Skip to content

O pictura pierduta de Rubens a fost redescoperita dupa 300 de ani si va fi vanduta zilele viitoare. Pretul ei este estimat intre 4,6 si 7 milioane de euro.

O pictura realizata de Peter Paul Rubens la inceputul secolului al XVII-lea a fost redescoperita dupa mai bine de 300 de ani. In decursul timpului, opera si-a pierdut identitatea reala si a fost atribuita unui artist mai putin cunoscut, lucru care i-a redus considerabil valoarea. 

Recent, pictura a fost cercetata cu ajutorul razelor X si confirmata ca fiind una dintre operele importante ale maestrului flamand Rubens. 

Pictura a fost estimata la o valoare cuprinsa intre 4,6 si 7 milioane de euro. Aceasta urmeaza sa fie vanduta ca piesa centrala a unei licitatii gazduite la inceputul lunii iulie de Sotheby’s la Londra.

Opera a fost denumita „Sfantul Sebastian, ingrijit de doi ingeri” si a fost realizata de Rubens intre 1606 si 1610, cel mai probabil in perioada in care lucra in Italia, la Genova.

Povestea picturii este inconjurata de un mister care inca nu a fost pe deplin rezolvat de catre specialistii in arta lui Rubens. Istoria operei poate fi parcursa pana in secolul al XVIII-lea, cand a fost consemnata ca parte a unei colectii importante de arta, urmand ca in urmatoarele trei secole sa ii fie pierduta urma. In mod bizar, pictura a reaparut in secolul al XX-lea la in Missouri, SUA, fiind vanduta acum 15 ani la o licitatie de arta. 

Versiunea de la Galleria Corsini

Lucrarea a fost inregistrata ultima data in 1730 in inventarul colectiei de arta a familiei Spinola, mecena al artei genoveze. Ulterior, a reaparut in 2008 intr-o licitatie de arta din orasul american St. Louis cand a fost atribuita pictorului francez Laurent de la Hyre si estimata la o valoare modica de 7.000 de euro, fiind adjudecata pentru suma de 36.400 de euro. 

La scurt timp dupa licitatia controversata au inceput sa apara in cercurile de specialisti si istorici de arta diverse teorii si comparatii cu o pictura de Rubens asemanatoare ca si compozitie. In ultimii ani, acestia au cercetat indeaproape inventarele si testamentele familiei Spinola in incercarea de a atribui pictura lui Rubens.

Descoperirea a fost facuta in cele din urma cu ajutorul razelor X, expertii de la Sotheby’s au analizat suprafata picturii si straturile de culoare si au reusit sa confirme ca este o opera originala de Rubens. 

Pe langa atribuire, acestia au descoperit si ca este prima versiune a unei lucrari importante a maestrului flamand care pana de curand a fost considerata drept un exemplar unic, care se afla la Galleria Corsini din Roma. 

Din analiza cu raze X au reiesit mai multe schimbari facute de maestru in compozitia picturii pierdute, pe cand ce-a de la Galleria Corsini nu prezinta modificari semnificative, ceea ce sugereaza ca Rubens a realizat inca o varianta dupa ce a fost multumit de prima lucrare. 

Noua ipoteza a specialistilor este ca pictura a fost comandata de Ambrogio Spinola, un comandat militar al familiei genoveze care a impartasit interese comune cu Rubens si pe care artistul l-a portretizat de mai multe ori in timpul vizitelor sale la Genova. 

Prima mentiune a picturii se afla in testamentul din 1655 a lui Filippo Spinola, fiului lui Ambrogio, ulterior opera a circulat timp de 80 de ani prin urmatoarele generatii ale familiei. Ultima mentiune este in actul de mostenire al lui Anna Spinola din 1730, ulterior a disparut din documentele familiei si de negasit in urmatoarele secole. La licitatia din 2008, pictura a fost cumparata de actualul proprietar care in prezent o ofera spre vanzare prin intermediul Sotheby’s. 

Despre descoperire, George Gordon, vicepresedintele departamentului dedicat Vechilor Maestri de la Sotheby’s, a declarat ca „descoperirea este o dovada ca si numele marilor artisti pot fi pierdute in istorie. Din fericire, detaliile fascinante dezvaluite de analiza stiintifica, combinate cu cercetarile meticuloase si cu expertiza celor mai importanti specialisti, afirma pe buna dreptate reatribuirea acestei lucrari unuia dintre cei mai mari pictori ai timpului sau. In acelasi timp, ne arata ca mai sunt multe lucruri de descoperit, chiar si despre cele mai cunoscute opere ale artistului.”

Rubens este unul dintre cei mai bine vanduti artisti din toate timpurile iar interesul in operele lui ii influenteaza pe unii comercianti de arta sa incalce normele etice si sa realizeze falsuri dupa picturile lui. Mai jos puteti descoperi mai multe despre un astfel de caz si puteti afla si unde pot fi vazute lucrarile lui in Romania.

Citește în continuare