Skip to content

Britney Spears dezvaluie intr-o inregistrare de 22 de minute persecutia pe care a trait-o timp de 13 ani: „A fost abuz curat.” Isi acuza parintii ca au pus-o sub tutelaj pentru a-i controla finantele.

Devenita idolul unei generatii, Britney Spears era la inceputul anilor 2000 simbolul „visului american”, fiind o tanara talentata, dintr-o familie modesta, devenita cea mai celebra si iubita adolescenta din lume. Dar asa cum se vede mereu in Holywood cand se trage cu ochiul in spatele cortinei, industria divertismentului este una dura iar ascensiunea pe un piedestal poate fi la fel de rapida precum caderea.

Spears a facut o noua serie de dezvaluiri socante printr-o inregistrare audio de 22 de minute distribuita pe contul ei de YouTube, pe care ulterior a sters-o.

Artista a suferit o multime de necazuri intens documentate in presa. Punctul culminant al vietii ei a fost in 2008 cand peste 200 de paparazzi s-au strans in fata casei ei din Malibu sa o filmeze in momentul in care a fost dusa la spital, legata de targa, dupa ce se presupune ca s-ar fi incuiat in baie cu unul dintre cei doi fii pe care ii are cu dansatorul Kevin Federline.

Incidentul a fost utilizat de parintii ei, Jamie si Lynne Spears, pentru a o declara pe fiica lor instabila psihic, fiind plasata sub tutelajul tatalui ei care i-a controlat fiecare aspect al vietii, de la accesul la telefon, la orele de vizita cu copiii ei, la cariera, finante si inclusiv cele mai intime aspecte ale vietii ei personale.

Dupa 13 ani de tutelaj, Spears a scapat anul trecut in luna noiembrie de sub controlul parintilor ei, iar de atunci a postat constant pe retelele de socializare detalii despre intamplarile socante din viata ei.

„M-am trezit azi dimineata si mi-am dat seama ca am multe lucruri pe cap pe care nu le-am impartasit niciodata cu cineva.” si-a inceput Spears mesajul audio pe care il puteti asculta mai jos in intregime, fiind repostat de alte conturi de YouTube. Artista a declarat ca pana acum a tinut anumite detalii pentru ea pentru ca i-a fost rusine de modul in care oamenii se vor uita la ea: „Am ales sa ma deschid cu onestitate catre altii si sa incerc sa aduc la lumina anumite lucruri grele prin care poate ca au mai trecut si altii.”

Tutelajul lui Spears a inceput cand avea numai 25 de ani: „eram extrem de tanara, imi amintesc cum o multime de prieteni imi scriau si ma sunau si isi doreau sa ma vada pentru ca eram extrem de apropiati. Dar ce s-a intamplat, sincer, nu stiu exact ce am facut ca sa merit asta nici pana azi. Dar din cauza pedepsei tatalui meu nu am avut voie sa vad pe nimeni. Nimic nu are sens pentru mine. Am vorbit cu un medic intr-un accent britanic, cand ii ceream reteta, iar trei zile mai tarziu a aparut o echipa de la urgenta cu 3 elicoptere.”

Artista crede ca tutelajul ei a fost premeditat si ca parintii ei au lucrat din timp pentru a-i controla finantele, dupa ce renuntase sa ii mai sustina financiar deoarece niciunul dintre ei nu isi dorea sa munceasca: „Acum stiu ca a fost totul premeditat si ca o femeie a introdus ideea tutelajului mamei si tatalui meu si i-a ajutat sa planuiasca si sa o puna in practica.”

Spears a tinut sa infirme acuzatiile care i s-au adus de-a lungul timpului in legatura cu consumul de droguri si alcool: „Totul a fost pus la cale de ei. Nu au fost gasite droguri in organismul meu, nici alcool, nimi. A fost abuz curat si nu am dezvaluit nici macar jumatate din ce mi s-a intamplat.”

In mod obisnuit, astfel de declaratii ar fi putut fi facute publice intr-un interviu cu Oprah, jurnalista care se ocupa de cele mai importante interviuri din Hollywood. Insa Spears a spus ca a primit zeci de oferte pentru interviuri, inclusiv de la Oprah, pe sume de bani uriase, dar ca le-a refuzat pentru ca povestea ei nu poate fi lamurita intr-un singur interviu.

Spears a spus ca Jamie, tatal ei, avea control total asupra vietii ei: „Imi aduc aminte prima zi in care a spus: Eu sunt Britney Spears, eu iau deciziile.”

In privinta abuzului, artista a povestit: „mi se spunea ca sunt grasa in fiecare zi. Trebuia sa merg la sala… imi aduc aminte ca eram atat de demoralizata si ma faceau sa ma simt de parca sunt un nimic. Dar am facut ce au zis ei pentru ca eram speriata si mi-era frica. Trebuia sa joc un rol si sa ma prefac in public ca totul e ok pentru ca puteau sa-mi faca rau oricand vroiau. A fost demoralizant. Au fost 15 ani de turnee si concerte, aveam 30 de ani si traiam dupa regulile tatalui meu. Si cand toate astea se intamplau, mama era martora, fratele meu, prietenii, toti au mers in tandem.”

Spears sustine ca tatal ei ii controla inclusiv miscarile de dans pe care le facea iar atunci cand nu era de acord sa danseze intr-un anume mod, era amenintata ca i se vor lua si mai multe drepturi: „Imi aduc aminte cand m-a sunat tata si plangeam si il intrebam: de ce imi faceti asa? Si imi aduc aminte cand spunea: trebuie sa asculti ce zic doctorii, doctorii iti vor spune ce sa faci. Nu pot sa te mai ajut. Daca nu mergi la doctori, o sa ajungem la tribunal, o sa fie un proces mare si o sa pierzi. Am mai multi oameni decat tine de partea mea, tu nici macar nu ai un avocat.”

Artista nu avea voie sa iasa in public, nu avea prieteni, nu avea acces la telefon si era obligata sa mearga la alcoolici anonimi desi nu avea voie sa consume alcool de multi ani. Fiecare lucru pe care il consuma era atent monitorizat de o echipa de doctori platiti cu milioane de dolari.

Britney a povestit ca „urcam pe scena si faceam showuri pentru mii de oameni in fiecare in Las Vegas, cu tot ce inseamna sa fii un performer, trebuia sa dau mana cu 40 de oameni in fiecare seara inainte de spectacol, sa ma antrenez de trei ori pe saptamana, sa merg la alcoolicii anonimi, la sedinte de terapie. Eram o masina. Aproape ca nu mai eram om. E o nebunie cat de mult munceam. Si cand o singura data am comentat ceva si am zis „nu” intr-o repetitie despre o miscare de dans, s-au enervat pe mine.”

Pe langa tatal ei, artista da vina in mod deosebit pe mama ei, Lynn: „M-au omorat, la propriu. M-au aruncat la gunoi. Asa m-am simtit, ca si cum familia mea m-a aruncat la gunoi.”

La finalul inregistrarii, Britney a dezvaluit motivul pentru care a facut aceste dezvaluiri si a mentionat si noua colaborare cu Elton John care marcheaza revenirea ei in muzica si care poate fi ascultata mai jos: „Am impartasit aceste lucruri pentru ca vreau ca oamenii sa stie ca sunt doar un om.  Ma simt victimizata dupa aceste experiente si cum pot sa repar aceste lucruri daca nu vorbesc despre ele. Daca esti intr-un introvert ciudat ca mine, care se simte singur in cea mai mare parte a timpului, si daca aveai nevoie sa auzit o poveste ca asta, sa stii ca nu esti singur, si ca viata mea a fost departe de a fi usoara, si nu esti singur.”

Povestea lui Spears ar putea fi pusa in legatura cu ceea ce i s-a intamplat lui Michael Jackson sau Marylin Monroe, tragediile lor au inspirat zeci de documentare si filme care au oferit o lectie despre cat de diferita poate fi imaginea publica a unui artist fata de viata lui privata.

In curand, povestea lui Monroe va fi ecranizata din nou intr-un portret care promite sa fie cel mai intim de pana acum si care va fi jucata de Ana de Armas.