Skip to content

(galerie foto) Colectia Schiaparelli a deschis programul Paris Haute Couture Week 2024.

Casa de moda Schiaparelli, aflata sub conducerea designerului Daniel Roseberry, a deschis Saptamana Modei Haute Couture 2024 de la Paris cu o celebrare a suprarealismului care a definit inceputurile brandului creat de Elsa Schiaparelli.

Noua colectie a fost prezentata in cadrul Petit Palais si a ilustrat vremurile glorioase ale casei de moda din anii ’30, fiecare aspect fiind adaptat la tendintele actuale in materie de forme, siluete, materiale si texturi, inclusiv tinute realizate in culoarea anului 2024 (Peach Fuzz).

Directorul de creatie Daniel Roseberry, un mare pasionat de filme, a optat pentru o muzica neobisnuita pentru defilarea modelelor pe podium.

Designerul a realizat un colaj cu fragmentele unor melodii extrase de pe coloanele sonoare ale unor lungmetraje de succes precum Top Gun, Alien, Oppenheimer dar si compozitia Jupiter a lui Gustav Holst din lucrarea The Planets (care a inspirat inclusiv coloana sonora din Star Wars). Astfel, muzica a stabilit o atmosfera misterioasa, menita sa pregateasca publicul prezent la Petit Palais pentru o serie de creatii inspirate deopotriva de eleganta franceza a Elsai Schiaparelli dar si de referinte la Texasul natal al lui Roseberry.

Conceptul colectiei a pornit de la fascinatia Elsai pentru astrologie — avea un unchi specialist in astronomie, pe Giovanni Schiaparelli, director al Observatorului Brera din Milano la sfarsitul anilor 1800 —, stelele au fost punctul de plecare pentru creatiile Haute Couture Schiaparelli.

Noile piese combina referinte la cultura pop cu pasiunea lui Roseberry pentru moda artizanala. Creatiile amintesc atat de silueta de clepsidra preferata de designerul american Charles James — care a inspirat o rochie cu bustiera din satin bej si o funda proeminenta in zona decolteului — dar si de constructiile sculpturale ale lui Cristóbal Balenciaga.

Roseberry a recunoscut intr-un interviu acordat la finalul prezentarii de moda ca l-a inspirat in mod deosebit o expozitie a colectiei Haute Couture a lui Azzedine Alaïa, care tocmai s-a incheiat dupa o perioada de patru luni la muzeul de moda Palais Galliera.

Creatiile lui Alaïa au inspirat alegerea paletei de culori predominant neutre ale noii colectii.

O parte din rochii par ideale pentru a fi purtate in curand pe covorul rosu la premile Oscar deoarece emana o eleganta atemporala, in timp ce altele sunt SF si mizeaza pe explorarea vizuala a spatiului, atat la propriu cat si ca metafora. Acestor idei li se adauga o rochie realizata dintr-un colaj de placi de circuite electronice ale telefoanelor mobile si computerelor.

Roseberry a numit-o „o rochie cu placi de baza si microcipuri incrustata cu artefacte tehnologice de dinainte de 2007 – acum, tehnologia cu care am crescut este atat de invechita incat este aproape la fel de greu de procurat ca si anumite tesaturi si ornamente de epoca”.

In rolul eroinei Ellen Ripley din Alien, modelul Maggie Maurer a defilat in cadrul prezentarii purtand in brate o papusa — asemenea unui copil — decorata cu cristale Swarovski si cipuri electronice, o idee care aminteste atat de perioada de dinaintea smartphoneurilor dar si de robotii care isi fac simtita prezenta tot mai des in societate.

La spectacolul Schiaparelli au participat celebritati din muzica si film si moda precum Zendaya, Hunter Schafer, Da’Vine Joy Randolph, Philippine Leroy-Beaulieu (din Emily in Paris), Carla Bruni si J.Lopez.

Mai jos gasiti cele mai recente colectii Schiaparelli, creatiile semnate de Roseberry au dominat tendintele din moda in ultimii ani.

Citește în continuare

Nominalizari Premiile Oscar 2024. Oppenheimer al lui Christopher Nolan, marele favorit al anului cu 13 nominalizari. Poor Things are 11 nominalizari iar Killers of the Flower Moon 10 nominalizari. In premiera, trei regizoare sunt nominalizate pentru cel mai bun film.

Au fost anuntate nominalizarile pentru Premiile Oscar 2024. Acestea au fost votate de 11.000 membri ai Academiei Americane de Film, fiecare categorie a fost votata de reprezentanti ai domeniului respectiv (actorii…

Citeste mai mult