Skip to content

Un istoric italian sustine ca Leonardo da Vinci a fost de fapt fiul unei sclave din Caucaz, mama lui fiind vanduta de mai multe ori pana a ajuns in Italia. Descoperirile provin din arhivele orasului Florenta.

Leonardo da Vinci – Ginevra di Benci

Viata lui Leonardo da Vinci, geniul Renascentist considerat deseori unul dintre cei mai buni pictori din istorie, ramane un obiect al fascinatiei si starneste constant intrigi legate de originile artistului. 

O serie de cercetari dezvaluite ieri in ziarul britanic The Telegraph sustin ca Da Vinci era doar pe jumatate italiana, mama lui fiind o sclava din Caucaz. Anterior, expertii in Leonardo au stabilit ca mama artistului se numea Caterina, fiind o taranca din zona Toscanei.

Profesorul Carlo Vecce, de la Universitatea din Napoli, un expert in tot ceea ce tine de Leonardo, va publica descoperirile lui in cartea „Il Sorriso di Caterina” (Zambetul Caterinei).

Vecce, care il studiaza pe Leonardo de cateva decenii, isi bazeaza afirmatiile pe documente descoperite in arhivele orasului Florenta. Intr-un interviu acordat AFP, istoricul de arta italian sustine ca „Mama lui Leonardo a fost o sclava chercheza… luata din casa ei din Muntii Caucaz, vanduta si revanduta de mai multe ori la Constantinopol, apoi la Venetia, inainte de a ajunge la Florenta.”

Ajunsa la Florenta, Caterina ar fi fost achizitionata de o familie pentru a lucra ca ingrijitoare medicala. Ulterior l-a intalnit pe Piero (Peter) da Vinci, un tanar notar, fiul lor fiind numit Leonardo.

Documentul pe care isi bazeaza Vecce concluziile este datat in 1452 si a fost prezentat marti in cadrul unei conferinte de presa la sediul editurii Giunti din Florenta. Este vorba de un document legal de emancipare al Caterinei, scris de tatal lui Leonardo, „pentru a-si recapata libertatea si demnitatea umana”.

Certificatul, scris in latina, se refera la Caterina ca fiind „o sclava” din „Circassia” (o regiune aflata astazi in sudul Rusiei).

Afirmatia sa ofera o schimbare radicala de perspectiva asupra lui da Vinci, despre care se credea ca ar fi fost produsul unei aventuri intre Peter da Vinci si tanara toscana Caterina di Meo Lippi.

Nascut in 1452 la tara, in afara Florentei, Leonardo Da Vinci si-a petrecut viata calatorind prin Italia inainte de a muri la Amboise, Franta, in 1519, la curtea regelui Francisc.

Documentul descoperit de Veece este datat la sapte luni dupa nasterea lui Leonardo. Cu toate acestea, Caterina a fost casatorita cu un mic proprietar local, cu o zestre generoasa, la scurt timp dupa nasterea fiului ei. Cuplul a avut cinci copii.

Vecce crede ca viata dificila a mamei sale „migrante” a avut un impact asupra operei genialului sau fiu. „Caterina i-a lasat lui Leonardo o mare mostenire, cu siguranta, spiritul de libertate care ii inspira toata munca sa stiintifica si intelectuala. El nu a lasat nimic sa il opreasca.”, a declarat istoricul pentru AFP.

Da Vinci a fost un polimat, un artist care stapanea mai multe discipline, inclusiv sculptura, desenul, muzica si pictura, dar si ingineria, anatomia, botanica si arhitectura. Din aceste motive, a fost numit „primul om modern”, „om al Renasterii” sau „omul universal” (l’uomo universale).

Orice noua descoperire despre da Vinci este aspru contestata de lumea expertilor care il studiaza, dar Vecce insista ca dovezile exista. Alti istorici nu sunt la fel de convinsi.

In secolele care au trecut de la moartea lui Da Vinci, s-a format un consens general in jurul unei naratiuni in care mama sa, cunoscuta doar sub numele de Caterina, a fost o taranca saraca de origine italiana, din orasul Vinci, de unde Leonardo si-a tras numele. Se considera ca a fost lasata insarcinata de un notar bogat, Ser Piero, cei doi nefiind casatoriti.

In acelasi timp, originile umile ale Caterinei au fost mult timp contestate de cercetatori si istorici de arta. Acest lucru se intampla si pentru exista numai doua declaratii in care Leonardo este citat vorbind despre copilaria lui iar mama lui nu este mentionata in ele. Citatele apar in biografiile scrise de Giorgio Vasari – care includ si barfe dar si informatii eronate, pe langa multe alte informatii pretioase, de prima mana, din perioada Renasterii.

Paolo Galluzzi, un alt istoric specializat in Leonardo, a declarat ca teoriile prezentate sunt bine intemeiate dar a atras atentia ca trebuie pastrat un minim de precautie si indoiala deoarece nu exista nicio modalitate de a efectua un test ADN.

Un aspect care nu este contestat este faptul ca Piero da Vinci l-a luat pe Leonardo in custodie inca din copilarie, crescandu-l intr-o casa florentina dotata cu texte si opere de arta antice. Cand a ajuns la varsta de 14 ani, l-a trimis ca ucenic la Andrea del Verrochio, unul dintre cei mai influenti pictori din Florenta la vremea respectiva.

Martin Kemp, profesor emerit de istoria artei la Universitatea Oxford, care a concluzionat anterior ca mama lui Leonardo a fost Caterina di Meo Lippi, o tanara orfana care traia intr-o ferma la aproximativ un kilometru si jumatate de Vinci, a declarat ca afirmatiile lui Vecce sunt fictive.

„Carlo Vecce este un bun cercetator. Relatarea sa fictiva are nevoie de ideea aceasta a unei mame sclave… Eu inca sunt in favoarea mamei ‘rurale’, care se potriveste mai bine… dar o poveste nesemnificativa nu se potriveste cu nevoia populara a unei povesti senzationale, in ton cu obsesia actuala pentru sclavie.”, a declarat Kemp pentru NBC.

Kemp sustine ca descoperirile legate de sclavie sunt credibile. Sclavii erau prezenti in Florenta, la fel ca in alte societati ale vremii: „Cand sclavii erau adusi in Italia, erau convertiti la crestinism si primeau nume noi. Caterina era unul dintre cele mai comune pentru sclavele de sex feminin. Stim ca tatal lui Leonardo facea comert cu sclavi. Stim ca se intorcea intotdeauna in orasul Vinci in timpul verii, deoarece in acea perioada a anului nu prea avea multe de facut pentru el ca notar in Florenta. Eu am inteles despre Caterina ca era o fata de la tara. Dupa nasterea lui Leonardo, a fost casatorita rapid cu o zestre care, probabil, provenea din familie.”

Anul trecut au aparut noi studii asupra genealogiei lui Leonardo da Vinci au avut ca scop o mai buna intelegere a geniului artistului prin analiza ADN-ului urmasilor aflati in viata.

De la nasterea lui Leonardo s-a ajuns la a 21-a generatie si a patra ramura diferita a familiei. Cercetatorii au descoperit 14 urmasi in viata ai lui Leonardo da Vinci. Locuiesc in Italia, au intre 1 si 85 de ani si lucreaza ca functionari publici, topografi sau artizani. Mai multe puteti descoperi mai jos.

Mai jos puteti citi si jurnalele digitalizate ale lui Da Vinci.

Citește în continuare