Skip to content

Alexander Nanau, intr-un interviu pentru “Variety” – Politica romaneasca este una a populismului, a incompetentei si a coruptiei. “colectiv”, filmul sau, e pe lista scurta a nominalizarilor la Oscar la lung metraj documentar si lung metraj international

Aflat in campania pentru nominalizarile la Oscar cu filmul au „colectiv”, Alexander Nanau a acordat un interviu revistei „Variety”, in special despre coruptia din Romania. In plus, publicatia americana scrie despre contextual actual romanesc: felul in care autoritatile romane au reactionat dupa ce au inceput filmarile regizorului Alexander Nanau, banuielile acestuia ca telefonul ii era pus sub supraveghere de serviciile secrete.

Regizorul Alexander Nanau a declarat pentru Variety ca in momentul in care a terminat filmarile, adunase aproape 400 de ore de imagini, din care a trebuit sa aleaga. “Cred cu tarie in puterea observatiei. Nu stii niciodata incotro te poarta povestea, nu stii ce se va intampla in in continuare”, marturiseste Nanau.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, echipa regizorului Alexander Nanau a inceput sa intervieveze victime ale incendiului, doctori, politicieni, dar si alti oameni care au putut oferi informatii despre ce s-a intamplat in 2015.

Au aflat ca un jurnalist investigheaza sistemul de sanatate.  “Politica romaneasca este una a populismului, a incompetentei si a coruptiei”, a declarat Alexander Nanau pentru Variety.

El a explicat jurnalistilor Variety ca brusc au fost prinsi intr-un vartej al dezvaluirilor si coruptiei. “Informatii importante au venit din partea unor oameni din interiorul sistemului, care ulterior aveau sa decida soarta documentarului. Regizorul le-a oferit acestora varianta de a decide intr-un final, dupa ce au putut sa vizioneze scenele filmate din documentar, daca isi mentin sau nu declaratiile.

Jurnalistii Variety subliniaza si faptul ca documentarul l-a adus pe Nanau in vizorul autoritatilor. De altfel, regizorul a dezvaluit ca o sursa guvernamentala l-a informat ca telefonul ii era pus sub observatie, iar cunostinte ale sale care lucrau in administratia publica au fost anchetate de serviciile secrete.

Totusi, suspiciunile au disparut in momentul in care presedintele Romaniei i-a oferit lui Alexander Nanau medalia “Meritul Cultural”. Regizorul a refuzat distictia. “Nu am putut sa accept medalia si sa ma prefac ca politica si cultura in Romania sunt in regula, pentru ca nu sunt”, a declarant pentru Variety regizorul documentarului “colectiv”.

In justificarea sa publica, pe facebook, Nanau a anuntat pe 11 ianuarie: “Cred ca este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic si gol de sens, cultura României. Dupa aproape un an de eforturi si propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român in implementarea de mecanisme de sustinere a culturii sever amenintate de faliment in timpul crizei Covid-19, reactia si interventia concreta a statului român la toate nivelurile institutionale a fost zero”.

Ministerul Culturii a venit atunci cu precizarile sale, specificand ca propunerea, realizata in baza unei analize, i-a fost comunicata domnului Alexander Nanau in cadrul intalnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, si care a avut loc cu o saptamana in urma de anuntul lui Nanau pe facebook, pe 4 ianuarie. Ministerul a precizat ca “SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finantare suplimentara din partea Ministerului Culturii in valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv in perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel international”.

„colectiv” spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmareste autoritati si jurnalisti, cautând sa expuna adevarul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate.

Pe 15 martie vor fi anuntate nominalizarile pentru Oscar, iar ceremonia de decernare a premiilor urmeaza sa aiba loc pe 25 aprilie.

Citește în continuare