Skip to content

(video) Adam Driver si Penelope Cruz joaca un cuplu celebru in „Ferrari”, povestea fondatorului marcii auto. In regia lui Michael Mann, filmul se afla in lucru de peste 20 de ani, in cursa pentru rolul principal s-au aflat Christian Bale si Hugh Jackman.

A aparut primul trailer “Ferrari”, un lungmetraj despre viata personala si cea profesionala a lui Enzo Ferrari, celebrul magnat italian al industriei auto. 

Rolul lui Ferrari, fostul pilot de Formula 1 care si-a construit propria fabrica si a infiintat bine cunoscuta marca auto, este jucat de Adam Driver intr-o pelicula de regizorul care a facut istorie in filmele de actiune Michael Mann ( „Heat” si „Collateral”).

Plasat in vara anului 1957, trailerul de doua minute porneste cu un concept din mecanica cuantica: doua obiecte nu pot ocupa acelasi spatiu in acelasi moment in timp.

Trailerul plin de actiune arata ca filmul nu pune accentul doar pe cursele de masini si detalii tehnice, fiind mai degraba un portret al antreprenorului Enzo Ferrari si a efortului sau urias de a finaliza Mille Miglia, o cursa auto importanta si periculoasa din Italia.

Dincolo de spectacolul de Formula 1, Enzo Ferarri este in plina criza. Acum zece ani, impreuna cu sotia sa, Laura, a construit o fabrica de la zero, aflata la momentul actual in pragul falimentului. El trebuie sa castige cursa de 1.000 de mile pentru a-si salva afacerea de la faliment. Casnicia volatila pe care a avut-o cu Laura a fost afectata de moartea unuia dintre fii, Dino, cu un an mai devreme, si de acceptarea relatiei celui de-al doilea fiu, Piero, cu Lina Lardi.

Alaturi de Driver, in rolurile principale mai joaca Penélope Cruz in rolul sotiei si partenerei de afaceri a lui Enzo si Shailene Woodley in rolul amantei Lina Lardi.

Filmul va fi lansat la nivel international pe 25 decembrie 2023, in ziua de Craciun. In Romania va putea fi urmarit incepand cu 5 ianuarie 2024, fiind distribuit la nivel local de Vertical Entertainment.

Continutul trailerului se aliniaza, de asemenea, cu comentariile recente ale lui Mann in legatura cu directia scenariului “Ferrari”, scris de Troy Kennedy Martin. Mann a afirmat ca filmul sau „nu este un film de curse” si ca, in schimb, isi gaseste accentul emotional in povestea dintre Enzo si sotia sa, precum si in durerea lor legata de moartea fiului lor. 

Scenariul este bazat de fapt pe cartea lui Brock Yates, “Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races, The Machine”. Filmul ii mai are in distributie pe Patrick Dempsey in rolul pilotului Piero Taruffi, Jack O’Connell in rolul pilotului Peter Collins; Sarah Gadon in rolul Lindei Christian si Gabriel Leone in rolul lui Fon de Portago. 

Mann lucreaza la film de peste doua decenii, incepand sa discute scenariul in jurul anilor 2000 cu regretatul Sydney Pollack. 

In 2015, Christian Bale semnase contractul pentru a juca rolul protagonistului, filmarile urmau sa aiba loc in vara anului 2016 insa Bale s-a retras deoarece nu atingea greutate necesara pe care o cerea rolul lui Enzo. In 2017, Hugh Jackman era in negocieri pentru a prelua rolul principal ir Noomi Rapace ar fi jucat-o pe Laura, fosta sotie a lui Enzo. Dupa ce Paramount Pictures s-a retras din proiect, filmul a fost pus pe pauza pana in 2021 cand ar fi urmat sa inceapa filmarile.

La inceputul lui 2022, Jackman si Rapace au iesit din proiect, fiind inlocuiti de Driver si Cruz. Filmarile au avut loc, intr-un final, intre august si octombrie 2022 in Italia.

Colaborarea cu Bale s-a concretizat pana la urma in lungmetrajul „Ford vs. Ferrari” unde Mann a fost producator executiv. Vorbind despre povestea lui Enzo, Mann a mentionat ca puterea adevarata a acestui film se afla in vietile incarcate emotional ale acestor oameni in situatii extreme si complexe. In plus, dramelor interne ale personajelor li se adauga puterea exploziva si frumusetea letala a curselor. 

Pentru Adam Driver, este al doilea rol major din ultimii ani in care joaca rolul unui antreprenor italian.

Dupa hitul “House of Gucci” in regia lui Ridley Scott in care a jucat rolul lui Maurizio Gucci, un magnat italian care a condus compania Gucci, Driver revine intr-un rol in limba engleza cu un accent relativ ciudat. Povestea este similara deoarece Gucci era de asemenea prins intre afaceri, familie si fosta nevasta.

Desi este distribuit in aceste roluri de mari profil cu iz latin, Adam Driver provine din parinti americani si are o genealogie nordica (olandez, englez, scotian, irlandez).

Filmul “Ferrari” a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia din acest an si a avut recenzii pozitive. Insa Driver nu este favorit in cursa pentru premiile Oscar 2024, fiind considerat mai degraba in top 20 ale celor mai bune prestatii ale anului de catre jurnalistii care au urmarit pelicula lui Mann.

Printre cele mai de succes proiecte ale actorului Adam Driver se numara „Marriage Story”— care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar, „The Report” si „Star Wars: The Rise of Skywalker”.

Citește în continuare