Skip to content

Radu Jude se intoarce la Cannes cu scurtmetrajul „Potemkinistii”. Productia a fost selectata in programul Quinzaine des Réalisateurs

Scurtmetrajul „Potemkinistii”, regizat de Radu Jude, va avea premiera mondiala luna viitoare in cadrul celei de-a 75-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, intre 17-28 mai 2022.

Productia a fost selectata in programul Quinzaine des Réalisateurs, sectiune paralela a festivalului.

Filmul scris si regizat de Radu Jude porneste de la gestul de sfidare la adresa Rusiei facut in 1905 de marinarii de pe Crucisatorul Potemkin, care au primit azil politic in Romania. In 2021, un sculptor, interpretat de Alexandru Dabija, incearca sa faca o lucrare inspirata de acest eveniment. Alexandru Dabija si Cristina Draghici interpreteaza rolurile principale.

„Potemkinistii” este o comedie despre arta, istorie, memorie si cinema, descrisa de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schita de Caragiale incrucisata cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Producatorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producator executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnata de Marius Panduru, montajul, de Catalin Cristutiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul si mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Ciresica Cuciuc, coafura si machiajul, de Bianca Boeroiu.

Radu Jude a mai fost prezent la Cannes, tot in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, in 2014, cu „Trece si prin perete”, recompensat cu Prix Illy, mentiune speciala, dar si in 2013 cu scurtmetrajul “O umbra de nor”.

Regizor si scenarist, Radu Jude a castigat cu lungmetrajul sau de debut – „Cea mai fericita fata din lume” – premiul CICAE, la Berlinala 2009. In 2012, el a lansat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat in premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinala. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Tara moarta” (2017) si de lungmetrajul „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

Anul acesta, si Cristian Mungiu este in competitia prestigiosului festival cu „RMN”, iar Alexandru Belc, cu „Metronom” in sectiunea „Un Certain Regard”.

Cu 7 premii castigate la Cannes pana acum, Cristian Mungiu ramane unul dintre cei mai apreciati regizori romani din toate timpurile si marcheaza o noua premiera la Cannes 2022, filmul „RMN” va fi in competitia oficiala. In acelasi timp, regizorul Alexandru Belc va lansa „Metronom” in cadrul sectiunii „Un Certain Regard”.

Alexandru Belc va debuta cu primul lui film de lungmetraj, METRONOM, o productie Strada Film International, in competitia sectiunii Un Certain Regard. Ii are in distributie pe Vlad Ivanov, Mihai Calin, Mara Bugarin, Andreea Bibiri si Serban Lazarovici.

Vincent Lindon a fost anuntat drept Presedintele Juriului de la Cannes 2022, a 75-a editie a celui mai prestigios eveniment cinematografic european. Actorul de origine franceza care a castigat trofeul pentru Cel mai bun actor la editia din 2015 va avea alaturi alti 8 membri ai juriului pentru a alege castigatorul premiului Palme d’Or care va fi anuntat pe 28 mai in cadrul unei ceremonii televizate.

Ultimul cineast francez care a prezidat juriul de la Cannes a fost Isabelle Huppert in anul 2009. In istoria festivalului a devenit o traditie ca vedetele cinematografiei franceze sa detina acest rol la fiecare cativa ani. In 1987 a fost Yves Montand, in 1993 a fost Gérard Depardieu iar in 1997 a fost Isabelle Adjani.

Alaturi de Lindon, din juriu vor mai face parte actrita, scenarista si regizoarea britanica Rebecca Hall, actrita indiana Deepika Padukone, actrita suedeza Noomi Rapace, regizorul iranian Asghar Farhadi care a castigat Marele Premiu la editia de anul trecut cu „A Hero”, regizorul american Jeff Nichols, regizorul francez Ladj Ly si regizorul si scenaristul norvegian Joachim Trier.

credit foto Radu Jude: Silviu Ghetie

Citește în continuare