Skip to content

Retrospectiva 2022 – succesele filmelor romanesti pe piata internationala. „RMN” si „Metronom” cele mai titrate filme romanesti la festivaluri

Berlin, Cannes, Sarajevo sau San Sebastian sunt cele mai importante festivaluri europene de film, unde 2022 a adus o prezenta semnificativa a cineastilor romani. 

La Berlinale, Regizorul Radu Jude si actritele Anamaria Vartolomei, Fatma Mohamed si Ioana Iacob au fost in competitie anul acesta.

Eseul documentar „Amintiri de pe Frontul de Est” de Radu Jude si Adrian Cioflanca a intrat in competitia Berlinale Shorts, alaturi de alte 20 de scurtmetraje. Pentru aceasta sectiune, juriul a fost format din artista italiana Rosa Barba, expertul german in scurtmetraje Reinhard W. Wolf si cineastul indian Payal Kapadia. Detalii despre film aici.

De asemenea, Radu Jude a prezentat la Berlin si un nou proiect in cadrul pietei de coproductie,„Heia, Heia, Safari!”. Filmul este co-produs de jip Film & Verleih (Germany) si microFILM (Romania) in sectiunea „Berlinale Directors” din cadrul Berlinale Co-Production Market. Detalii despre film aici.

Totodata, la Berlin a fost prezentata si coproductia germano-romana „Wir könnten genauso gut tot sein”/„Am putea la fel de bine sa fim morti” de Natalia Sinelnikova, cu Ioana Iacob in rolul principal.

„Metronom”, debutul in lungmetraj de fictiune al regizorului Alexandru Belc, a fost distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al sectiunii Un Certain Regard.

Premiera natională a filmului a avut loc îi cadrul Festivalului International de Film Transilvania, unde aproape 4000 de spectatori au urmarit povestea. Dupa Cannes, filmul a fost distins si cu Premiul „Nechama Rivlin” pentru cel mai bun film international la Jerusalem Film Festival,

Tot la Cannes a fost prezentat si „R.M.N.” a lui Cristian Mungiu, povestea lui Matthias (30) care, in preajma Craciunului, se intoarce de la munca din Germania in satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste in taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto).

Ulterior, Filmul RMN al regizorului Cristian Mungiu a avut si premiera americana la New York Film Festival.

Si Radu Jude s-a intoars anul acesta la Cannes, cu scurtmetrajul „Potemkinistii”. Productia a fost selectata in programul Quinzaine des Réalisateurs.

Filmul scris si regizat de Radu Jude porneste de la gestul de sfidare la adresa Rusiei facut in 1905 de marinarii de pe Crucisatorul Potemkin, care au primit azil politic in Romania. In 2021, un sculptor, interpretat de Alexandru Dabija, incearca sa faca o lucrare inspirata de acest eveniment. Alexandru Dabija si Cristina Draghici interpreteaza rolurile principale.

„Potemkinistii” este o comedie despre arta, istorie, memorie si cinema, descrisa de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schita de Caragiale incrucisata cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Editia 2022 a festivalului de film de la Sarajevo s-a bucurat de o participare importanta din partea Romaniei. Considerat unul dintre festivalurile importante din Europa, festivalul e dedicat productiilor europene si e o rampa de lansare pentru tineri din industrie.

Romania a avut un film in competitia oficiala – MEN OF DEEDS / OAMENI DE TREABA, in regia lui Paul Negoescu cu Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic in rolurile principale.

In sectiunea Talent Sarajevo 3 tineri actori romani, 2 regizori si o scenarista au fost selectionati alaturi de alti artisti europeni sa fie prezentati producatorilor si regizorilor de film. Ei sunt Alina Serban, Iulian Daniel Popa pentru regie, Cezar Grumazescu, Vlad Brumaru si Ana Dumitrascu pentru actorie si Miruna Minculescu pentru scenaristica.

Totodata, filmul „Imaculat” (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) va reprezenta Romania in cursa pentru premiile Oscar 2023. 

„Imaculat”, regizat de Monica Stan si George Chiper-Lillemark, a castigat deja Leul de Aur pentru Cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Venetia 2021.

Pelicula a fost premiată în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award” precum și premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu. „Imaculat” completează panoul recompenselor, în 2022, cu Trofeul Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival – Portugalia la categoria film de ficțiune dar și cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film – FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival – TIFF Cluj-Napoca. 

Filmul este inspirat dintr-o experienta personala a regizoarei Monica Stan si o are in centrul actiunii pe Daria (Ana Dumitrascu), o adolescenta de 18 ani care ajunge intr-o clinica de dezintoxicare pentru consum de heroina. Vine dintr-o familie privilegiata, nu intra in tiparul consumatorului de droguri de mare risc, dar se trezeste inconjurata de toxicomani care au ajuns dependenti din disperare, nu din curiozitate. 

„Imaculat” ii are in distributie pe Vasile Pavel, Cezar Grumazescu, Rares Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcas, Ionut Niculae, Florin Hritcu, Tiberiu Dobrica, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbrava si Cristina Buburuz.

Anul acesta, si cineastii romani au fost in lumina reflectoarelor. Regizoarea Alina Grigore a fost aleasa presedinta juriului sectiunii New Directors de la Festivalul San Sebastian 2022. 

Festivalul de Film San Sebastian, care a avut loc intre 16-24 septembrie, a avut-o pe actrita americana Glenn Close, de opt ori nominalizata la premiile Oscar, ca presedinta la cea de-a 70-a editie a Festivalului de Film de la San Sebastian, iar regizoarea Alina Grigore a fost presedinta juriului sectiunii New Directors.

Alina Grigore a fost in comperitia oficiala anul trecut cu filmul sau de debut „Crai nou”/ „Blue Moon”, cu Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi si Vlad Ivanov in distributie. Filmul urmareste calatoria psihologica a unei tinere spre dezumanizare si a castigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, Scoica de Aur.

Citește în continuare