Skip to content

In Milano, ar putea fi construita cea mai spectaculoasa biblioteca din Europa. Va avea un acoperis circular din materiale organice, gradini suspendate cu copaci infloriti si un turn de carti.

Studioul de arhitectura germano-italian NOA – network of architecture – a propus un proiect inovator pentru concursul de proiectare a viitoarei cladiri a Bibiotecii Europene de Informatii si Cultura (BEIC) din Italia. 

Biblioteca reprezinta o initiativa adoptata de guvernului italian inca din 1990 prin care s-a propus construirea unuia din cele mai importante centre culturale europene, insa nu s-a materializat nici pana in ziua de astazi.  

In acest sens, discutiile cu privire la biblioteca au fost reluate de catre guvernul Italiei si mai multe echipe de arhitectura au fost comisionate pentru a proiecta planurile viitoarei biblioteci europene. Una dintre cele mai spectaculoase propuneri vine de la arhitectii de la NOA, care au proiectat un centru de lectura, recreere si studiu care sa inspire si sa relaxeze vizitatorii. 

Bibiloteca urmeaza sa fie construita in cartierul Porta Vittoria, una dintre cele mai linistite zone din Milano, iar propunerea arhitectilor de la NOA a fost denumita „Copacul cunoasterii” datorita elementelor de peisaj natural care au fost integrate in toate spatiile construite, inclusiv in cele interioare. 

Planul propus pentru bibilioteca are ca element distinctiv un acoperis futuristic ce ia forma unui inel si care gazduiste un parc suspendat cu vegetatie specifica regiunii de nord a Italiei.

Proiectul isi propune sa redefineasca conceptul de bibilioteca si are la baza o cercetare riguroasa a semnificatiei, caracteristicilor si a utilizarii unui asemenea spatiu in secolul al XXI-lea. Arhitectii l-au imaginat ca un centru in care creativitatea este stimulata prin dobandirea de noi cunostinte, intr-o atmosfera relaxanta. In acelasi timp, biblioteca vazuta de ei desemneaza un mediu hibrid in care linia dintre spatiul interior si exterior este estompata. 

„Noua biblioteca europeana propusa de noi ascunde un peisaj verde care asteapta sa fie descoperit de oricine, asemenea unei coperti de carte care ascunde o poveste in care sa te cufunzi”, spune un reprezentant al studioului NOA. 

Cladirea este structurata pe 9 etaje, cel mai important este primul nivel care adaposteste o promenada prin care vizitatorii pot traversa intreaga constructie. 

Promenada functioneaza ca un bulevard interior care are un rol functional important, oferind acces la principalele zone si facilitati ale bibliotecii.

Printre spatiile cele mai importante se numara o camera de studiu in forma circulara, cu o capacitate de 200 de persoane care ofera o vedere panoramica de 360° asupra orasului Milano. Pentru a ajunge la incaperea de studiu, vizitatorii pot opta pentru un lift din sticla transparenta care se ridica printr-un turn de carti, oferind un efect spectaculos.

Echipa de arhitecti a fost inspirata de arhetipul Gradinii Edenului, unde, dupa cum este mentionat in Geneza, creste Copacul Cunoasterii Binelui si Raului. Acest episod biblic i-a indemnat pe arhitecti sa gandeasca un fel de Gradina a Edenului pamanteasca, amplasata pe acoperisul bibliotecii in care vor fi plantate diverse specii de plante si arbori care sa ofere o atmosfera placuta si linistita de studiu. 

Mai jos puteti descoperi cele mai spectaculoase biblioteci deja construite in intreaga lume.

Citește în continuare