compton, California, direct pe scena globala, ca legende. Filmul emotionant arata puterea familiei, a perseverentei si a credintei de neclintit, ca mod de a realiza imposibilul si de a avea un impact asupra lumii.

Will Smith il interpreteaza pe Richard sub indrumarea regizorului Reinaldo Marcus Green („Monsters and Men”) iar prestatia i-a adus actorului a 3-a nominalizare la Oscar din cariera. In total, filmul are alte 5 nominalizari la Oscar 2022, printre care „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun film” si „Cel mai bun cantec” pentru Beyonce cu Dixson – „Be Alive”.

„Regele Richard” poate fi urmarit pe HBO GO.

„Dune”, una dintre cele mai asteptate productii ale anului, a fost lansata pe HBO MAX si in cinematografe in acelasi timp si a adunat 10 nominalizari la Oscar.

Pe langa nominalizarea pentru „Cel mai bun film”, filmul regizat de Denis Villeneuve se afla in cursa pentru scenariu adaptat, coloana sonora, sunet, montaj, imagine, decor, efecte speciale, machiaj si par si cele mai bune costume, premiu pentru care este considerat favorit al Oscarurilor de anul acesta.

Povestea are la baza romanul „Dune” scris de Frank Herbert in 1965 care a creat o franciza de succes si a devenit cea mai bine vanduta carte de science fiction din toate timpurile.

Din distributie fac parte Timothee Chalamet, nominalizat la Oscar pentru „Call me by your name”, Josh Brolin, nominalizat la Oscar pentru „Milk”, Javier Bardem, castigator al unui Oscar pentru „No country for old men” si nominalizat de alte doua ori pentru „Biutiful” si „Before night falls”, Jason Momoa cunoscut pentru rolul lui Aquaman din universul DC si „Game of Thrones”, Oscar Isaac din franciza „Star Wars”, Zendaya, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Dave, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster si Charlotte Rampling.

„Dune” poate fi urmarit momentan pe Amazon Video, incepand cu 8 martie va fi disponibil si pe HBO Max.

„Don’t Look Up” nu putea lipsi din lista pentru Oscar dupa ce a devenit cel mai discutat si controversat film lansat la finalul anului 2021.

Cu un buget de 75 de milioane de dolari, filmul regizat de Adam McKay are o distributie spectaculoasa insa a fost nominalizat la Oscar 2022 pentru cel mai bun film, scenariu, coloana sonora si montaj. 

“Don’t look up” /”Nu priviti in sus” spune povestea a doi astronomi insignifianti (Jennifer Laurence si Leonardo DiCaprio), care trebuie sa participe la un turneu mediatic mondial pentru a avertiza omenirea in legatura cu iminenta sosire a unei comete care va distruge Pamântul. In era parerilor la liber pe internet, autoritatea celor doi e negata de oameni carora le e frica de o veste rea, dar si de politicieni si oameni de afaceri care au alte interese de dezvoltare.

In perioada lansarii „Don’t Look Up”, pe Urban.ro ati putut urmari o serie de articole in care au fost prezentate atat puncte de vedere ale actorilor cat si povesti despre coloana sonora, costume si scenariul scris de Adam McKay. Va invitam sa le descoperiti mai jos.

„Don’t Look Up” poate fi urmarit pe Netflix.

„Belfast”, tributul adus de Kenneth Branagh copilariei sale, are 7 nominalizari la Oscar dintre care 3 ii revin acestuia in calitate de regizor, scenarist si producator.

Realizat in intregime in alb-negru, filmul ii are in rolurile principale pe Judi Dench, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Ciaran Hinds si Jude Hill, actorul in varsta de 10 ani care il joaca pe Buddy, personajul cheie al productiei.

Drama semi-autobiografica „Belfast” spune povestea copilariei unui baiat in timpul tumultului de la sfarsitul anilor 1960 in capitala Irlandei de Nord. Dornan si Balfe interpreteaza un cuplu plin de farmec din clasa muncitoare prins in haosul general, iar Dench si Hinds ii infatiseaza pe bunicii ironici si plini de viata. 

Filmul a fost lansat mai intai in cinematografe insa a devenit disponibil si pe platformele de streaming. Poate fi urmarit pe Amazon Video.

Filmul CODA a primit 3 nominalizari, una dintre ele este pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru Troy Kotsur. Este prima nominalizare la Oscar pentru om cu deficiente de auz.

Inzestrata cu o voce pe care parintii ei nu o pot auzi, Ruby (Emilia Jones), in varsta de saptesprezece ani, este singurul membru auditiv al unei familii de surzi. Este un CODA – Child of deaf adult. 

Viata ei se invarte in jurul faptului ca actioneaza ca interpret pentru parintii ei (Marlee Matlin, Troy Kotsur) si lucreaza zilnic, inainte de scoala, pe barca de pescuit a familiei impreuna cu tatal si fratele ei mai mare (Daniel Durant). Dar cand Ruby se alatura clubului cor al liceului ei, ea descopera un dar pentru a canta si se simte atrasa de partenerul ei de duet, Miles (Ferdia Walsh-Peelo). Incurajata de maestrul ei de cor (Eugenio Derbez) sa se inscrie la o scoala de muzica prestigioasa, Ruby este prinsa intre obligatiile pe care le simte fata de familia ei si urmarirea propriilor visuri.

Scenariul si regia ii apartin lui Sian Heder, filmul poate fi urmarit pe Apple TV.

Dupa succesul „Shape of Water” care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film al anului 2017, regizorul Guillermo del Toro este nominalizat din nou cu„Nightmare Alley” (Aleea Groazei).

„Nightmare Alley” are casting impresionant condus de Cate Blanchett, Bradley Cooper, Willem Dafoe si Rooney Mara si o durata de 139 de minute. Filmul intra in cinematografele din Romania pe 25 februarie 2022.

Descris ca un „thriller psihologic neo-noir”, filmul il are in centrul atentiei pe Bradley Cooper in rolul carismaticului Stanton Carlisle, un artist din lumea carnavalului care se pricepe la manipular oamenii din public.

Filmul este bazat pe cartea cu acelasi nume scrisa de William Lindsay Gresham si lansata in 1946. Insa nu va fi prima ecranizare „Nightmare Alley”, 20th Century Fox a lansat prima versiune in 1947, la cateva luni dupa aparitia cartii. Primul film i-a avut in distributie pe Tyrone Power, Joan Blondell, Coleen Gray, Helen Walker, Taylor Holmes, Mike Mazurki si Ian Keith si, desi a fost considerat un esec, in timp a devenit o productie de referinta printre pasionatii de filme noir.

Filmul poate fi urmarit pe Hulu (pentru cei care au acces pe platforma) sau pe HBO Max incepand cu 8 martie cand serviciul va fi disponibil in Romania.

„Licorice Pizza” in regia lui Paul Thomas Anderson, „West Side Story” in regia lui Steven Spielberg si „Drive My Car” in regia lui Ryûsuke Hamaguchi inca ruleaza in cinematografele din SUA si Europa asa ca nu pot fi urmarite momentan pe platformele de streaming.

In schimb, pe Netflix puteti urmari ale 8 productii nominalizate la premiile Oscar, pe langa cele 2 mentionate mai sus: „The Lost Daughter” in regia lui Maggie Gyllenhaal, „Tick, tick, boom…” regizat de Lin-Manuel Miranda, „The Hand of God” de Paolo Sorrentino, „Lead Me Home” de Pedro Kos si Jon Skenk, „Robin Robin”, „Audible”, „Three Songs for Benazir” si „The Mitchells vs The Machines”.

Citește în continuare