Skip to content

Robert Downey Jr., transformare spectaculoasa la filmarile noului serial HBO „The Sympathizer”, regizat de Park Chan-Wook. Scenariul e bazat pe romanul premiat cu Pulitzer al lui Viet Tanh Nguyen din 2016.

Robert Downey Jr. a fost fotografiat recent pe platoul de filmare al noului serial HBO in care joaca mai multe roluri secundare: „The Sympathizer”. Dupa moartea supereroului „Iron Man” din filmele Marvel, actorul in varsta de 57 de ani trece printr-o repozitionare de imagine si a decis sa abordeze roluri complet diferite care il arata in ipostaze opuse imaginii barbatului alpha, musculos si mereu tanar din universul Marvel.

In imaginile de la filmarile „The Sympathizer”, Downey Jr. poarta un costum batranicios de epoca (in jurul anilor ’70) si o peruca roscata care lasa sa se vada calvitia personajului pe care il joaca. Actorul este aproape de nerecunoscut.

O alta schimbare pentru Downey Jr. este faptul ca „The Sympathizer” va fi primul sau rol important intr-un serial de televiziune din ultimii 20 de ani. Anterior a mai avut roluri mici pe micul ecran, inclusiv in „Ally McBeal” pentru care a castigat un Glob de Aur in 1997.

Downey va fi producator executiv impreuna cu sotia sa, Susan Downey si Park Chan-wook care este deopotriva creator, showrunner si regizor al celor sapte episoade care vor fi lansate pe HBO. 

„The Sympathizer” este un proiect HBO anuntat inca din iulie 2021. Este descris drept un thriller politist care il are in centrul actiunii pe Capitanul, un barbat pe jumatate francez, pe jumatate vietnamez din armata sud-vietnameza care este in secret membru al Partidului Comunist si spion pentru Viet Cong. In 1975, paraseste Saigonul pentru sudul Californiei unde se implica in comunitatea de exilati si devine consilier cultural pentru un film american despre razboi. Mai tarziu, este recrutat sa se intoarca in Vietnam pentru un raid impotriva comunistilor.

Downey va juca cinci roluri secundare, de fiecare data va fi antagonist al personajelor principale si va reprezenta predominant angajati ai autoritatilor americane. Potrivit unui comunicat de presa HBO, va juca un congresman din Orange County, un agent CIA si un regizor de film de la Hollywood. 

Park Chan-wook a vorbit recent despre „The Sympathizer” intr-un interviu acordat publicatiei Variety si a spus ca „este o bucurie sa lucrez cu Robert si sa fiu in preajma lui, este un actor atat de uimitor si un om atat de energic. De asemenea, sotia lui Robert, Susan, este o femeie atat de inteligenta si o producatoare desteapta. A fost grozav sa lucrez cu ea si m-a ajutat enorm.”

Distributia va fi predominant vietnameza iar alaturi de Downey Jr. va mai juca si actrita Sandra Oh.

Hoa Xuande va juca rolul principal al Capitanului, Fred Nguyen Khan il va juca pe Bon, prietenul lui din copilarie, Toan Le il va interpreta pe General, fostul sef al politiei secrete sud-vietnameze, Vy Le o joaca pe Lana, fiica generalului iar Alan Trong il va interpreta pe Sonny, un jurnalist si fost coleg de clasa idealist al Capitanului.

Sandra Oh o interpreteaza pe Lady Sofia Mori, descrisa ca fiind „o feminista eliberata care se afla in mijlocul unui triunghi amoros”.  Kieu Chinh va fi in rolul mamei Capitanului si Nguyen Cao Ky Duyen in rolul sotiei generalului.

Serialul este filmat in Los Angeles si Thailanda. Momentan nu a fost stabilita o data pentru lansare.

„The Sympathizer” este revenirea lui Park Chan-wook la televiziune dupa seria din 2018 „The Little Drummer Girl” care i-a avut in rolurile principale de Florence Pugh, Alexander Skarsgård si Michael Shannon. 

Park Chan-wook este unul dintre cei mai buni regizori in viata. S-a nascut in 1963 in Seoul, a studiat filosofia la Universitatea Sogang si a intentionat initial sa devina critic de arta. Pasul spre regia de film l-a facut dupa ce a vazut filmul „Vertigo” al lui Alfred Hitchcock.

Filmul „Joint Security Area” din 2000 a fost primul lui succes atat de box-office, cat si o prima introducere in randul criticilor de film europeni si americani prezenti la Festivalul de Film de la Berlin unde a fost lansat in premiera mondiala. Ulterior, a castigat de doua ori Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes cu „Oldboy” in 2004 si „Thirst” in 2009 si Ursul de Aur la Berlinala in 2011 cu „Night Fishing”. 

S-a bucurat de succes enorm si cu „Sympathy for Mr.Vengeance” (2002),  „Lady Vengeance” (2005), „I’m a Cyborg But That’s OK” (2006), castigator al Premiului Alfred Bauer la Berlinale 2007, „Agassi/The Handmaiden” (2016) si cu „Stoker”, primul film in limba engleză lansat in 2013 care le-a avut pe Mia Wasikowska si Nicole Kidman in rolurile principale.

Pe langa scenariile si regia propriilor filme, Park Chan-wook s-a ocupat de productia acestora dar si a proiectelor realizate de prietenii sai. Un exemplu care aduce mandrie atat lui dar si Romaniei este „Snowpiercer” din 2013 regizat de Bong Joon Ho care i-a avut in distributie pe Tilda Swinton, Chris Evans si pe actorul roman Vlad Ivanov.

Park Chan-wook a fost prezent si in Romania in 2016 la Festivalul Anonimul unde i-a fost dedicata o retrospectiva, a sustinut un masterclass si a primit trofeul ANONIMUL pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale.

Recent, filmul „Decision To Leave” lansat la Festivalul de la Cannes in vara trecuta i-a adus trofeul pentru „cel mai bun regizor” iar in prezent se afla pe lista scurta a celor mai bine filme straine la Oscar 2023. Lungmetrajul a castigat deja mai multe trofee importante si este considerat favorit in cursa pentru Oscar.

Robert Downey Jr. a lansat recent un documentar despre ultimele zile din viata tatalui sau care a murit in urma cu doi ani de Parkinson. Filmul, extrem de emotionat, este disponibil pe Netflix.

Documentarul „SR.” in regia lui Chris Smith a fost produs si finantat de Downey Jr ca un omagiu adus tatalui sau, Robert Downey Sr., care a murit din cauza complicatiilor cauzate de boala Parkinson pe 7 iulie 2021, la varsta de 85 de ani. A fost descris de revista People „cel mai intim film din cariera lui” si „un portret vulnerabil al unuia dintre cei mai faimosi barbati din lume”.

Filmul balanseaza doua concepte: seniorul regizeaza ultimul film din cariera in timp ce juniorul face un documentar despre ultimele zile viata seniorului. Proiectul a inceput ca doua filme separate dar Susan Downey, sotia lui Downey Jr. care e profund implicata in compania lor de productie, a insistat sa faca un singur film.

Downey Jr. si-a dat seama ca face un film despre moartea tatalui abia in mijlocul procesului de filmare, cand au aflat ca seniorul nu mai are mult de trait: „Tatal lui Susan a murit chiar la inceputul pandemiei. Era un moment straniu in care Susan procesa pierderea tatalui ei – care apropo, era al naibii de sfant – si in acelasi timp trebuia sa lucreze cu mine si sa ma ajute sa aducem un omagiu tatalui meu. Dar sunt un om realist si stiu ca evolutia bolii Parkinson nu e tocmai una favorabila.”

Documentarul include secvente cu una dintre ultimele vizite ale actorului la tatal sau care imobilizat in patul de spital. In timpul vizitei, Downey Jr. a fost atat de zdruncinat de incat a avut nevoie de o sedinta de terapie prin telefon, fapt care este inclus in documentar. In film, se creeaza si o relatie inter-generationala prin secvente in care cei trei Downey apar impreuna: seniorul, juniorul si Exton, fiul lui Downey Jr. si al lui Susan.

Campania de repozitionare a lui Downey Jr. include rolul unui barbat varstnic in filmul „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan dar si o carte despre schimbarile climatice. Mai jos puteti citi despre aceste proiecte.

Citește în continuare