Skip to content

7 tendinte pentru designul de interior in 2024. De la dispozitive revolutionare pentru casele smart la canapele rotunde, accente Pop Art si forme organice. 

Noul an aduce o serie de noi tendinte in designul de interior. In 2024 veti vedea transformari spectaculoase atat in spatiile comerciale, cat si in locuintele personale, trendurile acestui an fiind bazate pe concepte menite sa creeze cat mai mult confort. Totodata, anul acesta materialele sustenabile si noile tehnologii vor fi din ce in ce mai prezente in interioare.

Va invitam sa descoperiti 7 tendinte ale designului de interior, idei pentru amenajarea si decorarea casei in urmatoarele luni. 

Inteligenta artificiala va revolutiona modul in care traim in 2024. Casele inteligente cu tehnologie de ultima generatie vor lua un mare avant anul acesta. 

Noile tehnologii vor fi integrate din ce in ce mai mult in locuintele inteligente, sporind confortul si facilitatile oferite de acestea. Marile companii de electronice produc din ce in ce mai multe dispozitive care vin la pachet cu functii care fac viata de zi cu zi mai usoara, iar inteligenta artificiala va ajuta ca tehnologiile integrate in casele „smart” sa fie din ce in ce mai eficiente. 

Printre inovatiile acestui an se numara iluminatul inteligent cu activare vocala, geamurile ajustabile cu ajutorul inteligentei artificiale si noi senzori care pot modifica lumina ambientala, temperatura si umiditatea in functie de conditiile exterioare.

Placile de teracota de mici dimensiuni, in stil italian, revin in tendinte si sunt recomandate mai ales pentru podea, dar si pentru decorul peretilor din bucatarie. 

In 2024 mestesugurile sunt readuse in centrul atentiei datorita nevoii de materiale sustenabile si naturale si de produse durabile, realizate de artizani. In acest sens, placile de teracota pictate manual revin in tendinte si reprezinta un decor unic care poate adauga un plus de personalitate interioarelor. In functie de model, compozitie si culorile alese, aceste piese de decor ar putea constitui cea mai atractiva zona a bucatariei sau a podelelor casei. 

Geamurile mari si iluminarea naturala pe tot parcursul zilei sunt solutiile ideale pentru nevoia de reducere a luminilor artificiale (din cauza preturilor tot mai mari ale energiei electrice). Cel mai recent element recomandat in construirea caselor este luminatorul montat pe acoperis. 

Specialistii sustin ca interioarele bine luminate in mod natural se simt mai aerisite si mai primitoare si ajuta la starea de bine, la atentie si la productivitate. Spatiile mai luminoase pot fi obtinute de asemenea si cu ajutorul unei scheme de culori deschise, a unor suprafete care reflecta lumina, precum oglinzile si a unor perne cu accente stralucitoare. 

De asemenea, pentru locuintele noi, sunt recomandate geamurile mari, ferestrele de mansarda si oculusuri care permit luminii sa intre in interior pe tot parcursul zilei. 

In 2024 interioarele cu accente vibrante si sculpturile uriase si colorate vor fi printre cele mai populare alegeri ale designerilor de interior. Astfel de elemente creeaza o atmosfera jucausa si primitoare in locuinta.

Culorile indraznete si elementele decorative supradimensionate, precum vazele sau sculpturile, pot fi printre cele mai bune alegeri anul acesta. Pe langa ele, designerii s-au orientat si catre mobilierul sculptat, cu detalii sofisticate si extravagante, dar si piesele de decor excentrice care dau o nota de fantezie oricarui spatiu. 

De asemenea, in 2024 revin si boltile semicirculare care pot fi folosite pentru intrari, tocurile usilor sau pentru spatiile de acces intre camere: holuri si coridoare. 

Interioarele de genul acesta se potrivesc persoanelor care isi doresc o locuinta unica, inspirata de stilul pop si de culorile stridente. Pentru a pastra un echilibru, se recomanda ca obiectele si culorile indraznete sa fie asociate cu lucruri mai mici, tonuri si accente discrete.

In materie de mobilier, cel mai nou trend este cel al canapelelor rotunde si obiectelor de mobilier cu forme fluide si organice, inspirate de eleganta si compozitiile perfecte din natura. 

Obiectele de mobilier inspirate de stilul Art Noveau primesc o nota moderna si revin in tedintele acestui an. 

Cele mai cautate piese sunt canapelele rotunde, lampile, mesele, bibliotecile si dulapurile  cu forme curbate si fluide, care desi pot parea neobisnuite, pot crea armonie si confort in locuinte.  

De asemenea, obiectele de decor inspirate de natura si formele ondulate sunt printre cele mai bune alegeri anul acesta. Se recomanda contraste dintre obiecte ascutite, colturoase si pereti drepti cu forme rotunjite. 

In continuarea acestui trend, oglinzile unice, cu forme organice si neregulate sunt in voga, fiind printre singurele elemente care pot crea senzatia de spatiu aerisit si incapator. 

Oglinzile neregulate, de dimensiuni supradimensionate, pot deveni punctul central al oricarui interior, in acelasi timp adauga profunzime si o nota de farmec. Un astfel de element pozitionat intr-un mod potrivit in spatiu poate schimba atmosfera si dinamica interioarelor.

In ceea ce priveste culorile de vopsele in tendinte, mai jos veti gasi alegerile specialistilor de la Home by Sherwin-Williams, Dutch Boy, Behr, Glidden Paint by PPG si Valspar care au pus deja in vanzare pigmenti si vopsele denumite „culoarea anului 2024” pe baza unor studii de piata si tendinte din lumea modei si a designului de interior. 

In campaniile de promovare a noilor nuante, companiile sustin ca acestea depasesc aspectul estetic si reflecta dorintele colective cu privire la confort, individualitate si echilibru in mediul intim al locuintei. Aceeasi explicatie o ofera si Institutul Pantone cand anunta culoarea anului, spunand ca este o reprezentare a unor nevoi umane si nu neaparat a unor tendinte superficiale legate de haine sau mobila.

De asemenea, puteti opta si pentru culoarea anului 2024 anuntata de Institutul de Culoare Pantone. Este vorba despre Peach Fuzz, o nuanta foarte prietenoasa pentru designul de interior.

Citește în continuare