Skip to content

Antonio Banderas poate fi vazut pana pe 14 februarie 2023 in musicalul „Company” al propriei sale companii de teatru la Madrid. Biletele incep de la 30 euro

Cel mai nou musical din care face parte Antonio Banderas este „Company”, se joaca in Spania, la Madrid, si este pus in scena chiar de actor, alaturi de compania sa de teatru. 

Musicalul „Company” a fost prezentat publicului larg pentru prima data in 1970, la New York, si poarta semnatura lui Stephen Sondheim. In varianta catalana, sunt peste 40 de actori si muzicieni de pe scena, care joaca aproape trei ore. 

„Company” in versiunea lui Banderas a inceput sa prinda viata mai bine de un an in urma in Málaga, orasul natal al actorului, unde a fondat o companie de teatru muzical, Teatro del Soho, in 2019, o institutie nonprofit pe care actorul o sustine pentru a deveni un reper in ceea ce priveste genul musical in Spania. Productia se joaca in prezent la Madrid, pana pe 14 februarie 2023, la Teatro Albéniz, iar preturile biletelor incep de la 30 euro. Detalii complete aici.

„Sunt de fapt actor datorita teatrului muzical si a filmelor muzicale”, a spus Banderas, in varsta de 62 de ani, intr-un interviu acordat New York Times a doua zi dupa premiera de pe scena din Madrid. Ca adolescent, in Málaga anilor 1970, a explicat el, a crescut cu marile productii ale epocii, inclusiv „Hair”, „Jesus Christ Superstar” si „Godspell”.

In 2003, Banderas a jucat in musicalul „Nine” de pe Broadway, interpretandu-l pe Guido, un regizor aflat intr-o criza de creatie. Banderas si-a amintit ca Sondheim l-a vizitat la cabina si au facut impreuna asemanari intre Guido si Bobby, protagonistul din „Company”. Dupa intalnire, Banderas a spus ca s-a cufundat in universul Sondheim, iar spectacolul „Company”  a devenit o oarecare obsesie.

Cand „Company” a avut premiera in 1970, nu arata ca nimic altceva pe Broadway: formal indraznet si ironic, este adesea descris ca un „concept muzical”.. In schimb, Sondheim si George Furth, cei care au scris libretul, ofera o serie de scene legate de un burlac. Principala schimbare a cartii lui Banderas este schimbarea varstei pentru Bobby – rolul pe care il joaca – de la 35 la 50 de ani. Compozitorul a semnat acceptul schimbarii varstei inainte de moartea sa in 2021, la varsta de 91 de ani, a spus Banderas, citat de New York Times.

Pentru a crea o versiune convingatoare in limba spaniola, Banderas a apelat la Roser Batalla si Ignacio García May, un duo cu care a lucrat anterior la „A Chorus Line”.

La premiera, ziarul El País a salutat productia drept „unul dintre cele mai bune muzicale vazute vreodata in Spania”.

In Romania, publicul il poate auzi pe Antonio Banderas in „Motanul incaltat: Ultima dorinta”, care a debutat pe primul loc la box office-ul romanesc de weekend.

Filmul de animatie „Puss in Boots: The Last Wish/ Motanul incaltat: Ultima dorinta”, regizat de Joel Crawford si Januel Mercado, cu Antonio Banderas, Salma Hayek, Florence Pugh, Olivia Colman care si-au imprumutat vocea personajelor, il prezinta pe indraznetul haiduc Motanul incaltat care descopera ca pasiunea lui pentru pericol i-au subrezit sanatatea. Motanul a distrus opt din cele noua vieti ale sale, iar recuperarea acelor vieti il trimite pe Motanul incaltat in cea mai mare aventura de cautare de pana acum.

Cunoscut publicului din toata lumea mai ales datorita rolurilor sale din peste 100 de filme, Antonio Banderas a ramas intotdeauna fidel teatrului si a jucat periodic pe scenele din Spania, in limba natala.

Noua companie de teatru – care include si o scoala cu o capacitate de 600 studenti  – este rezultatul direct al revelatiilor dupa atacul de cord pe care Banderas l-a suferit in 2017, la 59 de ani.

„Atunci am realizat ca nu e timp de pierdut si trebuie sa fac lucrurile la care visez, ca nu trebuie nici sa le aman, nici sa nu spun ceea ce gandesc. Cand esti la un pas de moarte realizezi ca toate lucrurile pe care le credeai importante la un anumit moment, dispar si conteaza doar lucrurile esentiale. In plus, contul tau bogat din banca devine un lucru foarte Machiavelian – intelectual,” spune Banderas care traieste in acest moment una dintre cele mai bune etape din cariera sa.

In vara lui 2022, Antonio Banderas si Andrew Lloyd Webber au creat o companie care va produce spectacole de teatru si musicaluri pentru principalele piete vorbitoare de limba spaniola. Compania va traduce in spaniola si unele dintre cele mai indragite muzicaluri ale lui Webber.

Printre spectacolele care urmeaza sa fie adaptate in limba spaniola se numara The Phantom of the Opera, Sunset Boulevard, Starlight Express, Jesus Christ Superstar, Evita, Cinderella, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat si School of Rock.

Numele companiei, Amigos Para Siempre (APS), care se traduce prin „prieteni pentru totdeauna”, provine de la un cantec compus de Webber pentru Jocurile Olimpice de vara din 1992 de la Barcelona, care a fost interpretat la ceremonia de inchidere de Sarah Brightman si José Carreras.

Citește în continuare