Skip to content

Se redeschide Ateneul Roman pentru public. Lucrari de Boieldieu si Mozart fac parte din program si sunt dirijate de Tiberiu Soare, iar auditia este disponibila si online gratuit

Sala Mare a Ateneului Roman va gazdui joi, 4 februarie, de la ora 19.00, un concert simfonic cu public, cu respectarea tuturor normelor in vigoare, pentru 200 de spectatori. Lucrari de François Boieldieu si Wolfgang Amadeus Mozart fac parte din programul primului concert cu public de anul acesta al Filarmonicii „George Enescu”.

Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu” va fi dirijata de Tiberiu Soare, iar din program fac parte Concertul in do major pentru harpa si orchestra de coarde de François Boieldieu, cu solista Maria Bildea, si Serenada in si bemol major pentru instrumente de suflat, KV 361 de Wolfgang Amadeus Mozart. O a doua reprezentatie a concertului este programata pentru 5 februarie, de la aceeasi ora.

François Boieldieu a compus in mare parte opere, iar in literatura de specialitate este numit “Mozart-ul Francez” datorita complexitatii compozitiilor sale, similiare cu partituriile create de Mozart. De asemenea, Concertul pentru harpa care urmeaza a fi ascultat in interpretarea Filarmonicii „George Enescu” este destul de rar intalnit in programele de muzica clasica, ceea ce ii da o valoare suplimentara.

Maria Bildea a inceput sa studieze harpa la varsta de 8 ani, la Liceul de Muzica „George Enescu”, iar la varsta de 18 ani a sustinut primul concert ca solista la Ateneul Roman. După absolvirea Academiei de Muzica din Bucuresti, in 1986, a obtinut postul de prim harpist la Orchestra Simfonica de Stat din Ploiesti. In 1988, a fost invitata in Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membra a orchestrei din Salonic pana in 1990 dupa care a plecat la Atena, la invitatia compozitorului Manos Hatzidakis, si angajata la Orchestra of Colours. Din 1993, este si prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television.

De-a lungul carierei, Maria Bildea a colaborat, printre altii, cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson si Vangelis. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, impreuna cu sotul sau, violonistul Sergiu Nastasa, si pentru „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat cvartetul „Aeolian Harps” si este membru fondator al Kyklos Ensemble.

Dirijor al Operei Nationale Bucuresti si dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare isi desfasoara activitatea artistica din anul 1999.

Tiberiu Soare este noul dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Sibiu. In secolul al XIX-lea, au concertat la Sibiu Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms sau Richard Strauss.

Intre anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio România, inregistrând alaturi de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Salii Radio, cât si in cadrul evenimentelor in aer liber sau a turneelor internationale.

In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alaturi de Angela Gheorghiu: 2013 – Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). In 2014, in Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera, in cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat in acelasi an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam si Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

Din cauza restrictiilor impuse de pandemia provocata de Covid-19, sunt puse in vanzare in jur de 200 de bilete, insumand o proportie de 30% din capacitate. Biletele costa 70 si 75 de lei si pot fi cumparate online, de pe fge.org.ro, dar si de la casa de bilete a Ateneului. Concertul de joi va putea fi ascultat si pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube.

Citește în continuare