Skip to content

Pe Disney+ s-a lansat un serial despre viata lui Cristóbal Balenciaga, unul dintre cei mai spectaculosi creatori de moda din istorie. Aflat in rivalitate cu Coco Chanel si Givenchy, designerul spaniol a reusit sa reinventeze moda si sa imbrace doamnele din marile case regale europene.

Incepand de astazi pe Disney+ puteti urmari cele 6 episoade ale serialului Cristóbal Balenciaga care ecranizeaza povestea unuia dintre cei mai influenti creatori de moda ai secolului trecut. 

Serialul este o productie spaniola care marcheaza debutul trioului de regizori format din Aitor Arregi, Jon Garaño si Jose Mari Goenaga in televiziune. Cei trei cineasti lucreaza impreuna de peste 20 de ani in cadrul companiei lor de productie Moriarti si au obtinut un mare succes in cadrul festivalurilor internationale cu lungmetraje, documentare si scurtmetraje. Pana acum au primit peste 450 de premii, inclusiv 12 premii Goya si 31 de nominalizari, doua dintre filmele lor fiind alese sa reprezinte Spania la Oscar.

Rolul principal al serialului ─ al lui Cristóbal Balenciaga ─ este jucat de Alberto San Juan, actor, scenarist si regizor de teatru si film foarte apreciat in Spania. Printre personajele cunoscute ale seriei se numara Coco Chanel (jucata de Anouk Grinberg), Colette (Nine D’Urso), Givenchy (Adrien Dewitte) si Christian Dior (Patrice Thibaud).

Desi este una dintre cele mai cunoscute personalitati din industria modei, viata creatorului de moda a fost complet ascunsa de ochii publicului, un aspect care a creat o provocare majora in incercarea de ecranizare a vietii sale.

Fiind o recluza, un om care isi proteja intimitatea, Balenciaga a optat sa-si lase creatiile Haute Couture sa ii reprezinte numele in cartile de istorie. Influenta pe care a avut-o opera lui in randul unor contemporani precum Dior sau Givenchy este mai putin cunoscuta de publicul larg.

A fost un pionier in tehnica si stil, avand precizia unui inginer si misticismul unui geniu. A fost avangardist atat in ceea ce priveste strategiile de marketing si comunicare pe care le-a gandit pentru a transforma Balenciaga intr-o referinta atemporala, dar si asupra controlului artistic pe care l-a detinut asupra creatiilor prezentate pe podiumurile pariziene. Deseori este descris drept “primul director creativ din industria modei”.

Serialul intins pe sase episoade prezinta cronica celor aproape 30 de ani petrecuti de Cristóbal la Paris si modul in care familia, partenerii, colaboratorii, clientii, prietenii si rivalii sai au contribuit la forjarea misterului Balenciaga. 

Productia s-a desfasurat pe peste 90 de platouri de filmare in Spania, intre tara Bascilor, Navarra si Madrid; si in Franta, intre Paris, Bordeaux si Toulouse.

Pentru ca nu se cunosc detalii despre copilaria si adolescenta designerului, povestea din serial incepe in 1937 cand Cristóbal isi prezinta prima colectie Haute Couture la Paris.

Avand in spate o cariera de succes in atelierele sale din Madrid si San Sebastián unde imbraca elita si aristocratia spaniola, Cristóbal Balenciaga nu si-a gasit imediat locul la Paris unde moda era dominata de un stil mult mai sofisticat stabilit de Chanel, Dior si Givenchy. Ghidat de obsesia sa pentru control in toate aspectele vietii sale, designerul si-a redefinit stilul si a devenit in cele din urma unul dintre cei mai importanti designeri din toate timpurile.

Regizorii Aitor Arregi, Jon Garaño si Jose Mari Goenaga au declarat ca “In ciuda faptului ca este considerat de multi drept cel mai mare couturier din istorie, putine figuri ale secolului XX sunt la fel de retrase ca Cristóbal Balenciaga. Rareori se lasa fotografiat, iar accesul la atelierul sau si la prezentarile de moda era foarte restrictionat. Nu a iesit niciodata sa salute la sfarsitul prezentarilor de moda si a acordat doar 2 sau 3 interviuri de-a lungul vietii sale. Absolut totul ne-a condus la discutii despre acelasi concept: nevoia de control. Pentru noi, totul la el se invarte in jurul acestei nevoi, ceva comun tuturor, dar care, in cazul lui, a atins culmile unei adevarate obsesii.”

Marea provocare a serialului a fost adaptarea unei povesti aparent necunoscute. Iar solutia a venit din partea departamentului de costume care a devenit piesa cheie a intregului proiect. Deoarece, dincolo de o functie de decor comuna in toate productiile de epoca, in acest caz, hainele Balenciaga prezentate de-a lungul timpului au fost o parte fundamentala a povestii. Piesele au fost alese cu mare grija pentru a arata care era stilul Balenciaga si cum a evoluat de-a lungul anilor.

Persoanele cheie din spatele serialului au fost designerii de costume Bina Daigeler si Pepo Ruiz Dorado care au colaborat cu reprezentanti actuali ai casei de moda Balenciaga. Au avut acces la arhive, imprumutand tinute, schite si tipare ale geniului spaniol.

Bina Daigeler si Pepo Ruiz Dorado

Desi numele Pepo Ruiz Dorado s-ar putea sa nu va fie familiar, cu siguranta i-ati vazut creatiile in filme de la Hollywood. A lucrat la filmul Die Another Day din seria James Bond dar si in productii regizate de Steven Soderberg, Dominik Moll si Tom Hopper (a colaborat la Mizerabilii, film nominalizat la Oscar pentru costume).

Dupa ce si-a inceput cariera in cinematografia germana la inceputul anilor 1980, Bina Daigeler s-a mutat in Spania unde a lucrat cu Pedro Almodóvar in Todo sobre mi madre (1999) si Volver (2006). A colaborat in productii internationale, inclusiv la Hollywood, lucrand cu Oliver Stone, Jim Jarmusch dar si pentru filmul Mulan lansat de Disney care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar. Recent a lucrat la serialul Mrs. America, nominalizat la Emmy, si la Tár al aclamatului regizor Todd Field.

Potrivit celor doi designeri de costume, “nu exista aproape nicio fotografie a lui Cristóbal Balenciaga, deoarece era extrem de protector cu viata lui privata. Nu avem nici o inregistrare sonora a vocii sale, deoarece a acordat doar cateva interviuri, iar povestile celor care l-au cunoscut sunt rare, in ciuda faptului ca opera lui  este catalogata, fotografiata, studiata si expusa in muzeele la care am avut acces, in special in arhivele Casei Balenciaga si ale Muzeului Galliera din Paris.”

Vedetele serialului sunt cu siguranta costumele, atat creatiile din arhivele Balenciaga, unele dintre expuse in mod regulat in marile muzee ale lumii, dar si noile costume create de Dorado si Daigeler.

Costumierii nu au vrut sa imite creatiile Balenciaga, incercand sa creeze o serie de piese de imbracaminte sau chiar colectii care sa ajute la teserea povestii pe care regizorii au fost nevoiti sa o inventeze. Munca regizorilor s-a reflectat in costumele pe care le vedeti pe micul ecran. Potrivit unui material publicat in Vogue UK, au fost recreate 22 dintre cele mai iconice tinute ale designerului spaniol.

“Pentru noi, marea valoare a lui Cristóbal Balenciaga se afla in procesul sau creativ, progresul tehnic bazat pe testele pe manechine si orele petrecute in atelier cu idei care se transmuta pentru a da viata unor idei noi. Pe scurt, aceasta a fost contributia noastra: sa cream, impreuna cu o echipa grozava, o lucrare artizanala care sa imbrace seria. Speram sa va placa la fel de mult cum ne-a placut noua sa o cream.”, au conchis Dorado si Daigeler.

Va invitam sa urmariti serialul Cristóbal Balenciaga pe Disney+ si va lasam cu unul dintre cele mai cunoscute citate ale designerului: „Un bun designer de moda trebuie sa fie arhitect pentru tipare, sculptor pentru forme, pictor pentru design, muzician pentru armonie si filosof pentru silueta.”

Mai jos puteti descoperi istoria recenta a casei de moda Balenciaga.

Citește în continuare