Skip to content

(galerie foto) Louis Vuitton a transformat curtea unui palazzo din secolul al XVIII-lea in cea mai spectaculoasa instalatie de arta de la Saptamana Designului de la Milano.

Desi este cunoscut in primul rand ca unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri de lux din industria modei, Louis Vuitton se implica constant si in lumea designului pentru diverse expozitii si instalatii de arta pe care le prezinta in cadrul unor evenimente importante. De aceasta data, reprezentantii Vuitton au revenit la Saptamana Designului de la Milano – Milan Design Week 2023 – unde brandul francez a comandat o instalatie spectaculoasa in curtea Palazzo Serbelloni.

Proiectul se numeste „Nomad” si are forma unui pavilion proiectat de Marc Fornes (Theverymany), arhitect francez stabilit la New York. 

Modelul este asemanator coralilor, fiind gandit ca o „entitate vie care a explodat” in curtea de la Palazzo Serbelloni, o cladire din secolul al XVIII-lea unde au locuit pentru o vreme Imparatul Napoleon si sotia lui, Josephine.

Fornes a creat o structura compusa din peste 1.600 de foi de aluminiu modelate in forme unice, unele din acestea avand grosimea de 1 milimetru. Din exterior, pare o acumulare de bule metalice iar din interior se vede forma fluida si multitudinea de perforatii.

„Dincolo de aspectele structurale experimentale pe care le exploram in studio, este vorba de definirea experientei. Este vorba despre a le permite oaspetilor sa se lase in voia intamplarii si sa se bucure de moment. Este vorba despre a avea capacitatea de a petrece timp, dar si de a pierde notiunea de timp. Cand intri, poti urmari suprafata. Poti citi in ea orice doresti. Nu face referire la nimic, dar toata lumea citeste ceva in ea.”, a declarat Fornes pentru Cool Hunting.

Pe parcursul Saptamanii Designului de la Milano, Louis Vuitton a folosit instalatia ca un pavilion care a gazduit evenimente, ateliere, workshopuri si dezbateri cu designerii de la Objets Nomades. 

Alaturi de pavilionul creat de Fornes — care a fost deschis publicului pe 17 aprilie — Louis Vuitton a prezentat si 11 obiecte „nomade” create de Atelier Oï, Raw Edges, Atelier Biagetti, Marcel Wanders, Zanellato/Bortotto, Studio Louis Vuitton si Campana. 

In cadrul instalatiei a fost lansat si „cabinetul de curiozitati” creat de Marc Newson — designer australian de renume —, o reinterpretare eleganta a cufarului clasic Vuitton creat in urma cu aproape 150 de ani.

In plus, casa de moda a lansat si „Louis Vuitton Skins”, o noua publicatie despre designul magazinelor Louis Vuitton.

Proiectul lui Fornes si operele semnate Objets Nomades fac parte dintr-o strategie continua Louis Vuitton de a se asocia cu cei mai la moda artisti si designeri contemporani. Brandul si-a creat deja o traditie din a prezenta cele mai spectaculoase instalatii la Milan Design Week dupa creatia „La Maison au bord de l’eau” a lui Charlotte Perriand din 2015, „Futuro House” a lui Matti Suuronen din 2017, „Hexacube” a lui George Candilis in 2018, „Paper Temporary Studio” a lui Shigeru Ban in 2019 si „Nova House” a lui Michel Hudrisier si M. Roma in 2022. Evenimentul nu a fost organizat in format fizic in 2020 si 2021 din cauza pandemiei.

Mai jos puteti descoperi cele mai recente proiecte Louis Vuitton si colaborarea impresionanta cu Yayoi Kusama in cadrul careia au creat un robot care imita intocmai actiunile artistei.

Citește în continuare