Skip to content

Biblioteca Publica din New York ofera 500.000 de carti gratuite familiilor pentru a stimula ideea de biblioteca acasa. In Romania, mai multe ONG-uri sustin acest tip de activitate din sponsorizari

Biblioteca Publica din New York va oferi 500.000 de carti in aceasta vara pentru a ajuta copiii, adolescentii si familiile sa-si construiasca bibliotecile acasa. Pe langa carti in limba engleza, vor fi disponibile si volume in spaniola, chineza, rusa si bengaleza, cu teme diverse, inclusiv carti de copii si adolescenti.

Initiativa face parte din programul „Vara la biblioteca” (Summer at the Library), care include, de asemenea, petreceri de dans, ateliere de arta, discutii cu autori si cluburi de carte. Cartile vor fi oferite dupa inscrierea la biblioteca din cartier, pe baza cardului de acces.

In Romania, mai multe ONG-uri sustin constant lectura prin donatie de carte. Asociatia OvidiuRO are ca scop educatia timpurie de calitate oferita copiilor din cele mai sarace zone din Romania, prin activitati care extind vocabularul copiilor mici si le imbunatatesc abilitatile socio-emotionale, oferind carti si formare educatorilor si profesorilor din aceste comunitati.

Doar anul trecut, OvidiuRO a donat peste 300.000 de carti in intreaga tara, iar anul acesta, au debutat deja proiectele de donatie de carte – inclusiv pentru categoria de varsta 0-2 ani, prin programul „Punguta cu doua carti”, care incurajeaza lectura inca de la nastere.

O alta initiativa este campania „Daruieste o lume de basm”, unde din 2018 pana acum au fost dotate 25 de biblioteci sociale, create doar cu ajutorul donatiilor, in mai multe locuri din Romania, numarul cartilor ajungand la peste 10.000.

Si autoritatile locale au facut parteneriate cu biblioteci sau ONG-uri sa promoveze lectura.

La Bucuresti, Loredana Munteanu a inaugurat Tramvaiul Poeziei, un proiect prin care calatorii au descoperit o mini-biblioteca cu carti de poezie, pe care le puteau lua. Tramvaiul Poeziei a circulat in perioada 10 septembrie – 1 octombrie 2019, iar calatorii au avut ocazia sa citeasca poeme de autori romani clasici si contemporani. Proiectul se va relua anul acesta.

O stire din Giurgiu mentioneaza ca autoritatile locale ofera calatorilor de pe rutele autobuzelor carti donate de biblioteca judeteana, intr-o campanie de indemn la lectura, „Citeste si calatoreste”, care a inceput saptamana aceasta.

La Sibiu, Muzeul ASTRA organizeaza o strangere de carti pentru comunitate pana la sfarsitul anului, implicand mai multi actori culturali care promoveaza demersul: Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Teatrul Gong Sibiu, Librariile Carturesti, Humanitas Sibiu si Diverta Dacia Traiana Sibiu, Radio Romania Cultural, Capital Cultural si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Sugestii pentru achizitii de carte sunt disponibile pe website-ul Bibliotecii sau in librariile partenere. Publicatiile donate se colecteaza la sediul central sau in filialele Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu, la sediile librariilor partenere sau pot fi preluate direct de la donatori.

Citește în continuare