Skip to content

Peste 200 de evenimente dedicate in Noaptea Muzeelor in acest weekend. 60 de muzee, galerii si spatii de arta sunt deschise doar in Bucuresti

Cea de a 18-a editie a Noptii Muzeelor va avea loc sambata, 14 mai, la nivel national si propune publicului expozitii, interventii si experimente artistice, proiectii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfasurate in format fizic.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor sunt gazduite de peste 170 de muzee si case memoriale, galerii si gradini de arta, institute si centre culturale, rezidente, saloane si studiouri creative, spatii ale memoriei, castele, palate, cetati, mori, teatre, universitati, cinematografe, biblioteci, primarii sau case ale experimentelor din toata tara.

Dupa cele doua editii online sau hibrid (fizic si online) din pandemie, evenimentele gazduite de muzee si organizatii culturale vor fi deschise cu peste 200 activari speciale, puse la cale in aproximativ 80 de localitati din 38 de judete in toata tara, fie ele mari centre culturale, orase, comune sau chiar sate.

Urban.ro va recomanda o parte dintre evenimentele din cadrul Noptii Muzeelor, cu mentiunea ca este posibil ca durata de asteptare la fiecare dintre obiective sa fie foarte mare.

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2022 Arcul de Triumf va putea fi vizitat gratuit, intre orele 11.00 – 00.00.

Ultima persoana va intra in interiorul monumentului la ora 23.30. Traversarea catre si dinspre monument se face pe la trecerea de pietoni semaforizata care face legatura intre Arcul de Triumf si Parcul Regele Mihai l. Detalii aici.

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a pregatit pentru Noaptea Muzeelor 2022 un program care include, pe lanaă vizitarea gratuită a expozitiei permanente, o seara de folk in gradina si activitati de colectare a insectelor nocturne si de interceptare a liliecilor din curte.

Intre orele 19.00 si 19.45, respectiv 23.00 şi 23.45, invitatul special al serii, Marius Matache – cercetator si muzician, asteapta publicul la intalnire in gradina muzeului la un recital de muzica folk.

Daca vor fi conditii meteorologice favorabile, cercetatorii Muzeului le propun vizitatorilor sa descopere cine sunt micile vietuitoare cu care impartim noaptea, dar si cum comunica liliecii, intr-o serie de activitati desfasurate in curtea Muzeului intre orele 21.30 si 22.30. Detalii aici.

Bucurestenii pot descoperi Night Tours by Art Safari, o experienta de vizitare ce cuprinde un tur ghidat in expozitii si muzica live.

Palatul Dacia-Romania va gazdui 5 pavilioane expozitionale, unde vor fi expuse si nume mari ale artei mondiale precum Picasso si Dalí.

Una dintre cele mai importante expozitii va fi „Picasso, Dali & Falla – Palaria cu trei colturi” care va expune arta grafica a celor mai importanti artisti spanioli ai secolului trecut: Pablo Picasso si Salvador Dali. Expozitia va fi dedicata baletului „Palaria cu trei colturi” de Manuel de Falla pentru care Picasso si Dalí au fost alesi sa creeze decorurile si costumele, iar Picasso a realizat chiar si machiajul dansatorilor. Detalii despre evenimentul din cadrul Noptii Muzeelor, aici.

Tiriac Collection se alatura pentru al doilea an galeriilor care isi deschid portile vizitatorilor in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, editia 2022.

Galeria Tiriac Collection este prima colectie personala ce reuneste modele impresionante de vehicule si motociclete, produse incepand cu anul 1899. Vizitatorii regasesc peste 30 de marci auto si moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson si Indian Scout.

Fiecare dintre cele 174 de masini expuse are o poveste aparte, in spatele modelelor prezente in galerie aflandu-se istorii fascinante sau fosti proprietari celebri.

Galeria este singura colectie privata din lume care detine cele sapte modele ale seriei Rolls Royce Phantom, inclusiv o unitate din seria a IV-a, cea mai exclusivista generatie Rolls Royce construita vreodata. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse intre 1950 si 1956 si au fost destinate, intţial, familiilor regale si sefilor de stat.  Cel mai vechi exponat al colectiei este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat in 1899, unul dintre cele doar sapte exemplare care mai exista in prezent. Galeria se afla in orasul Otopeni, iar detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Din 14 mai, in cadrul evenimentului national „Noaptea Muzeelor”, Palatul Bragadiru va deveni un ArtHub.

La Palatul Bragadiru va fi  un laborator urban in care are plastice si vizuale vor deveni substante de baza, iar lansarea se face cu o expozitie de arta contemporana, jazz si vin. Totodata, se va deschide galeria Bulevart, care va gazdui lucrarile artistilor plastici precum: Sabin Balasa, Sorin Ilfoveanu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Eugen Raportoru si multi altii. Detalii aici.

La Teatrul Tandarica are loc expozitia interactiva ”Perpetuum Tandarica”. O reprezentatie a spectacolului ”Regele moare” De Eugène Ionesco.

Dincolo de dimensiunea istorica a muzeului din cadrul Teatrului Tandarica, proiectul “PERPETUUM TANDARICA” isi propune sa expuna si creatiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de papusi, familiarizand publicul cu tendintele estetice si tehnicile de constructie contemporane. Detalii aici.

O altfel de experienta de muzeu este oferita de BEAUTIK Haute Parfumerie, care a deschis portile primului Muzeul al Parfumului din Romania.

O colectie privata, unicat in Romania, care reuneste peste 10000 de obiecte si accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanta mondiala, dar si sticle autentice romanesti din diferite perioade, este deschisa in cadrul Muzeului Parfumului. Detalii aici.

Noaptea Muzeelor este un proiect initiat in urma cu 18 ani de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizata anual pe plan european, iar in Romania de catre Reteaua Nationala de Muzeelor (RNMR).

Detalii complete si actualizate despre organizarea generala si programul evenimentelor sunt disponibile pe website-ul Noaptea Muzeelor, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.

Citește în continuare