Skip to content

300 de lucrari semnate de Banksy, scoase la vanzare aleatoriu pentru 500 dolari. Numai una dintre ele este originala, cu o valoare de 97.000 dolari, restul sunt copii.

O echipa anonima formata dintr-un artist britanic, un curator din SUA si un pasionat de opera lui Banksy din Norvegia lanseaza un experiment prin care vor sa chestioneze valoarea operelor de arta, dar si ideea de lucrare originala si fals sau copie. 

Cei trei vor pune in vanzare o gravura originala de Banksy — ”Girl with balloon” (Fata cu balon, 2004) —, achizitionata la un pret de 90.000 de euro, alaturi de alte 299 de copii ale acesteia, fara a specifica care este versiunea semnata cu adevarat de artist. Cei interesati pot cumpara un exemplar in schimbul sumei de 463 de euro (500 dolari). 

Dintre cele 300 de persoane care vor cumpara gravurile, doar una va primi un original, restul vor primi copii ale acesteia. Initiatorii proiectului sustin ca nu exista nici o modalitate de a spune care este originalul si care este copia. 

Cei trei sustin ca experimentul lor, denumit ”The Missing Balloon” (Balonul pierdut), se aliniaza viziunii lui Banksy si va scoate la iveala „ipocriziile pretentioase” care s-au creat in lumea artei si care sunt alimentate din ce in ce mai mult de casele de licitatie si de colectionari. Ei sustin ca arta si-a pierdut adevarata valoare si ca astazi se vorbeste doar despre originale care se vand la preturi exorbitante.

Grupul a cumparat gravura de Banksy in 2023 de la un colectionar britanic, a sters numarul de serie de pe ea si a ascuns certificatul de autenticitate, astfel incat nu se poate identifica in nici un mod lucrarea originala. Artistul impreuna cu curatorul au lucrat timp de cateva saptamani pentru a realiza copii perfecte ale gravurii, cand au ajuns la un rezultat favorabil, au multiplicat lucrarea de 299 de ori. 

Cei interesati de achizitia unui exemplar se pot inscrie cu adresa de e-mail aici. Dintre acestia, 300 de persoane vor fi selectatate in mod aleatoriu pentru a finaliza procesul de cumparare. 

Cele 300 de gravuri se vor vinde in mod egal si oricine poate avea originalul, ceea ce duce la intrebarea daca toate sunt lucrari autentice de Banksy sau daca nici una nu mai este semnata de artist. 

Initiativa lor va raspunde unor intrebari cu privire la importanta provenientei unei lucrari de arta si cum se genereaza valoarea unui obiect pe piata de arta, dat fiind ca acestea sunt doua criterii care stau la baza evaluarii originalitatii si pretului unei opere. 

In 2021 a mai avut loc un experiment similar, denumit ”Museum of Forgeries” (Muzeul falsurilor, moforgeries.org), in care au fost create cate 1000 de copii ale unor gravuri de Andy Warhol si Pablo Picasso si vandute publicului fara a mentiona care este original si fals. Proiectul a avut un mare succes, toate lucrarile au fost cumparate pana la epuizare.

Momentan nu se stie daca intregul proiect este de fapt tot o strategie de marketing din campaniile geniale ale lui Banksy de a-si mentine constant lucrarile pe prima pagina a siteurilor despre arta contemporana si, implicit, de a atrage interesul colectionarilor.

Citește în continuare