Skip to content

British Airways scoate la licitatie operele de arta ale companiei. Unul dintre tablouri, semnat Bridget Riley, este estimat la 1 milion de dolari.

Aflata intr-o mare dificultate financiara din cauza crizei de coronavirus, compania aeriana a decis sa vanda o parte din colectia sa de arta, si anume 17 tablouri si gravuri expuse in birourile companiei pentru a depasi criza economica in care se afla. Aceasta este una dintre consecintele neasteptate ale pandemiei.

Lucrarile de arta vor fi scoase la licitatia organizata de Sotheby’s in doua etape.

Saisprezece lucrari vor putea fi cumparate intre 20 si 30 iulie in cadrul licitatiei online „Modern and Post-War”. Printre artistii britanici care semneaza tablourile se numara Terry Frost, Patrick Heron si George Shaw. In plus, sunt si gravuri de Damien Hirst, Marc Quinn si Julian Opie, precum si un portofoliu al artistului Peter Doig.

Potrivit reprezentantului Sotheby’s, Olivier Barker, colectie de arta sarbatoreste „tot ce e mai bun din arta britanica cu cei mai mari artisti ai acesteia din a doua jumatate a secolului XX”. Majoritatea lucrarilor scoase la vanzare sunt estimate la mai putin de 15.000 de lire sterline, dar una dintre ele este o exceptie.

Vedeta colectiei este un tablou estimat la 1 milion de dolari, o pictura realizata in 1982 de Bridget Riley, numita „Cool Edge”.

Aceasta va fi propusa spre vanzare cu ocazia licitatiei speciale „Rembrandt to Richter” desfasurata pe 28 iulie, la Londra.

Cunoscuta pentru compozitiile sale geometrice, Bridget Riley a contribuit la dezvoltarea Op Art (arta optica) in toata lumea. „Cool Edge” ar putea aduce companiei aeriene intre 800.000 si 1.2 milioane de lire sterline. Aceasta opera a fost expusa pana acum intr-un salon de lux din aeroportul londonez Heathrow.

Lucrarea „Cool Edge” a lui Bridget Riley este o pictura care atesta potentialul optic al culorii.

Aceasta face parte dintr-o serie de picturi semnate Bridget Riley si dedicate Egiptului. Panza este inspirata de vechile picturi de pe mormintele egiptene descoperite cu ocazia calatoriilor artistei. De altfel, compania britanica detine si alte lucrari din aceasta serie.

In aprilie, British Airways a anuntat ca este gata sa concedieze 12.000 de persoane, aproape 28% din numarul de angajati.

Bridget Riley si-a expus pentru prima data picturile abstracte in alb si negru in anii 1960, iar publicul a fost uimit de cum elementele pareau sa se miste.

Acest stil de pictura este cunoscut sub numele de op art (arta optica). Artistii isi proiecteaza culorile, formele si modelele intr-un mod inteligent pentru a crea o iluzie optica. Este un efect vizual convingator, care poate face ca o imagine sa para in miscare, asa cum se observa si in lucrarea sa „Cataract 3” din 1967.

Utilizarea gradientilor si a tonurilor variate de culoare rezulta din admiratia lui Riley pentru artistul francez Georges Seurat, care a creat tehnica de pictura numita pointilism.

Bridget Riley s-a nascut in 1931 la Londra, dar cand a izbucnit al Doilea Razboi Mondial a parasit orasul si s-a mutat in Cornwall. Obisnuia sa mearga de-a lungul coastei si sa exploreze pesterile unde privea reflectiile apei din bazinele de stanca. De asemenea, ii placea sa priveasca marea si cum lumina o facea sa-si schimbe culoarea in timpul zilei.

In 1960, Bridget Riley a vizitat faimoasa Venetie unde a vazut sculpturile artistului italian Umberto Boccioni, acestea devenind sursa de inspiratie pentru tablourile sale care aveau curbe precum operele lui.

De asemenea, a inceput sa experimenteze punand laolalta culori reci si calde, precum rosu si albastru, pentru a face tablourile vibrante. A calatorit in Egipt si India, unde privea cu mare atentie modul in care artistii din aceste tari foloseau culorile foarte stralucitoare pentru a le opri sa devina pale in razele soarelui.

Lucrarile lui Bridget Riley fac parte, in prezent, din colectiile marilor muzee si galerii ale lumii precum The Museum of Modern Art din New York, National Gallery of Art din Washington, Tate Gallery din Londra si Peggy Guggenheim Collection din Venetia.

Citește în continuare