Skip to content

Adrian Ghenie va expune noile lucrari la galeria Thaddaeus Ropac din Londra. Recent, a lansat un scurt documentar despre 2 picturi pe care le-a instalat permanent intr-o biserica din Sicilia. In Romania, luna aceasta sunt scoase la vanzare 2 lucrari semnate de Ghenie.

Noile lucrari ale artistului roman Adrian Ghenie vor fi prezentate in cea mai mare expozitie care i-a fost dedicata in ultimii ani in Londra.

Expozitia se numeste „The fear of NOW” (Frica de PREZENT) si va fi deschisa in perioada in 12 octombrie – 10 decembrie la Ely House, galeria londoneza a lantului Thaddaeus Ropac.

Vernisajul va coincide cu deschiderea celui mai important targ de arta contemporana din Europa: Frieze London, expozitia fiind inclusa in programul oficial al evenimentului care se va desfasura intre 12 si 16 octombrie in Regent’s Park. Va reuni peste 160 de galerii de arta contemporana din 42 de tari.

Thaddaeus Ropac a facut publica una dintre lucrarile care vor fi expuse –  pe care o puteti vedea mai jos – si este vorba despre o creatie noua, necunoscuta pana acum.

Figura cu telecomanda, 2022

Reprezentantii galeriei il descriu pe Ghenie drept unul dintre cei mai celebri pictori ai generatiei sale iar opera lui dinamica este privita ca o combinatie de amintiri personale si traume colective, atat din trecut, cat si din prezent.

Colaborarea artistului nascut in Baia Mare si educat la Cluj cu galeriile Thaddaeus Ropac vine la cateva saptamani dupa un proiect inedit pe care l-a lansat in vara aceasta alaturi de ei.

Este vorba despre „Capelele Ghenie” (The Ghenie Chapels”) un proiect prin care Ghenie alaturi de curatoarea Alessandra Borghese si-a imaginat doua picturi care vor fi expuse permanent in Biserica della Madonna della Mazza din Palermo, Sicilia.

Inspirat din contextul artistic din perioada Renasterii cand artistii isi dobandeau faima pictand capele private, Ghenie a ales sa decoreze doua capele care s-au aflat in proces de restaurare, fiind finalziare si deschise recent.

Cele doua lucrari din Palermo sunt inspirate de teme iconografice recurente, considerate clasice in arta religioasa: pacea si justitia. In acelasi timp, sunt legate si de evenimente contemporane, oferind o interpretare a unor probleme sociale si politice curente.

Se numesc „Rastignirea” pictata in 2019, inspirata din lucrarile lui Francisco Goya, Guido Reni, Tintoretto, Veronese sau Titian, si „Martiriul Parintelui Pino Puglisi” realizata in 2020 care ilustreaza povestea preotului care a fost ucis de mafia siciliana in 1993 pentru ca le-a criticat influenta in orasul lui natal, Palermo.

Ca o noutate pentru Adrian Ghenie care este extrem de rezervat in iesirile publice, interviuri, pozatul pentru sedinte foto sau filmari, intregul proces a fost documentat si poate fi urmarit in videoclipul de mai jos.

Artistul a declarat ca „nu trebuie sa mergi inapoi la un martiriu al unui sfant care a murit in urma cu 1000 de ani cand ai sub ochii tai, astazi, aceleasi tipuri de istorii care au generat iconografia clasica”.

Capelele lui Ghenie au fost dezvaluite pe 28 iunie printr-un eveniment inaugural care a marcat si infiintarea Ghenie Chapels Foundation care va intretine si dezvolta mostenirea artistica a capelelor si a bisericii si va promova idealurile schimburilor culturale si incluziunii sociale. Mai multe detalii veti gasi pe site-ul oficial al fundatiei.

Includerea lui Ghenie in programul targului Frieze London nu este o surpriza deoarece in ultimul deceniu a fost si ramane in continuare unul dintre cei mai bine cotati artisti contemporani la nivel global.

Pentru cei care isi doresc sa detina lucrarile lui Ghenie in Romania, luna aceasta aveti sansa de a achizitiona doua picturi semnate de el.

Pe 20 septembrie, casa Artmark va organiza licitatia „Arta Azi”. Licitatia de arta contemporana” care include, pe langa alte 160 de loturi, si 2 lucrari ale artistului Adrian Ghenie.

Furtuna in larg” pictata in 1992, semnata si datata de artist, are un pret estimativ intre 3.000 si 5.000 euro iar „Lenore„, un digital print mai recent este estimat intre 1.000 si 1.800 euro.

Printre lucrarile incluse in licitatie se numara si „Sarutul” de Felix Aftene, la 5.000-8.000 de euro, „Vas cu trandafiri” de Corneliu Brudascu, la 1.500-2.500 de euro, sculptura „Vara” de Lucian Smau, la 2.000-4.000 de euro dar si sapte serigrafii ale maestrului Stefan Caltia, lucrari de Sorin Ilfoveanu, Ion Barladeanu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Constantin Piliuta, Roman Tolici, Pisica Patrata, Ion Pacea, Eugene Ionesco sau Francisc Chiuariu.

Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca unde a fondat Galeria Plan B (impreuna cu Mihai Pop, coleg de facultate) pentru a-si promova creatiile. In prezent, artistul este stabilit in Berlin.

Cel mai des, langa descrierile lucrarilor lui Adrian Ghenie se afla numele lui Ceausescu si influenta pe care a avut-o regimul opresiv sub care si-a petrecut primii 12 ani de viata. Picturile includ numeroase referinte la liderii comunisti, nazisti si figurile autoritare care au devenit fantome in tabloul „Boogeyman” vandut cu 5,7 milioane de euro.

Dictaturile comuniste au functionat prin distorsionarea si exagerarea faptelor istorice, iar Ghenie a folosit pictura ca un mod de investigatie pentru a face diferenta intre povestea oficiala si perspectiva personala.

Tablourile lui au fost comparate cu cele ale lui Francis Bacon prin senzatia de disconfort si tensiune pe care o creeaza, pe langa tehnica similara. In practica, artistul abordeaza felul in care cele mai tulburate evenimente din secolul al XX-lea se infiltreaza, impacteaza si bantuie prezentul.

Inspiratia pictorului roman a gravitat deseori in jurul figurilor artistice si politice, de la Van Gogh sau Marcel Duchamp pana la Hitler, Dr. Josef Mengele, Lenin, Stalin si Nicolae Ceausescu. I-a dedicat numeroase tablouri lui Charles Darwin, teoriile acestuia fiind folosite ca teme pentru cele mai apreciate opere ale sale.

Lucrarile lui Adrian Ghenie au fost expuse in cele mai mari muzee de arta contemporana din Europa si America iar in 2015 a facut parte Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia prin „Darwin’s Room”. 

Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute lucrari ale sale de pana acum dar si succesul urias de care Ghenie s-a bucurat in Hong Kong in ultimii 2 ani.

Lucrarile lui se afla in colectiile unor institutii culturale renumite precum Centre Pompidou din Paris, Muzeul Hammer din Los Angeles, SMAK din Ghent, Long Museum din Shanghai sau Muzeul de Arta Moderna din San Francisco.

Citește în continuare