Skip to content

(video) Trailerul oficial „Oppenheimer” in regia lui Christopher Nolan. Cu Cillian Murphy in rolul principal, filmul prezinta procesul de creatie a primei bombe atomice. Din distributie fac parte Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Rami Malek si Kenneth Branagh.

Universal Pictures a lansat trailerul oficial pentru „Oppenheimer”, noul film al lui Christopher Nolan care il are ca protagonist pe Cillian Murphy.

Lungmetrajul este descris ca un thriller bazat pe povestea creatiei primei bombe atomice. Scenariul a fost adaptat de Nolan si vine dupa megaproductia „Tenet” care a fost lansata in mijlocul perioadei pandemice si a castigat un premiu Oscar pentru efecte speciale. 

Pentru ca productiile lui Nolan sunt cunoscute drept adevarate experiente cinematografice imersive, noul film va fi lansat si in format IMAX si va putea fi urmarit in cinematografele din toata lumea incepand cu 21 iulie 2023.

„Oppenheimer” documenteaza viata si procesul de cercetare ale fizicianului american J. Robert Oppenheimer, creditat drept „parintele bombei atomice”.

Oppenheimer – jucat de Cillian Murphy – a fost unul dintre principalii contribuabili ai Proiectului Manhattan, un efort de cercetare guvernamental axat pe crearea de arme nucleare care a avut loc intre 1942-1946. De asemenea, el a fost si directorul Laboratorului Los Alamos, unde bombele au fost asamblate fizic.

Proiectul a fost justificat de temerile ca Adolf Hitler se pregatea sa foloseasca tehnologia nucleara dezvoltata de oamenii de stiinta germani.

Pe langa rolul lui Murphy, distributia este completata de Emily Blunt in rolul sotiei lui Oppenheimer, biologul si botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer. In roluri importante mai sunt si Rami Malek, castigator al premiului Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, si Kenneth Branagh, actor, regizor si scenarist nominalizat de opt ori la Oscar.

Matt Damon, castigator al unui premiu Oscar, il interpreteaza pe generalul Leslie Groves Jr., directorul Proiectului Manhattan, iar Robert Downey Jr. il interpreteaza pe Lewis Strauss, comisarul fondator al Comisiei pentru Energie Atomica a SUA. 

„Ne imaginam un viitor si imaginatia noastra ne ingrozeste. Se vor teme de el pana cand il vor intelege si nu-l vor intelege pana cand nu-l vor fi folosit. Teoria te va duce doar pana la un anumit punct. Nu stiu daca putem avea incredere in noi cu o astfel de arma, dar nu avem de ales”, spune Murphy (Oppenheimer) in trailer.

Filmul se bazeaza pe cartea „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” scrisa de Kai Bird si Martin J. Sherwin si premiata cu un Pulitzer.

Actrita Florence Pugh joaca rolul psihiatrei Jean Tatlock, membra a Partidului comunist si amanta lui Oppenheimer, Benny Safdie il interpreteaza pe fizicianul Edward Teller, parinte al bombei cu hidrogen, Michael Angarano pe Robert Serber, iar Josh Hartnett il joaca pe Ernest Lawrence, pionier in energia nucleara.
Din distributie mai fac parte Dane DeHaan, Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich si Matthew Modine.

„Oppenheimer” este filmat intr-o combinatie de IMAX 65 mm si film de 65 mm in format mare. Va fi pentru prima data cand vor fi prezentate in IMAX imagini filmate analogic in alb-negru. 

Pentru Cillian Murphy, care a jucat roluri secundare intr-o serie de proiecte semnate de Nolan, incepand cu „Batman Begins” din 2005, este prima oara cand va fi protagonist intr-o productie a lui Nolan.

Murphy si Nolan au o relatie de prietenie de lunga durata, actorul a jucat in productii de succes precum „Inception”, „Batman Begins”, „The Dark Knight”, „The Dark Knight Rises” si „Dunkirk”. Intr-un interviu acordat pentru ziarul britanic The Guardian, actorul a declarat ca „intotdeauna ma voi prezenta pentru Chris, indiferent de marimea rolului. Chris ma va suna si eu voi fi acolo”.

Filmele lui Nolan, printre care „Tenet”, „Dunkirk”, „Interstellar”, „Inception” si trilogia „The Dark Knight”, au castigat peste 5 miliarde de dolari in box office-ul mondial si au fost recompensate cu 11 premii Oscar si 36 de nominalizari, inclusiv doua nominalizari pentru cel mai bun film.

„Oppenheimer” marcheaza primul film al lui Nolan de la „Memento”, din 2000, care nu va fi lansat de Warner Bros. dupa ce relatia dintre el si studio s-a incheiat dupa lansarea filmului „Tenet”.

Totodata, este si primul film biografic semnat de regizor, pentru care i s-a alocat un buget de 100 milioane de dolari, jumatate cat productia „Tenet”.

Succesul „Tenet” nu a fost la fel de mare pe cat era de asteptat, fiind primul blockbuster care a redeschis cinematografele dupa perioada de lockdown inceputa in martie 2020, insa filmul a intrat in istoria cinematografiei, ca mai toate productiile lui Nolan care au avut lucruri exceptionale de spus despre cum se fac filmele – de la structurile narative, pana la modul de filmare sau utilizarea muzicii pentru coloana sonora. (Memento, Inomnia, Interstelar, Inception).

Citește în continuare