Skip to content

Cea mai mare sculptura KAWS de pana acum este expusa langa templele antice Prambanan din Indonezia. La 45 de metri lungime, personajul Accomplice va calatori in intreaga lume.

Dupa un scurt popas in Singapore, in urma cu doi ani, proiectul „KAWS:HOLIDAY” a ajuns recent in Indonezia, fiind a zecea oprire a turneului sau mondial. Pentru noua instalatie de arta, KAWS a realizat cea mai mare sculptura din istoria expozitiei de pana acum si a plasat-o langa  complexul de temple antice Prambanan.

Monumentul din secolul al IX-lea — cel mai mare complex de temple hinduse din tara si un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO — este situat in Yogyakarta, in sudul insulei Java. In mod firesc, opera de arta contemporana reprezinta un contrast neasteptat cu fundalul istoric in fata caruia se afla.

Dupa ce a calatorit in Hong Kong, Seul, Taipei, Muntele Fuji, Singapore, Melbourne si chiar in stratosfera, KAWS:HOLIDAY a creat pentru Indonezia o sculptura spectaculoasa.

Pentru prima data in cadrul turneului inceput in urma cu sase ani, KAWS si colaboratorul sau, AllRightReserved, vor expune personajul Accomplice sub forma unei sculpturi monumentale de 45 de metri lungime, cea mai mare realizata de artist pana in prezent. 

Expozitia din Indonezia va avea loc intre 19 si 31 august iar pentru fanii care nu pot calatori sa il vada in realitate uriasul iepuras roz, artistul a lansat o serie de obiecte in editie limitata.

Accomplice a aparut pentru prima data ca figurina din vinil in anul 2002.

Templul Prambanan este cunoscut pentru arhitectura inalta si ascutita, varful templului principal atingand o inaltime de 47 de metri.

Dedicate celor trei mari divinitati hinduse — printre care Shiva, Brahma si Vishnu — templele sunt decorate cu sculpturi magistrale in relief, in piatra, care ilustreaza cunoasterea spirituala indoneziana, eroi si animale, care reprezinta cultura grandioasa a artei lui Shiva.

Fiind o minune culturala si arhitecturala unica, Prambanan a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1991 – ceea ce face ca ACCOMPLICE sa fie prima lucrare a artistului expusa intr-un sit al Patrimoniului Mondial, experienta pe care AllRightsReserved a descris-o ca fiind „o asociere provocatoare a arhitecturii antice cu arta contemporana”.

Colosalul personaj Companion al lui KAWS a pornit pentru prima data intr-o calatorie mondiala in 2018, imbracandu-se in diferite tinute – inclusiv un costum spatial – pentru a se „intalni” cu fanii lui din intreaga lume.

Noua colectie KAWS include o figurina de vinil in negru si o editie speciala roz, un talisman de plus, un prosop si o cana, toate cu personajul ACCOMPLICE. 

Poate fi achizitionata aici, mentionand ca toate articolele sunt disponibile in limita stocului disponibil. In mod obisnuit, colectiile lui KAWS se vand pana la epuizare in cateva ore dupa lansare.

KAWS este unul dintre artistii care au intrat in cultura pop globala, sculpturile lui “Companion” fiind recunoscute de orice pasionat de arta si nu numai.

Popularitatea acestui artist a crescut foarte mult in ultimii ani, de la crearea designului 2013 MTV VMA Awards in forma unei figurine, la participarea intr-o campanie Dior pentru colectia A$AP Ferg, dar si datorita promovarii sculpturilor “Companion” de catre artisti ca Travis Scott, Justin Bieber sau Kanye West.

Asociat in multe campanii de streetwear, KAWS a inceput acest periplu prin lumea modei in 1999, alaturi de brandul japonez Bounty Hunter. De atunci, UNIQLO, Nike, Jordan Brand si Dior Homme au folosit scuplura lui Donnelly ca element in colectiile lor.

“Companions” au fost parte si din mai multe instalatii de arta, ca de exemplu sculptura din fibra de sticla din 2010 care a fost prezentata la Aldrich Contemporary Art Museum (Connecticut) sau figurina gomflabila care s-a plimbat pe strazile din New York in 2012 la Parada Macy’s Thanksgiving Day.

De asemenea, KAWS a lansat o versiune a lui “Companion” in realitate augmentata, pe platforma Acute Art, fiind disponibila pentru download fanilor care pot duce oriunde aceste sculpturi. Momentul a fost unul aniversar, sarbatorind 20 de ani de existenta a figurinei.

Citește în continuare