Skip to content

Banksy a intrerupt un concert la Glastonbury. Fara voie, a trimis in public o barca gonflabila pentru imigranti. Este o critica la adresa guvernului britanic care intentioneaza sa deporteze imigrantii ilegali in Rwanda.

Editia festivalului Glastonbury a fost plina de controverse. De la problemele de la sunet pe care le-a avut majoritatea artistilor care au cantat pe celebra Pyramid Stage, la acuzatiile de playback si o actiune desfasurata de Banksy care a distras atentia multimii de la concertul trupei Idles.

Unul dintre momentele neobisnuite ale festivalului a fost condus de Marina Abramović care a urcat pe scena pentru a cere publicului — in jur de 200.000 de persoane — sa petreaca sapte minute de tacere, un gest menit sa marcheze un „moment intunecat din istoria omenirii”.

In aceeasi seara, Banksy, cunoscut pentru picturile murale prin care critica probleme socio-politice, a intrerupt concertul Idles cu o actiune pe care a revendicat-o cateva ore mai tarziu.

Atmosfera de la concertul trupei Idles a fost intrerupta de aparitia unei barci gonflabile, trimisa in multime pentru a fi purtata pe maini si a calatori pana spre scena. Pe barca se aflau papusi care simbolizau imigranti. Membrii trupei nu stiau despre acest protest iar organizatorii s-au declarat uimiti de actiunea indreptata in mod direct spre guvernul britanic. 

Multi dintre cei prezenti in multime au crezut ca gestul face parte din spectacolul Idles, fiind in concordanta cu versurile trupei punk din Bristol care canta fix in momentul aparitiei barcii o melodie despre imigratie. Dar un reprezentant al trupei a anuntat sambata ca barca a fost creata de Banksy, iar trupa a fost la curent cu “cascadoria acestuia numai dupa spectacol”.

Pluta este, bineinteles, o referire la micile ambarcatiuni care transporta migranti peste Canalul Manecii. Aceste barci au aparut aproape zilnic in presa britanica in ultimii ani si au devenit o tinta majora a politicii de imigrare a premierului Rishi Sunak.

Actiunea a fost lansata in timpul melodiei “Danny Nedelko”, cu versuri dure care indeamna la empatie.

Versurile melodiei abordeaza in mod explicit fenomenul imigratiei: “Fratele meu de sange este un imigrant / Un imigrant frumos / Fratele meu de sange e Freddie Mercury / O nigeriana mama a trei copii / E facut din oase, e facut din sange / E facut din carne, e facut din dragoste / E facut din tine, e facut din mine  / Unitate / Frica duce la panica, panica duce la durere / Durerea duce la furie, furia duce la ura”

Duminica, Banksy a postat o inregistrare video a plutei in timpul concertului Idles, confirmand efectiv ca el a realizat actiunea de protest.

Artistul a realizat in trecut graffitiuri despre imigratie, la un moment dat a inscriptionat o nava folosita pentru a transporta refugiati salvati cu unul dintre sabloanele sale emblematice — o fata intinzand mana spre un balon, acesta semanand cu o pluta de salvare in forma de inima.

Actiunea lui Banksy vine in contextul in care prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, se pregateste sa fie inlocuit la conducerea guvernului, printre altele, si din cauza politicii sale privind imigratia.

Printr-o lege deosebit de controversata, guvernul lui Sunak intentioneaza sa deporteze solicitantii de azil care ajung ilegal in Regatul Unit in Rwanda, pe care unii politicieni conservatori din Anglia o considera o destinatie sigura.

In privinta aparitiei lui Banksy la Glastonbury, artistul are o istorie bogata cu festivalul. Locul a gazduit o serie de lucrari celebre ale artistului incepand cu 2010 si continuand pana in 2022, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a evenimentului. 

In 2014, a rechizitionat o camioneta de transport a animalelor pe care a trimis-o sa circule prin festival cu jucarii de plus iesind din ea. Iar in 2019, Banksy a proiectat vesta antiglont cu steagul Regatului Unit, purtata de Stormzy, unul dintre cei mai apreciati rapperi britanici, in timpul concertului sustinut pe prestigioasa Pyramid Stage.

Revenirea lui Banksy la Glastonbury este simbolica deoarece una dintre temele majore ale festivalului din acest an este imigratia. A existat o zona dedicata acestui subiect, numita Terminal 1, care a inlocuit scena William’s Green. 

Cei care intra in Terminal 1 trebuie sa raspunda la o intrebare din testul de cetatenie al guvernului britanic pentru viitorii imigranti. La interior se regaseste muzica interpretata de reprezentanti ai carnavalelor Notting Hill din Londra si St Paul din Bristol, alaturi de arta vizuala realizata de artisti precum Love Watts, Yoshi Sodeoka si Mark Wallinger.

Activitatea lui Banksy din ultimul an este tot mai intensa si pare sa reflecte vremurile agitate prin care trece continentul european.

Citește în continuare