Skip to content

Judith State, laureata in programul European Shooting Stars alaturi de cei mai buni actori emergenti din Europa. Dupa un trofeu Gopo pentru „Monstri” si rolul din „R.M.N.” in regia lui Cristian Mungiu, actrita va fi premiata la Festivalul de Film de la Berlin.

Actrita Judith State, laureata la European Shooting Stars alaturi de cei mai buni actori emergenti din Europa. Va fi prezentata presei internationale si va fi premiata in cadrul Festivalului de Film de la Berlin in luna februarie.

European Film Promotion, care reprezinta organizatii cinematografice din 37 de tari, a dezvaluit numele celor mai buni actori emergenti care au fost selectati pentru urmatoarea editie a European Shooting Stars. Acestia vor fi prezentati presei internationale, industriei cinematografice si publicului in cadrul celei de-a 73-a editii a Festivalului de Film de la Berlin si vor primi cate un trofeu in cadrul Berlinalei.

Din Romania, , dansatoarea si coregrafa Judith State a fost selectata in cadrul programului dintr-un grup de 27 nominalizati. A fost remarcata pentru rolul recent din „R.M.N.” de Cristian Mungiu care a avut premiera in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2022.

Alaturi de State vor fi sapte femei si doi barbati alesi de catre un juriu international, format din regizorul polonez Jan Komasa, directorul de casting olandez Rebecca van Unen, producatoarea norvegiana Maria Ekerhovd, fosta Shooting Star spaniola Veronica Echegui si editorul international de reportaje de la Variety, Leo Barraclough din Marea Britanie. Acesti cinci experti au recunoscut potentialul talentelor pentru o cariera internationala pe baza mai multor factori, in special a prestatiei lor deosebite in filme de lungmetraj si seriale dramatice.

Juriul i-a laudat lui Judith State interpretarea din filmul „R.M.N.”, in comunicatul de presa care anunta selectia printre laureatii European Shooting Stars 2023 se mentioneaza ca actrita ”da dovada de o abilitate naturala si de o prezenta puternica, aducand autenticitate si farmec rolului. Este foarte prezenta in momentul respectiv si este capabila sa treaca dincolo de ecran pentru a emotiona publicul.”

Judith State este dansatoare profesionista si a descoperit actoria mai tarziu in viata, lucrand cu regizori romani proeminenti. A debutat in rolul Sandrei din „Sieranevada” in regia lui Cristi Puiu, fiind remarcata de directorul de casting Simona Ghita. 

In ultimii ani a jucat in filme precum „Sieranevada”, „Malmkrog” (Cristi Puiu), „Tata muta muntii” (Daniel Sandru), „Refugiu” (Liviu Marghidan) sau „Noua povesti de dragoste si ura in izolare” (Dan Chisu) iar in 2020 a castigat Premiul Gopo pentru rolul principal din filmul de debut al lui Marius Olteanu, „Monstri”. 

Judith State are pregatire de baza in dansul clasic, o licenta in limba de straina si o diversitate de proiecte de coregrafie, teatru si film. De-a lungul timpului ati vazut-o pe scena in baletul emisiunii Surprize, surprize, in spectacole la TNB, Teatrul de Opereta si teatre independente sau in filmul „6,9 pe scara Richter” in regia lui Nae Caranfil. Preda cursuri de dans contemporan la Working Art Space and Production, Centrul National al Dansului Bucuresti, Casa de Balet si Linotip.

Selectia in programul European Shooting Stars este un pas urias in cariera oricarui actor.

In trecut, au fost laureati actori precum Bill Skarsgård (“It,” “It Chapter 2”), dublu-nominalizata la Oscar Carey Mulligan (“She Said,” “The Dig,” “Promising Young Woman,” “The Great Gatsby”), Alba Rohrwacher (“Happy as Lazzaro”), castigatoarea unui trofeu Oscar Alicia Vikander (“Beckett,” “Tomb Raider”), Maisie Williams (“Game of Thrones”), castigatorul de Oscar Riz Ahmed (“Encounter,” “Sound of Metal,” “Rogue One: A Star Wars Story,” “Mogul Mowgli”), George MacKay (“Munich – The Edge of War,” “1917”), Daniel Brühl (“All Quiet on the Western Front”) si Louis Hofmann (“The Forger”).

Alaturi de Judith State, vedetele European Shooting Stars 2023 sunt Joely Mbundu (Belgia), Alina Tomnikov (Finlanda), Leonie Benesch (Germania), Thorvaldur Kristjansson (Islanda), Benedetta Porcaroli (Italia), Yannick Jozefzoon (Olanda), Kristine Kujath Thorp (Norvegia), Gizem Erdogan (Suedia) si Kayije Kagame (Elvetia).

Programul de promovare al laureatilor va fi de patru zile, se va desfasura intre 17 si 20 februarie si le va oferi o platforma internationala de networking pentru ca a-si lansa cariera internationala cu ajutorul unor jurnalisti, directori de casting, producatori si regizori. Va culmina cu ceremonia de premiere la Berlinale Palast pe 20 februarie unde fiecare actor va fi onorat cu Premiul European Shooting Stars.

Exista si la nivel national un astfel de program similar in cadrul festivalului TIFF. Se numeste „10 pentru FILM” si este destinat descoperirii si promovarii unor noi actori (care au facut doar teatru) pentru viitoare roluri in cinematografie.

Printre actorii selectati de-a lungul timpului in „10 pentru FILM” se numara Maria Obretin – ulterior a jucat in „Umbre”, „Vlad” sau „Octav”, Cezar Grumazescu – a jucat in documentare britanice, in „Imaculat” iar recent in „Wednesday” in regia lui Tim Burton , Nicoleta Lefter – din „Ruxx” sau „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, Silvana Mihai – „Cateva conversatii despre o fata foarte inalta”, Eduard Trifa – „Clanul”, „Scara”, Mihaela Trofimov – „Bani negri”, „Triplusec”, Irina Antonie – „Killing Eve”, Bogdan Farcas – „Neidentificat” (pentru care a castigat si un trofeu Gopo) sau Denis Hanganu – „Sacrificiul”, „Clanul.”

Filmul „RMN” in regia lui Cristian Mungiu este povestea lui Matthias (30) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto).

Incearca sa se implice mai mult in educatia baiatului ramas prea indelung doar in grija mamei (Ana) si sa-l dezbare de spaimele nedeslusite care l-au cuprins. Când la mica fabrica de care se ingrijeste Csilla sunt angajati câtiva muncitori noi, pacea celor din comuna se tulbura, spaimele ii cuprind deopotriva si pe adulti, iar frustrarile, conflictele si pulsiunile irump la suprafata prin pojghita subtire de aparenta intelegere si calm.

Filmul ii are in rolurile principale pe actorii Marin Grigore si Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesionisti precum Macrina Bârladeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesionisti.

Imaginea a fost realizata de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog) scenografia de catre Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata Muta Muntii) iar montajul de catre Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).

Filmarile au fost realizate in perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, in principal in satul Rimetea din judetul Alba dar si in alte localitati din Transilvania.

Citește în continuare