Skip to content

Autoritatile bulgare au gasit un tablou de Jackson Pollock in valoare de 50 de milioane de euro intr-un raid care a vizat contrabanda de tablouri de arta

O actiune de amploare a avut loc in Bulgaria recent, unde a fost demascata o banda de infractori care faceau contrabanda cu lucrari de arta internationale. Printre lucrarile capturate de autoritatile bulgare se afla si un tablou necunoscut anterior al artistului american Jackson Pollock, care a fost descoperit in Bulgaria de catre politie, informeaza Reuters.

Mai multe persoane, inclusiv cetateni bulgari, au fost arestate in cadrul operaţiunii, a informat agentia de stiri BTA, agentia de presa de stat a Bulgariei. Raportul nu a oferit o descriere a picturii sau orice alte detalii ale lucrarii.

Lucrarea lui Pollock ar putea valora 50 de milioane de euro, conform unui raport facut de experti bulgari, citati de Radioul National Bulgar.

Jackson Pollock este o figura importanta a miscarii expresioniste abstracte din anii 1940 si 50, era cunoscut pentru tehnica sa prin picurare, care a incetat din viata in 1956.

Pollock este unul dintre cei mai importanti artisti americani, este reprezentant al expresionismului abstract cu un portofoliu de 363 de picturi in decursul a 44 de ani de viata. S-a remarcat drept unul dintre cei mai creativi artisti ai generatiei sale, fiind initiatorul tehnicii ”dripping” prin care panzele sunt picurate cu vopsea folosind miscari spontane.

In ultimii ani, lucrarile lui Pollock au devenit cele mai cautate atat in muzee cat si in licitatii. In 2021, lucrarea ”Number 17” din 1951 a fost vanduta la Sotheby’s pentru 61 de milioane de dolari, un pret aproape dublu fata de cei 35 de milioane de dolari estimati initial de specialisti.

Orfan de mic, artistul a avut pusee de rebeliune in adolescenta si o serie de incercari nereusite cu alte tehnici de pictura. Adevaratul stil si-l descopera la contactul cu vopseaua lichida, renuntand inclusiv la instrumentele conventionale, preferand sa arunce direct culoarea pe podea sau pe un perete.

Jackson Pollock declara intr-un interviu ca in timpul actului creator nu mai era constient de realitatea din jurul sau, fiind absorbit complet de tabloul pe care il crea. Desi multi au criticat aceasta tehnica de lucru, in care prefera aruncatul culorii pe panza si folosirea nisipului si a sticlei pisate in locul altor materiale, pe motivul ca oricine ar fi putut sa faca la fel, artistul avea un raspuns pentru ei: Jackson Pollock stia cum anume avea sa arata pictura la sfarsit, lucrand cu imaginea finala in minte si pozitionand fiecare fractal ca in imaginatia sa.

Citește în continuare