Skip to content

AUDIO. Un album pierdut al Ellei Fitzgerald din 1962 a fost gasit acum si este disponibil publicului

In 1962, cantareata de jazz Ella Fitzgerald a avut un concert in arena Berlin Sportpalast, la distanta de doi ani de cand tot la Berlin a inregistrat un album live care i-a adus doua premii Grammy, dar si reactii internationale pozitive.

Concertul a fost inregistrat, insa casetele au fost ratacite. Datorita unei descoperiri recente, iubitorii de muzica jazz pot asculta cel mai nou si rar album al Ellei Fitzgerald, Ella: The Lost Berlin Tapes, disponibil pentru achizitie prin Verve Records sau pe Spotify.

Descoperirea a fost facuta de casa de productie Verve care a gasit casetele indosariate de catre Norman Granz, fondatorul Verve Records. Desi au trecut aproape 60 de ani de la intregistrarea originala, iar casetele nu au fost tinute in cele mai bune conditii, calitatea sunetului a fost foarte buna.

Concertul din Berlin din 1960, un moment tunic pentru cariera legendei mondiale Ella Fitzgerald

Cea mai cunoscuta intamplare din concertul berlinez care i-a adus premii Grammy a fost momentul cand artista, in timp ce interpreta “Mack the Knife”, a uitat versurile astfel incat a improvizat, melodia devenind un bestseller in aceasta noua interpretare.

“Ella: The Lost Berlin Tapes” o prezinta pe renumita cantareata de jazz in apogeul carierei sale. La concert a fost acompaniata de pianist Paul Smith, basistul Wilfred Middlebrooks si tobosarul Stan Levey. Albumul cuprinde si un cover rar al melodiei lui Ray Charles, “Hallelujah I Love Her So”, unde Ella inlocuieste “ea” cu “el”, personalizand melodia.

Cu ajutorul tehnologiei, casa de discuri a reusit sa separe vocea Ellei de restul instrumentelor muzicale, astfel incat sunetul sa fie cat mai clar, oferind impresia unui adevarat concert live.

Grafica pentru fiecare melodie de pe noul album a fost realizata de artista si cantareata de jazz Cécile McLorin Salvant.

Supranumita „The First Lady of Song”, Ella Fitzgerald a fost cea mai cunoscuta cantareata de jazz din Statele Unite timp de peste o jumătate de secol. Ella Fitzgerald a castigat 13 premii Grammy si a vandut peste 40 de milioane de albume.

Vocea Ellei continea un registru vocal de trei octave si s-a remarcat prin claritatea interpretarii si prin capacitatea sa de improvizare, fiind capabila sa imite orice instrument dintr-o orchestra.  De-a lungul carierei, Ella Fitzgerald a lucrat cu cei mai importanti muzicieni si orchestre, de la Duke Ellington, Count Basie şi Nat King Cole, pana la Frank Sinatra, Dizzy Gillespie si Benny Goodman. Colaborarea ei cu Louis Armstrong si Count Basie, precum si numeroasele turnee in cadrul seriei „Jazz At The Philharmonic” au facut-o cunoscuta in lumea intreaga, Ella Fitzgerald sustinand concerte peste tot pe mapamond pentru toate paturile sociale.

Cariera muzicala a inceput-o la varsta de 17 ani, in Apollo Theater din Harlem, New York, fiind remarcata de Bardu Ali din formatia artistului Chick Webb, care a angajat-o in 1935, devenind o prezenta constanta in Webb’s Orchestra.

Citește în continuare