Skip to content

J Balvin a lansat o aplicatie dedicata sanatatii mintale ca raspuns la felul in care a gestionat el depresia. Aplicatia ajuta sa canalizezi emotiile in creativitate

Cantaretul columbian J Balvin si-a dat seama de problemele sale de sanatate mintala si a decis sa ceara ajutorul specialistilor, iar experienta prin care a trecut i-a dat ideea sa creeze un instrument prin care sa poate sa ii ajute si pe altii. Astfel, a aparut aplicatia de wellness OYE, pe care a creat-o alaturi de Mario Chamorro si Patrick Dowd, principala particularitate a aplicatiei fiind faptul ca este bilingva, in limba engleza si limba spaniola.

J Balvin a povestit in mai multe interviuri ca una dintre problemele principale de care se loveste comunitatea latino este lipsa de specialisti in limba spaniola, mai ales pe teritoriul SUA, iar felul in care a reusit sa-si depaseasca depresia a fost prin creativitate, ceea ce ofera si aplicatia OYE.

„In propria mea calatorie, mi-a fost greu sa-mi gasesc creativitatea in timp ce ma confruntam cu probleme personale de sanatate mintala”, a declarat J Balvin, cunoscut drept Chief Dream Officer al aplicatiei, dupa cum noteaza publicatia TODAY. „Cu toate acestea, dupa ce am inteles si am profitat de puterile bunastarii creative si am folosit propria mea viziune creativa pentru a gasi solutiile potrivite pentru mine, am fost capabil sa ma simt mai bine si sa ma exprim in moduri noi pe care nu le-am stiut niciodata ca sunt posibile.”

Crearea aplicatiei a durat aproximativ un an, iar lucrul propriu-zis a inceput de la sfarsitul anului 2021. Numele aplicatiei – care se traduce din limba spaniola prin „asculta” – a fost ales dupa ce Chamorro si Dowd au discutat despre cum ar putea creste cantitatea de ascultare ca un proces semnificativ pentru oameni.

Printre caracteristicile OYE se numara un instrument de inregistrare emotionala cu aproximativ 100 de sentimente din care utilizatorul poate sa aleaga – cum ar fi „dezinteresat” la „singur”, „anxios” sau „pasnic” – care ofera apoi continut adaptat starii emotionale actuale.

Aplicatia ofera si videoclipuri si exercitii creative de wellness, care variaza intre 5-30 minute,  are si un instrument de stabilire a obiectivelor personale si notificari care incurajeaza perseverenta, dragostea de sine si responsabilitatea.

Conform reprezentantilor aplicatiei, ghizii de welleness sunt un grup format din samani, vindecatori, dansatori, experti in meditatie si yoghini, printre altii, din diferite parti ale Americii Latine, dar si terapeutul lui Balvin, psihologul latino-american Carlos López, oferind astfel o gama holistica de practici din America Latina.

Aplicatia este disponibila in App store si pentru telefoanele Android, detalii aici.

De-a lungul anilor, mai multe vedete au vorbit deschis despre lupta lor cu depresia. Filme documentare, carti si podcasturi, dar si colaborari cu branduri care au integrata componenta de wellness au folosit vedete care au adresat aceasta problematica, din ce in ce mai acuta peste tot in lume.

Anul trecut, la 84 de ani, Jane Fonda lanseaza o colectie de haine sport cu H&M: „Miscarea fizica si activismul sunt cele mai bune antidoturi pentru depresie.”

Si Printul Harry a vorbit de mai multe ori despre depresie. Intr-un interviu din 2021, compara viata din Familia Regala cu traitul intr-o gradina zoologica si „The Truman Show”. Din cauza depresiei, a vrut sa renunte de mai multe ori la rolul sau.

Ulterior, Printul Harry si Oprah Winfrey au lansat seria documentara „The Me You Can’t See” (in traducere, „Eul pe care nu il vezi”), disponibila pe Apple TV.

Si actorul american Matthew McConaughey  a vorbit despre depresie, in cartea biografica „Greenlights/ Unda verde”, fi publicata si in limba romana la editura Rao. Cartea vorbeste despre abuzurile din viata actorului, despre relatia cu mama sa care l-a ajutat sa iasa din depresie (si care acum locuieste impreuna cu sotia si cei trei copii ai lor, fiind protagonista unor filme foarte amuzante pe instagramul sotiei sale, Camila Alves). In carte sunt povesti despre primele momente de glorie, cand incepe sa fie recunoscut pe strada dar si despre promisiunile pe care si le face ca om de a nu depasi niste granite ale exploatarii celebritatii.

Citește în continuare