Skip to content

In Dubai va fi construit cel mai mare cartier futuristic plutitor pe apa dedicat serviciilor medicale. Intre cladirile in forma de semiluna se circula printr-un sistem subacvatic inovator.

Firma de arhitectura Kalbod Design Studio din Iran a creat un centru medical plutitor in forma de semiluna cu cladiri futuriste si un design sustenabil. Complexul multifunctional va fi construit in urmatorii ani in Dubai cu ajutorul celor mai noi tehnologii si va fi dedicat in primul rand serviciilor medicale de calitate, majoritatea cladirilor gazduind diverse specializari in medicina. 

Centrul va fi denumit „Dubai Healthcare City”, preluand numele unui cartier de servicii medicale cunoscut din Dubai, si va functiona asemenea unei insule, plutind in apele golfului Persic. 

Firma s-a concentrat pe principii de proiectare durabila si sustenabila astfel incat constructiile sa fie adaptate la conditiile geografice si sociale din regiunea estul Peninsulei Arabe.

Noua insula va avea forma unei semilune, iar arhitectura este inspirata de elemente geometrice islamice. Complexul va avea propriul sistem de transport subacvatic si va fi impartit pe 5 nivele, fiecare dedicat altor probleme medicale. 

Arhitectii de la Kalbod au gandit un sistem subacvatic inovator dedicat transportului public din oras catre insula si dintr-o parte in alta a insulei. De asemenea, la nivel terestru se poate circula cu ajutorul automobilelor electrice. La primul nivel al fiecarui corp arhitectural vor exista statii de transport public unde vor fi dedicate si o serie de spatii de resedinta, pentru pacientii sau familile acestora, cat si facilitati comericale.

De asemenea, forma de semiluna a fost aleasa pentru ca este un simbol de referinta pentru religia islamica si in acelasi timp este o trimitere la insulele in forma de palmier din Dubai. 

Arhitectura va prelua elementele geometrice religioase din calendarul lunar islamic si va avea unele spatii asemanatoare cu cele din Burj al Arab. Nivelele superioare ale cladirilor vor avea un design diferit, inspirat din forme parametrice și alte motive islamice. 

Complexul medical va avea 15 corpuri arhitecturale, cel din centru va fi cel mai mare, fiind flancat de alte patru corpuri de dimensiuni medii. De asemenea, insula va avea trei zone cheie, una dedicata educatiei medicale, alta cercetarii si ultima dedicata problemelor medicale, spitalelor si spatiilor de locuit pentru pacienti. 

Cladirile vor avea multiple spatii deschise pentru a asigura un flux constant de aer proaspat si vor fi unite intre ele de drumuri suspendate care vor face posibila plimbarea in jurul insulei de la orice nivel. Atat pacientii, cat si vizitatorii se vor putea bucura de privelisti inedite asupra Dubaiului sau Golfului Persic. Totodata, la fiecare etaj vor fi dedicate zone intinse cu verdeata si plante luxuriante, care vor contribui la purificarea aerului, reglarea temperaturii si la umbra. 

Centrul insulei va fi reprezentat de un zgarie-nori care va avea o suprafata de un milion de metri patrati, impartit in doua corpuri egale in care vor fi gazduite activitati educationale, departamente de dezvoltare si cercetare, biblioteca si diverse sali de expozitie. Baza cladirii centrale va fi de 670.000 de metri patrati, iar partea superioara, reprezentata de cele doua semiluni din sticla vor ocupa o suprafata de 330.000 de metri patrati. 

Proiectul a fost realizat de catre arhitectii Mohamad Rahimizadeh, Mohamad Ramezankhani, Mohamadreza Ghasemi, Yahya Bassam si Ziba Baghban, urmand sa fie realizat in viitor intre cele doua insule in forma de palmier.

Mai jos puteti citi despre alte constructii spectaculoase din Dubai dar si despre alte exemple de arhitectura plutitoare.

urban.ro/al-optulea-continent-premiu-arhitectura/ 

Citește în continuare