Skip to content

Oamenii de stiinta au descoperit o noua specie de gecko pe care au numit-o dupa pictorul Vincent van Gogh. Pielea soparlei seamana cu pictura „Noapte instelata”.

Pictura „Noapte instelata” realizata de Vincent Van Gogh in 1889 a fost reprodusa de nenumarate ori in ultimele decenii, fiind imprimata pe genti, carcase de telefon sau lenjerii de pat. A devenit parte din cultura pop similar cu modul in care Mona Lisa este una dintre cele mai recognoscibile imagini din arta.

In premiera, o noua specie de soparla gecko a fost numita recent dupa artistul olandez datorita culorii deosebite a pielii sale care seamana cu acel cer nocturn, instelat, pe care Van Gogh l-a pictat cu peste 100 de ani in urma.

O echipa de oameni de stiinta de la Thackeray Wildlife Foundation explora regiunea Southern Western Ghats din sudul Indiei cand a dat peste aceasta soparla neobisnuita. 

Noua specie intitulata “Cnemaspis vangoghi” este descrisa intr-un studiu publicat zilele trecute in revista ZooKeys. Biologul Ishan Agarwal a declarat intr-un comunicat de presa: “coloritul izbitor al noii specii aminteste de una dintre cele mai emblematice picturi ale lui Van Gogh, Noapte instelata.”

Cnemaspis vangoghi („gecko pitic instelat al lui Van Gogh”) masoara aproximativ un centimetru si jumatate si a fost observat pentru prima data in statul Tamil Nadu din sudul Indiei in 2022. 

Grupul, condus de cercetatorul Akshay Khandekar, mentioneaza ca doar masculul Cnemaspis vangoghi seamana cu “Noapte instelata” datorita unui dimorfism sexual care are ca rezultat puncte gri-albastrui pe corp si pe cap, precum si o nuanta de galben care se estompeaza de la gat in jos.

Gecko Van Gogh a fost descoperit alaturi de Cnemaspis sathuragiriensis, o soparla numita dupa dealurile Sathuragiri.

Masculii speciei Van Gogh traiesc printre rocile din regiunea muntoasa Tamil Nadu, acoperita de paduri tropicale. Ocazional, pot fi gasiti pe cladiri si copaci. 

Momentan, oamenii de stiinta nu stiu in prezent ce mananca Cnemaspis vangoghi, dar alti gecko consuma in mod frecvent greieri, viermi de pamant, viermi de ceara, viermi de faina, molii, muste de fructe sau lacuste. Unii prefera inclusiv fructe precum papaya, ananas si struguri. 

Ambele specii sunt, de asemenea, diurne, ceea ce inseamna ca sunt active in principal in timpul orelor racoroase, la primele ore ale diminetii. Acestea au fost gasite doar in locuri foarte restranse, ceea ce le face „un caz interesant de microendemism la speciile de altitudine joasa”, potrivit lui Agarwal. 

In total, la nivel mondial sunt cunoscute aproximativ 1.500 de specii de gecko. 

Aceste soparle se gasesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, dar sunt raspandite in special in climatele mai calde. Ishan Agarwal si colegii Akshay Khandekar si Tejas Thackeray se asteapta sa numeasca peste 50 de specii noi de soparle pana la finalul expeditiilor de cercetare. 

Desi Cnemaspis vangoghi este o soparla foarte mica, cel mai mare gecko cunoscut se gaseste exclusiv pe insulele din Noua Caledonie, in Pacificul de Sud, si poate ajunge pana la 14 centimetri lungime. 

Istoricii de arta se straduiesc inca de la moartea lui Van Gogh in 1890 sa explice semnificatia si inspiratia din spatele picturii „Noaptea instelata”.

Creata in timpul sederii sale intr-un azil de langa Saint-Rémy, in sudul Frantei, lucrarea face parte dintr-o serie de tablouri interpretate ca o explorare a abstractiei sau o evocare mistica a naturii.

In timp ce arta se concentreaza tot mai mult pe productiile contemporane, popularitatea lui Van Gogh este in continua crestere iar lucrarile sale, inclusiv schitele, sunt vandute pentru sume de bani din ce in ce mai mari. Dupa expozitia-imersiva care s-a dovedit a fi marea vedeta a pandemiei, putand fi vizitata in conditii de distantare sociala, chiar si din masina in unele cazuri, creatiile pictorului olandez inspira noi inovatii in lumea artei: parfumuri care vor insoti tablourile, imagini recreate din drone sau miniaturi realizate cu laserul.

Mai jos puteti descoperi mai multe despre impactul picturii „Noapte instelata”. Intre timp, lucrarea poate fi vazuta intr-una din cele doua experiente imersive deschise la Bucuresti in saptamanile urmatoare.

Citește în continuare