Skip to content

Bijuteriile purtate de Imparateasa Sisi in celebrul ei portret sunt scoase la licitatie. Cele 27 de stele din diamante create de bijutierul regal al lui Franz Joseph pot fi purtate sub forma de colier, diadema, pandantiv, brose sau ca podoabe de par.

Stelele Imparatesei Sisi reprezinta unul dintre cele mai faimoase seturi de bijuterii care au fost create vreodata in Austria. Celebra imparateasa a detinut 27 stele din diamante pe care le putea purta sub forma de colier, diadema, pandantiv, brose sau ca podoabe pentru par.

Bijuteriile au avut o istorie controversata, fiind pierdute si returnate de mai multe ori. Acum sunt scoase la licitatie, fiind o oportunitate unica de a detine cateva piese pretioase care au facut parte din magia dinastiei austriece a Habsburgilor. 

Stelele lui Sisi au fost cadouri primite de la Imparatul austriac Franz Joseph si vor putea fi achizitionate in luna noiembrie intr-o licitatie organizata de Sotheby’s Geneva.

Inaintea licitatiei, bijuteriile vor fi prezentate publicului — si potentialilor cumparatori — in cadrul expozitiei „Viena 1900: O colectie imperiala si regala”.

Cele 27 de brose in forma de stea se regasesc in cel mai celebru portret al Elisabetei I, Imparateasa Austriei, nascuta Ducesa Elizabeth Amalie Eugenie din Casa bavareza Wittelsbach, cunoscuta sub numele de Sisi. Portretul a fost realizat de pictorul imperial Xaver Winterhalter si a fost descris ca reprezentand o figura zvelta, imbracata intr-o rochie eterica de tul, cu umerii goi si parul lung, impletit, impodobit cu stele, lasat sa cada pe spate precum o cascada.

Pictura a contribuit major la mitul frumusetii lui Sisi si a influentat considerabil moda europeana din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. 

Treptat, familiile aristocratice din Europa au inceput sa comande bijuterii in forma de stea, inclusiv Regina Alexandra a Marii Britanii (strabunica regretatei Regine Elisabeta), care i-a cerut bijutierului Garrard sa realizeze sapte brose in forma de stea cu opt colturi. 

De asemenea, Sisi iubea perlele si rubinele, iar bijutierii au lucrat neobosit pentru a gasi pietre pretioase si pentru a gasi modalitati noi si originale de a le monta in bijuterii create special pentru ea. La randul lor, acestea au fost copiate de marile familii regale europene.

Celebrele brose purtate in par in portretul semnat de Winterhalter au fost realizate la comanda de Alexander Emanuel Köchert, bijutierul Curtii Regale si Imperiale in 1865. Acestea urmau sa fie acoperite cu diamante si perle si sa fie daruite mai departe doamnelor de onoare de la Curtea Regala si membrilor apropiati ai familiei care aveau sa mosteneasca o parte din ele.

De exemplu, dupa moartea lui Sisi, Arhiducesa Elisabeta, fiica printului mostenitor Rudolf, a purtat stelele daruite familiei la nunta sa din 1902.

Stelele lui Sisi si alte 200 de bijuterii vor fi incluse in licitatia Sotheby’s care va avea loc pe 5 noiembrie la Viena. 

Piesele rare ar putea fi ravnite inclusiv de actualii membrii ai caselor regale europene, fiind creatii prestigioase care amintesc de maestria bijutierilor de altadata dar si de momentele de glorie suprema ale monarhiilor.

Licitatia va include bijuterii ale Arhiducesei Margarete Sophie de Austria (1870-1902), Arhiducesei Maria Immaculata de Austria-Tuscania (1878-1968), Arhiducesei Maria Therese de Austria-Teschen (1845-1927), Tarul Ferdinand I al Bulgariei (1861-1948) si Printesa Marie Louise de Bourbon-Parma (1870-1899). Piesele formeaza o colectie care a facut parte din istoria si stilul  Caselor de Habsburg, Bourbon-Parma, Bourbon-Sicilia si Saxa-Coburg-Gotha, care au detinut puterea in intreaga Europa Centrala.

Imparateasa Sisi era o apropiata a Reginei Elisabeta a Romaniei si venea des la baile cu apa termala din localitatea Baile Herculane.

Regina Elisabeta a Romaniei si Imparateasa Sissi a Austriei erau unite de pasiunea pentru poezie, fiind amandoua pasionate de creatiile poetului german Heinrich Heine. Regina a cunoscut-o pe Sisi chiar in prima ei vizita la Herculane, unde a ajuns la recomandarea doctorului care ii trata reumatismul.

In jurnalul ei, În jurnalul ei, Regina Elisabeta a amintit-o pe Sissi si a redat cateva dintre conversatiile purtate cu aceasta. Printre altele, lui Sisi nu ii placeau indatoririle de regina si nici ritualurile si ceremoniile fastuoase pentru ca nu ii placea sa fie privita de mase de oameni.

Ultima vizita a Imparatesei Sisi in Romania a avut loc in 1896, la inaugurarea canalului navigabil Portile de Fier, unde l-a insotit pe Franz Josef. Acestia, impreuna cu Alexandru I al Serbiei si Carol I, regele Romaniei, s-au intalnit la Orsova, iar apoi cele trei familii regale au sarbatori la un bal organizat la Cazinoul din Baile Herculane. De altfel, in Orsova se afla singurul monument din tara dedicat Imparatesei Sisi, realizata din marmura de Ruschita, in 1914 si inaugurata abia in 1918.

Povestea lui Sisi a fost ecranizata recenta in serialul „Imparateasa” lansat pe Netflix si intr-o productie germana difuzata de RTL.

Citește în continuare