Skip to content

Cercetatorii au descoperit 14 urmasi in viata ai lui Leonardo da Vinci. Locuiesc in Italia, au intre 1 si 85 de ani si lucreaza ca functionari publici, topografi sau artizani.

Noile studii asupra genealogiei lui Leonardo da Vinci au avut ca scop o mai buna intelegere a geniului artistului prin analiza ADN-ului urmasilor aflati in viata. Rezultatele au fost publicate recent in „Human Evolution”, fiind munca de cativa zeci de ani a istoricilor de arta Alessandro Vezzosi, specializat in opera lui Leonardo si fondatorul Museo Ideale Leonardo Da Vinci, si Agnese Sabato, presedintele Associazione Leonardo Da Vinci Heritage.

Studiul a urmarit 690 de ani de istorie genealogica, de la bunicul lui Leonardo – Michele, care s-a nascut in 1331  – la geniul Renascentist venit pe lume pe 15 aprilie 1452 si pana la urmasi care traiesc in prezent.

Cercetarea demonstreaza continuitatea cromozomului Y in linia masculina directa, de la tata la fiu, a familiei Da Vinci incepand cu Michele (secolul al XIV) pana la cei 14 descendenti aflati in viata care au fost descoperiti recent. S-a inceput cu bunciul Michele Da Vinci pentru ca a fost primul care a purtat numele de familie „Da Vinci” ca un indicator al locului in care s-a nascut. De-a lungul secolelor, numele s-a transformat intr-un prenume patronimic traditional.

De la nasterea lui Leonardo s-a ajuns la a 21-a generatie si a patra ramura diferita a familiei. 

Deoarece ereditatea masculina conecteaza datele istorice cu cele biologice, genealogia actuala, care se intinde pe aproape sapte sute de ani, poate fi utilizata pentru a recupera marcajul cromozomial al lui Leonardo. Astfel, vor putea fi identificate cu precizie detalii despre puterea fizica a artistului, posila imbatranire precocie, despre stangacie, sanatate si posibilele boli ereditare. Toate acestea reprezinta cheia pentru a explica anumite perceptii senzoriale deosebite ale lui Da Vinci, precum si sinestezia sau calitatea vizuala.

Cei doi istorici de arta care au publicat studiul in cauza. In mainile lor se afla o reprezentare grafica a arborelui genealogic al lui Da Vinci.

Desi Da Vinci nu s-a casatorit si nu a avut copii, avea cel putin 22 de frati vitregi datorita tatalui sau Piero care a fost foarte prolific la capitolul reproducere. Linia pe care au urmarit-o a pornit de la Domenico Da Vinci, unul dintre fiii lui Piero si fratele vitreg al lui Leonardo.

In 2016, cei doi cercetatori italieni au identificat 35 de persoane in viata, inrudite cu Leonardo, inclusiv pe linia feminina, insa majoritatea erau urmasi indirecti. La vremea respectiva s-a afirmat ca regizorul Franco Zeffirelli ar fi facut parte, indirect, din familia acestuia. Despre acel studiat, Vezosi a declarat recent pentru The Guardian ca „acesti oameni nu ne puteau oferi informatii esentiale in legatura cu ADN-ul lui Leonardo si mai ales in privinta cromozomului Y. „

In privinta noului studiu publicat, dintre rudele aflate in viata, acestia au intre 1 si 85 de ani, nu locuiesc chiar in Vinci dar se afla in orasele invecinate, pana spre coasta Toscana, in Versilia. Majoritatea au joburi obisnuite de functionari publici, artizani, fermieri, tapiteri sau topografi.”

Numai unul dintre acestia este artisti, Geovanni Vinci in varsta de 62 de ani care a declarat pentru Evening Standard ca nu considera ca operele sale au ceva in comun cu cele ale lui Leonardo si ca „cred ca pentru cea mai mare parte, Leonardo s-ar intoarce in mormant. Insa in rest, sper ca e mandru.”

In lunile care urmeaza va fi analizat ADN-ul celor 14 urmasi si va fi comparat cromozomul Y al acestora cu cel al stramosilor lor din cimitire vechi sau moderne. In plus, cei doi istorici de arta vor incerca sa obtina acces la mormantul lui Da Vinci din Capela Saint-Hubert de la Castelul Amboise de pe Valea Loarei pentru a proba daca omul ingropat acolo este chiar Leonardo Da Vinci. Capela Saint-Florentin in care a fost inhumat initial, a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze si exista numeroase dubii cu privinta la autenticitatea datelor istorice legate de mormantul acestuia.

Leonardo Da Vinci s-a nascut la jumatatea secolului al XV-lea ca fiu ilegitim al unui notar din orasul Vinci din Toscana.

De-a lungul vietii s-a remarcat ca pictor, arhitect, inginer si om de stiinta care a adus contributii extraordinare in toate cele patru domenii in care a activat. La varsta de 64 de ani, a emigrat din Italia pentru a lucra la curtea Regelui Francisc I al Frantei unde a decedat la 2 mai 1519 in Conacul Clos Lucé.

In ultimii ani ai vietii sale, Leonardo devenise prieten apropiat al Regelui, istoricul Giorgio Vasari povesteste ca monarhul l-ar fi tinut de mana pana in ultima clipa. Conform dorintei sale, cortegiul funerar a fost insotit de 60 de cersetori care au fost rasplatiti cu o suma stabilita in prealabil de Leonardo.

Principalul mostenitor si executorul testamentar al lui Da Vinci a fost Contele Melzi care i-a fost alaturi pana in ultimele zile ale vietii sale si caruia i-au ramas toate picturile, desenele, biblioteca, uneltele si alte obiecte ale artistului, inclusiv o suma de bani. Salai, fostul ucenic si tovaras al lui Leonardo (despre care se considera ca ar fi fost muza lui, puteti citi mai jos mai multe despre) si Battista di Vilussis au primit fiecare cate o jumatate din vila lui Leonardo in timp ce fratii artistului si-au impartit terenurile intre ei.

Citește în continuare