Skip to content

Lista alimentelor pe care Michelangelo le manca frecvent a fost facuta publica de cercetatori. Dieta geniului artistic consta in legume, peste, paine si mult vin

 

Detinuta de muzeul Casa Buonarroti din Florenta, Italia, aceasta lista veche de 500 de ani a fost scrisa si ilustrata de Michelangelo si reprezinta una dintre marturiile reale despre cum isi traia viata artistul. Muzeografii cred ca servitorul lui Michelangelo era probabil analfabet, asadar artistul a schitat ce voia sa manance.

Din desenele disponibile, reiese ca Michelangelo manca trei mese pe zi. Chiflele le reprezenta ca niste cercuri, completate de restul de alimente. In unele desene, artistul prefera hering, salata si hamsii, altele arata ulcioare cu vin. Interesant este ca, in loc sa ilustreze pastele, a mazgalit un memento pentru tortelli.

Meniul consta in principal din legume, peste, vin si paine. Publicatia Atlas Obscura mentioneaza ca acest lucru poate parea deosebit de sanatos, dar una dintre scrisori este datata 18 martie 1518, ceea ce inseamna ca era din jurul timpului Postului Mare. Din moment ce mancatul de carne era descurajat, Michelangelo a mancat legumele necesare. Cu toate acestea, Gillian Riley scrie in „The Oxford Guide to Italian Food” ca acesta a fost cu siguranta un meniu de lux, pe care artistul si-l permitea, mai ales ca deja terminase multe dintre cele mai faimoase lucrari ale sale, inclusiv Pietà, David si tavanul Capelei Sixtine.

Lista cuprinde urmatoarele alimente, asa cum apar ele desenate si explicate de catre Michelangelo, toate fiind alimente din dieta mediteraneana de baza, care este inca actuala:

pani dua, due pagnotte di pane = doua paini

un bochal di vino, una caraffa di vino = o carafa de vin

una aringa, un’aringa = un hering

tortegli, tortelli, tortelli = tortelli/ tortellini (paste umplute)

una insalata, un’insalata = o salata verde

quatro pani, quattro pagnotte = patru paini

un bochal di tondo, un boccale di vino corposo = o carafa de vin corpolent

un quartuccio di bruscho, un quartino di vino secco = un sfert de litru de vin sec

un piatello di spinaci, un piatto di spinaci = o farfurie de spanac

quatro alice, quattro alici = patru ansoa

dua minestre di finochio, due minestre di finocchio = doua supe de fenicul

Publicatia Atlas Obscura mentioneaza si importanta acestor schite semnate de Michelangelo pentru ca doar aproximativ 600 de schite ale sale mai exista.

1518 a marcat anul in care Michelangelo a ars multe dintre desenele sale timpurii, iar 46 de ani mai tarziu, a ordonat ca multe dintre hartiile sale sa fie arse, in asteptarea mortii sale.

Totodata, in timpul vietii sale, se presupune ca Michelangelo a produs zeci de mii de desene, insa a distrus multe dintre ele pentru ca era preocupat de imaginea si mostenirea sa dar si pentru ca dorea sa lase impresia ca este un geniu care nu face eforturi foarte mari.

Cele mai multe desene ale lui Michelangelo care au supravietuit provin din perioada pregatitoare pentru plafonul Capelei Sixtine, cand artistul a inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult creta rosie, un instrument versatil, pentru a-si incepe schitele.

Citește în continuare