Skip to content

Lilibet, fiica Printului Harry si a lui Meghan, a fost botezata intr-o ceremonie intima in Los Angeles. Odata cu anuntul oficial al botezului, parintii au inceput sa foloseasca titlurile de print si printesa pentru cei mici.

Zilele trecute, fiica lui Meghan si a lui Harry, Lilibet, a fost botezata in cadrul unei ceremonii intime in California.

Anuntul botezului a fost primul context cand fetita a fost numita in public printesa si confirma faptul ca Harry si Meghan vor folosi titlurile regale pentru copiii lor. Purtatorul de cuvant al cuplului a declarat ca la botez au fost invitati membri ai familiei regale. Desi Lilibet nu a fost printesa la nastere, pentru ca nu era nepoata monarhului, ea a obținut dreptul la acest titlu atunci cand Charles a a devenit rege.

In cazul Ducilor de Sussex, desi au decis sa plece din familia regala pentru a iesi din atentia publicului si a trai viata „ca oameni normali”, cuplul format din Harry si Meghan vor sa isi numeasca copiii dupa titlurile care li s-ar fi cuvenit daca erau membrii activi ai monarhiei.

Revista americana PEOPLE a dezvaluit in exclusivitate vestea botezului. In varsta de 21 de luni, micuta Lilibet a fost crestinata in cadrul unei ceremonii mici si intime, la vila lor din Montecito, California.

Un purtator de cuvant al Ducelui si Ducesei de Sussex a declarat pentru People: „Pot confirma ca printesa Lilibet Diana a fost botezata vineri, 3 martie, de catre arhiepiscopul din Los Angeles, reverendul John Taylor”.

Potrivit unei surse, Meghan, in varsta de 41 de ani, si Harry, in varsta de 38 de ani, au adresat o invitatie Regelui Charles, Reginei Camilla, Printului William si Printesei de Wales, Kate Middleton, dar acestia nu au fost prezenti. Circulara Curtii – registrul oficial al Marii Britanii privind angajamentele regale – arata ca niciunul dintre membrii familiei regale de rang inalt, in afara de Printesa Anne, nu a participat la evenimente in ziua botezului.

In articolul din revista PEOPLE se insista asupra numirii lui Harry si Meghan drept „Ducii de Sussex” sau „Printul Harry si „Ducesa”, in timp ce Kate este numita numai dupa numele ei dinaintea casatoriei – „Middleton”, fara a fi utilizat titlul pe care il detine in prezent: Printesa de Wales.

Dupa ce bunicul lor a devenit monarh in urma decesului Reginei Elisabeta, in septembrie anul trecut, Archie, in varsta de 3 ani, si Lilibet ar fi urmat sa primeasca titlurile de print si printesa in conformitate cu regulile stabilite de regele George al V-lea in 1917.

Apropiatii Regelui Charles au anuntat ca noul monarh va intrerupe traditia prin care titlurile sunt acordate automat, scopul lui fiind de a reduce numarul de membrii activi ai familiei regale, si implicit numarul celor care traiesc din banii publicului britanic. In acest sens, pe site-ul familiei regale, Archie si Lili sunt listati ca „Master Archie Mountbatten-Windsor” si „Miss Lilibet Mountbatten-Windsor”.

Decizia Ducilor de Sussex de a invoca titlurile de print si printesa alimenteaza conflictele deja existente dintre ei si membrii activi ai monarhiei. In trecut, Printul Harry si Meghan au declarat ca nu sunt interesati de titlurile regale si de regulile „institutiei” monarhice: „Am mai spus si anterior ca mi-am dorit o familie, nu o institutie.”

Potrivit revistei People, la botezul de vinerea trecuta au participat intre 20 si 30 de invitati, printre care Doria Ragland, mama lui Meghan, Tyler Perry, nasul lui Lilibet, si o nasa al carui nume este necunoscut momentan. 

Evenimentul a inclus o ceremonie a botezului si o petrecere la care Archie „s-a bucurat dansand cu surioara lui”, potrivit PEOPLE. Tyler Perry a creat un moment special cand a adus un cor evanghelic de 10 persoane care a cantat „Oh Happy Day” si „This Little Light of Mine” – o melodie care a fost interpretata la nunta lui Meghan si Harry.

In autobiografia „Rezerva”, Harry a vorbit despre vizita pe care copiii sai i-au facut-o strabunicii lor, Regina Elisabeta, inainte de moartea acesteia.

„Nu ma puteam opri sa mi-i imaginez cu bunica. Ultima vizita. Archie facand reverente cavaleresti, surioara lui, Lilibet, imbratisand  picioarele monarhului. Cei mai dulci copii, a spus bunica, parand uimita. Se astepta ca ei sa fie un pic mai… americani, cred? Adica, in mintea ei, mai razvratiti”, a scris Harry.

In celebrul interviu acordat de Harry si Meghan lui Oprah Winfrey, Ducesa de Sussex s-a declarat indignata ca Archie nu a primit titlul de print, sustinand ca ar fi din cauza rasei sale, dar acest lucru a fost dezmintit de reprezentantii Palatului Buckingham si de experti constitutionali.

Mai multe despre acest subiect veti descoperi mai jos.

Intre timp, membrii de rang inalt ai familiei regale se pregatesc de incoronarea Regelui Charles. Exista numeroase dezbateri legate de posibila invitatie a Ducilor de Sussex la eveniment, tinand cont de toate declaratiile prejudicioase pe care le-au facut in ultimii doi ani.

Citește în continuare