Skip to content

In Finlanda, langa satul lui Mos Craciun, puteti comanda un ren via Uber. Cursa este gratuita in perioada sarbatorilor.

Inca de la lansarea sa in 2009, compania Uber a redefinit limitele pentru ce presupune un serviciu de taxi. Dincolo de livrarea de mancare de la restaurantele preferante, rezervarea unui vapor sau a unui elicopter, aplicatia este responsabila acum pentru o noua experienta inedita: Uber Sleigh.

Uber Sleigh este prima plimbare de tip taxi (la cerere) din lume cu sania trasa de reni.

Pentru o perioada limitata de timp in perioada sarbatorilor din acest an, daca se intampla sa va aflati in apropierea Cercului Arctic, puteti utiliza aplicatia Uber pentru a rezerva o plimbare – sau transport – cu ajutorul renilor. 

Plimbarile cu renii se desfasoara de doua pe zi, intre 12 si 18 decembrie, de la Apukka Resort din Rovaniemi iar cursele sunt gratuite. Rovaniemi este capitala finlandeza a Laponei iar complexul hotelier se afla in imediata apropiere a celebrului sat al lui Mos Craciun.

Calatoria gratuita cu sania Uber dureaza doua ore si va poarta prin peisajele spectaculoase de iarna ale tinutului lapon.

Veti trece prin paduri acoperite de zapada, prin nameti pe langa lacurile inghetate iar jumatatea drumului va puteti bucura de o pauza delicioasa. Saniile vor fi parcata pentru o gustare traditionala finlandeza: o bautura calda din fructe de padure si dulciuri, toate in jurul unui foc de lemne unde va puteti incalzi.

Plimbarile cu renul pot fi rezervate pe aplicatie cu o ora inainte plecarii si vor fi acceptate pe baza principiului „primul venit, primul servit”.

In aceasta perioada, pe langa tururi pentru a vedea aurora boreala, Apukka Resort a pregatit zeci de activitati prin care va puteti bucura de natura si de fauna locala.

Satul lui Mos Craciun se gaseste la marginea Cercului Artic, la aproximativ 8 kilometri nord de Rovaniemi, capitala regiunii finlandeze Laponia.

Desi in sat soarele rasare la ora 11 in aceasta perioada a anului, Mosul si elfii, ajutoarele sale de incredere, sunt foarte ocupati pentru a finaliza ultimele pregatiri pentru ajunul Craciunului.

Potrivit Departamentului de primire a Turistilor din Rovaniemi, peste jumatate de milion de oameni vin in mod regulat in Laponia pentru a-l intalni pe Mos Craciun in satul sau tematic. Multi dintre cei mici si cei mari se joaca cu zapada si admira decoratiunile speciale in drumul lor spre casa Mosului.

Oficiul postal din apropierea satului se ocupa zilnic de sortarea a mii de scrisori primite de la copiii din toata lumea. Peste 30.000 de scrisori ajung zilnic in Laponia in aceasta perioada a anului. 

Odata ce are toate scrisorile citite si cadourile impachetate si pregatite, Mos Craciun scoate sania si isi aduna renii de prin padurea din apropiere. ”Avem o calatorie lunga de parcurs si multi copii buni care ne asteapta cu mult entuziasm” sustine Mos Craciun.

Mai jos puteti descoperi si alte povesti din Laponia.

Citește în continuare