Skip to content

Caisele sunt fructele perfecte in canicula: hidrateaza, imbunatatesc sistemul imunitar, sanatatea ochilor si sanatatea pielii. Le puteti manca si cu branza; o reteta speciala

Caisele sunt fructe foarte nutritive si contin o varietate de vitamine esentiale. Iata principalele vitamine regasite in caise:

Vitamina A (sub forma de beta-caroten) care este esentiala pentru sanatatea ochilor, piele si sistemul imunitar. Caisele au o culoare portocalie intensa datorita beta-carotenului, care in organism se transforma in vitamina A.

Vitamina C (acid ascorbic) care este un antioxidant puternic, sustine sistemul imunitar si ajuta la absorbtia fierului.

Vitamina C si beta-carotenul ajuta la stimularea raspunsului imunitar si protejeaza organismul de infectii. Antioxidantii reduc inflamatia.

Vitamina E (tocoferol) care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.

Vitaminele A, C si E combat imbatranirea prematura a pielii, stimuleaza productia de colagen si mentin pielea hidratata si elastica. Antioxidantii ajuta la protejarea pielii impotriva razelor UV.

 Vitamine din complexul B, mai ales: B1 (tiamina) – metabolismul energetic. B2 (riboflavina) – sanatatea pielii si ochilor, B3 (niacina) – sistemul nervos, B5 (acid pantotenic) – sinteza hormonilor, B6 (piridoxina) – metabolismul proteinelor.

Caisele mai contin potasiu  (care are beneficii pentru tensiunea arteriala si sanatatea inimii), fibre (Ajuta la reglarea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei)  si antioxidanti – luteina, zeaxantina (buni pentru ochi).

Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si reduce riscul de boli cardiovasculare. Fibrele contribuie la scaderea colesterolului rau (LDL).

Caisele proaspete au un continut mare de apa (aprox. 85%), ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului hidric, mai ales in zilele calduroase.

Iata doua retete simple si delicioase cu caise proaspete, ideale pentru vara:

Budinca de chia cu caise si iaurt

Perfecta pentru mic dejun sau gustare sanatoasa.

Ingrediente: 200 ml lapte (animal sau vegetal), 3 linguri seminte de chia, 1 lingura miere (optional), 2-3 caise proaspete, taiate cubulete, 2 linguri iaurt grecesc (sau vegetal), un praf de scortisoara (optional)

Mod de preparare: Amesteca laptele cu semintele de chia si mierea, lasa la frigider minim 4 ore (ideal peste noapte), pana devine gelatinos, la servire, adauga iaurtul, caisele taiate si putina scortisoara deasupra. Poti adauga si nuci sau fulgi de cocos pentru textura.

Tartine rapide cu caise si branza

Gustare dulce-sarata, ideala pentru brunch sau aperitiv.

Ingrediente: 2 felii de paine integrala prajita, 3 caise proaspete, taiate felii, 2-3 linguri branza ricotta, de capra sau crema (dupa gust), miere, pentru stropit (optional), frunze de menta sau busuioc, pentru decor

Mod de preparare: Unge feliile de paine cu branza aleasa, pune feliile de caise deasupra, stropeste cu putina miere si adauga frunze de menta sau busuioc.

Citește în continuare