Skip to content

A aparut logo-ul pentru Incoronarea Regelui Charles III-lea. Designul este creat de Jony Ive, iar pentru petrecerea evenimentului sunt oferite 10.000 de bilete gratuite publicului

Cu trei luni inainte de Incoronarea Regelui Charles III-lea din luna mai, Palatul Buckingham a prezentat logo-ul pentru a marca evenimentul, o emblema conceputa de Sir Jony Ive.

Designerul este cunoscut in industrie datorita contributiei sale majore la produsele Apple, ca iPod, iPhone, Mac, Apple Watch, dar si pentru interioarele magazinelor Apple, unde a avut functia de Chief Design Officer, iar in prezent detine peste 14.000 de brevete in intreaga lume.

Pentru incoronarea regelui, Ive a conceptualizat o grafica formata din flori, iar in centrul acesteia, se afla o reprezentare a coroanei Sfantului Eduard. Despre ideea din spatele noului logo, fostul sef de design Apple explica ca emblema reprezinta dragostea si devotamentul regelui Charles III-lea fata de lumea naturala, sarbatorind in acelasi timp optimismul primaverii. De asemenea, au fost introduse si motive naturale care onoreaza tinuturile Regatului Unit – ca trandafirul Angliei, ciulinul din Scotia, narcisa din Tara Galilor si trifoiul din Irlanda de Nord.

Intr-un material prezentat de BBC, Ive a spus ca „Designul a fost inspirat de dragostea regelui Charles pentru planeta, natura si preocuparea lui profunda pentru lumea naturala. Modestia blanda a acestor forme naturale se combina pentru a defini o emblema care recunoaste atat bucuria, cat si semnificatia profunda a acestei ocazii.”

Emblema va fi disponibila si intr-o varianta in limba galeza, si va fi simbolul oficial la incoronarea regelui de la Westminster Abbey, care va avea loc sambata, 6 mai 2023.

Colaborarea dintre Ive si noul monarh exista deja. In 2021, cei doi s-au asociat pentru a lansa Terra Carta Design Lab, un proiect pentru Royal College of Art din Londra pentru a incuraja studentii sa creeze modele mici care pot avea un impact mare pentru tranzitia lumii catre un viitor durabil.

Logo-ul recent lansat este in contrast cu designul noilor timbre emise de posta nationala britanica, unde Regele Charles apare fara coroana sau decoratie.

Imaginea regelui Charles al III-lea care urmeaza sa apara pe noi timbre incepand cu 4 aprilie ofera o poza minimalista, fara coroana sau orice alta decoratie, similar cu profilul clasic al Reginei Elisabeta a II-a, creat de artistul Arnold Machin in 1967, tot pentru Royal Mail.

Ceremonia de incoronare va fi urmata duminica, 7 mai, de un concert si un spectacol de lumini la Castelul Windsor, iar saptamana aceasta a fost deschisa lista publica pentru cele 10.000 de bilete gratuite oferite pentru eveniment publicului larg, pentru care va puteti inscrie aici.

Fiul si mostenitorul Reginei Elisabeta a dorit sa urmeze o etica similara de recunoastere a eroilor comunitatii si de reunire a oamenilor, incurajand petrecerile de strada duminica, 7 mai, si o zi de evenimente de voluntariat luni, 8 mai.

Din informatiile oficiale, ceremonia va fi mai scurta decat cea pentru mama sa din 1953 si va „reflecta rolul monarhului in prezent cu mesajul de a privi spre viitor”.

La fel ca mama sa, regele va fi incoronat la Westminster Abbey, in prezenta liderilor religiosi, a altor reprezentati ai caselor regale, a parlamentarilor si a sefilor de stat straini.

Dupa ceremonie, Regele si Regina Consort vor fi insotiti de alti membri ai familiei la balconul Palatului Buckingham pentru a incheia evenimentele ceremoniale ale zilei.

Citește în continuare