Skip to content

A aparut o colectie online care prezinta toate ilustratiile originale din romanele lui Charles Dickens. Accesul la fascinantele ilustratii este gratuit

In cariera sa, Charles Dickens a lucrat cu doi artisti, Robert Seymour, care s-a sinucis dupa o cearta cu scriitorul si care a ilustrat „The Pickwick Papers”, si Hablot Knight Browne (Phiz), care a facut restul de ilustratii.

Un pasionat de arta grafica, Michael John Goodman, a lansat o colectie online cu toate lucrarile lui Phiz, la Charles Dickens Illustrated Gallery, care poate fi accesata aici.

 „Lumea ilustratiei lui Dickens este plina de reproduceri slabe ale materialului sursa, asa ca pentru acest proiect am cautat ceea ce consider a fi unele dintre cele mai bune editii care prezinta ilustratiile originale tiparite la o calitate decenta”, scrie Goodman pe site-ul sau. Acestea dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si vin cu frontispicii colorate (pe care romanele originale nu le aveau, dupa cum noteaza Goodman.

Galeria ilustrata Charles Dickens contine numeroase planse din „Oliver Twist” (o colaborare nu cu Phiz, ci cu George Cruikshank), „A Christmas Carol” (cu John Leech), sau „Bleak House”, Majoritatea ilustratiilor au fost aprobate de insusi Dickens, care stia ce vrea el, dar si ce isi doresc cititorii sai.

Cariera in lumea scrisului a inceput-o in anul 1833, cand ajunge jurnalist pe probleme politice, in publicatiile Monthly Magazine, Morning Chronicle si London Evening Chronicle, unde scrie sub pseudonim, semnandu-se Boz.

In 1836, Charles Dickens publica primul sau roman, „The Pickwick Papers” si accepta postul de editor la revista Bentley’s Miscellany, care avea sa ii publice primul roman în 20 de numere lunare. Ulterior, publica si „Oliver Twist” in foileton, unde primele doua fascicule lunare, care descriu nasterea si copilaria lui Oliver intr-un azil, au fost parte a unor atacuri radicale la adresa Legii privind saracii din anul 1834.

 „Oliver Twist” este al doilea roman publicat de autor la editura lui Richard Bentley, devenind una din cele mai cunoscute opere ale lui si unul din primele exemple de roman social, exporat inca teatral si cinematografic peste tot in lume.

Scrierile sale au succes, iar Dickens este invitat, in anul 1842, in SUA, unde il viziteaza chiar pe presedintele american John Tyler. Experienta sa americana va sta la baza volumului sau „Note din America“ (1942). Anul urmator, scrie  „A Christmas Carol“, una dintre cele mai impresionante scrieri ale sale, unii comentatori numindu-l pe Dickens „inventatorul Craciunului”, datorita povestirii sale.

In anul 1850, a aparut romanul „David Copperfield” (titlu original „The Personal History, Experience, and Observation of David Copperfield”), cea mai autobiografica creatie literar a lui Dickens, relatarea lui David despre necazurile copilariei, munca grea in depozitul tatalui vitreg, pregatirea ca ziarist si reporter, practic experienta de viata a autorului.

Zece ani mai tarziu, apare cea mai cunoscuta si importanta lucrare a sa, „Marile sperante” („Great Expectations”), subiectul avandu-l in prim-plan pe Pip, nepot al unui fierar, care paraseste satul natal, pentru a ajunge la Londra unde dorea sa devină gentleman.

Prin testament, Dickens si-a dorit sa fie apreciat doar prin intermediul scrierilor sale, fara statui sau evenimente dedicate lui, raportandu-se si dupa moarte la locul si statului de la care a plecat.

Autorul este cel mai des mentionat in perioada Craciunului, cand magia lui Charles Dickens in povestile despre sarbatoarea Craciunului inca persista, chiar daca scrierile sale au fost publicate in anii 1800.

Una dintre cele mai cunoscute povesti tematice de iarna este “Poveste de Craciun”, scrisa de Charles Dickens in 1843. Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un om zgarcit si ursuz care nu se bucura deloc de sarbatoare, insa povestea capata noi intamplari si lucrurile se schimba. Cartea este disponibila aici.

De asemenea, exista mai multe ecranizari ale povestii scrise de Dickens, ca filmul din 1938 cu Reginald Owenin rolul principal, versiunea animata din 1971 folosind ilustratiile lui John Leech, “The Muppet Christmas Carol”din 1992cu Michael Caine ca Scrooge, “Scrooged” din 1988 cu Bill Murray sau cele mai recente, ca animatia “Christmas Carol: The Movie” din 2001 cu vocile lui Nicolas Cage si Kate Winslet sau tot versiunea animata din 2009, “A Christmas Carol”, cu Jim Carrey vocea principala.

Citește în continuare