Un nou studiu arata efectele benefice ale cafelei. Activeaza un mecanism care incetineste imbatranirea la nivel celular.

Un nou studiu realizat de laboratorul Cellular Ageing and Senescence din cadrul Queen Mary University of London, publicat recent in revista Microbial Cell, arata ca efectele cafelei depasesc cu mult binecunoscuta stare de vigilenta pe care o induce.
Cofeina – cel mai popular compus neuroactiv din lume – pare sa incetineasca procesul de imbatranire la nivel celular, actionand asupra unor mecanisme vechi de sute de milioane de ani.
Cercetatorii au utilizat ca model organismul unicelular fission yeast, ale carui trasaturi moleculare sunt surprinzator de asemanatoare cu cele ale celulelor umane.
Studiind acest model, echipa de la Queen Mary a identificat modul in care cofeina influenteaza sistemele celulare implicate in imbatranire, stres si repararea ADN-ului.
O descoperire este legata de modul in care cofeina nu actioneaza direct asupra regulatorului de crestere celulara TOR (Target of Rapamycin), asa cum se credea anterior, ci stimuleaza activarea unui alt sistem: AMPK (AMP-activated protein kinase). AMPK functioneaza ca un veritabil indicator al starii energetice a celulei si este conservat evolutiv atat in drojdie, cat si la oameni.
Atunci cand nivelul de energie celulara este scazut, AMPK se activeaza pentru a restabili echilibrul. Dr. Charalampos Rallis, coordonatorul studiului si specialist in genetica si biologie celulara fundamentala, subliniaza ca rezultatele obtinute arata clar cum “cofeina ajuta la activarea acestui mecanism”.
Prin activarea AMPK, cofeina influenteaza in mod direct procesele prin care celulele isi regleaza cresterea, isi repara ADN-ul si reactioneaza la stres – toate fiind procese esentiale in prevenirea degradarii celulare si a bolilor asociate varstei. Efectele sunt comparabile cu cele produse de metformin, un medicament folosit in tratarea diabetului si aflat in studii pentru prelungirea duratei de viata la om, adesea in combinatie cu rapamicina.

Studiile anterioare indicau rolul cofeinei in prelungirea vietii celulelor prin inhibarea TOR.
Echipa de cercetare condusa de Dr. John-Patrick Alao a aratat ca activarea AMPK prin consumul de cofeina poate avea implicatii directe asupra sanatatii si longevitatii.
Descoperirile deschid noi perspective asupra modului in care obiceiuri cotidiene, cum ar fi consumul de cafea, pot influenta profund mecanismele biologice. De asemenea, aceste rezultate creeaza premise pentru viitoare cercetari care ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente sau diete capabile sa stimuleze aceste raspunsuri celulare protectoare.
Cercetatorii de la Queen Mary descoperisera deja in urma cu cativa ani ca cofeina prelungeste durata de viata a celulelor prin actiunea asupra TOR, un fel de intrerupator biologic care regleaza cresterea celulara in functie de disponibilitatea nutrientilor si a energiei. Acest sistem este prezent in organismele vii de peste 500 de milioane de ani.
Intr-o lume in care populatia imbatraneste accelerat si se cauta solutii pentru pastrarea sanatatii la varste inaintate, studiile precum cel publicat de echipa britanica vin sa sublinieze importanta detaliilor moleculare in explicarea unor fenomene aparent simple.
Astfel, o ceasca de cafea ar putea oferi, dincolo de un moment de luciditate, si un aliat de baza impotriva timpului.