Skip to content

O balerina de la Teatrul Mariinsky danseaza“Lacul Lebedelor” la -15 grade, pe gheata, pentru a protesta impotriva unei constructii care ar distruge habitatul lebedelor

O balerina de origina rusa de la teatrul Mariinsky, imbracata specific ca lebada din baletul “Lacul lebedelor” a lui Ceaikovski, a interpretat cateva dintre dansurile solo nu pe scena, ci in Golful Finlandei.

Balerina, pe numel ei Ilmira Bagrautinova, a lansat prin aceasta interpretare inedita un manifest asupra unei constructii care va avea loc in port, in Batareinaya Bay, o plaja populara la aproximativ 100 km vest de Saint Petersburg, al doilea oras ca marime din Rusia.

Balerina a dansat la -15C si si-a postat videoclipurile online sperand sa atraga atentia asupra lebedelor adevarate care isi au casa in golful respectiv. Conform BBC, videoclipul este produs de Kateryna Khinkulova.

In lumea baletului, “Lacul lebedelor” de Ceaikovski, reprezinta cea mai cunoscuta opera a tuturor timpurilor, fiind compusa in patru acte, cu inspiratie din folclorul si povestile populare rusesti.

Numerosi critici au numit “Lacul lebedelor” o opera nationala datorita faptului ca elementul central al povestii este lebada, o pasare cu simbolistica aparte in lirica populara ruseasca. Baletul a fost pus in scena pentru prima data in 1877 in Moscova la renumitul Teatru Balsoi, insa mai multe legede atesta veridicitatea povestii: unii spun ca este o poveste ruseasca, iar altii, datorita numelor date personajelor – Siegfried, Odette – Odille, Rotbart etc. ca apartine literaturii populare germane.

“Lacul lebedelor” prezinta povestea unei tinere printese pe nume Odette, care a fost transformata in lebada printr-un blestem, iar vraja acestuia poate fi destramata numai prin dragostea unui print.

Dupa transformarea printesei urmează scena petrecerii majoratului prințului Siegfried, căruia mama îi propune ca a doua zi să-și aleagă o mireasă. Dansurile nu-l înveselesc; mai degrabă pleacă singuratic spre malul lacului din parcul castelului de unde se văd în zare ruinele unui vechi palat.

Exista nenumarate interpretari ale baletului “Lacul lebedelor”, inclusiv reprezentatii care au avut loc pe gheata sau in apa, ca in cazul spectacolului pus in scena de catre coregraful Alexander Ekman in timul productiei Lacul Lebedelor pentru Baletul National din Norvegia.

Citește în continuare