Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 22-24 octombrie: „Cabaret” la Odeon si „Cloaca” la Nottara, „Dune” in cinematografe, Bucharest Fringe si o plimbare plina de istorie in Cimitirul Bellu

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare sau test anti-gen.

Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Spectacolul „Cabaret”, in regia si coregrafia lui Razvan Mazilu, pe libretul lui Joe Masteroff, va avea premiera la Teatrul Odeon pe 23 octombrie 2021.

Muzica spectacolului bazat pe piesa lui John Van Druten si povestirile lui Christopher Isherwood este semnata de John Kander, iar versurile apartin lui Fred Ebb. Pentru acest spectacol, distributia este alcatuita din Ioana Marcoiu, Mihai Smarandache, Gabriela Popescu, Ionel Mihailescu, Silvian Valcu, Antoaneta Zaharia, Eduard Trifa, Maria Alexievici, Meda Victor, Cristina Danu, Anca Florescu, Cezar Antal, Vlad Birzanu, Marian Lepadatu si Relu Poalelungi.

Razvan Mazilu propune spectatorilor celebrul musical „Cabaret”, pe care l-a montat anterior la Teatrul German de Stat din Timisoara. Bazat pe experientele reale ale scriitorului Christopher Isherwood, care a locuit la Berlin intre anii 1929 – 1933, musicalul spune povestea cantaretei Sally Bowles din clubul de noapte Kit Kat, plina de stralucire, dar si viciu, traita intre vis si disperare, intr-un Berlin cosmopolit, oras al placerilor si al decadentei.

Primele reprezentatii sunt programate pentru 23, 24 si 28 octombrie, de la ora 19.00, la sala Majestic. Bilele costa 50 si 80 de lei si se pot cumpara online de aici.

Montarea cu „Cloaca” de la Nottara e a doua intr-un sir de propuneri in jurul raportului feminin-masculin (dupa „Villa Dolorosa”, la Targu Mures), iar spectacolul va fi pus in scena pe 23 octombrie, de la ora 18.00.

Din distributie fac parte Mihai Marinescu, Alexandru Jitea, Gabriel Rauta, Lucian Ghimisi si Macrina Barladeanu, cu muzica originala semnata de Andrei George Raicu.

Magnificul”, in regia lui Lucian Sabados, este un spectacol despre o serie de lucruri, fenomene politice si mecanisme psihologice, tangente cu acest parcurs este vorba, teatral vorbind, si in aceasta piesa.

Spectacolul are premiera pe 24 octombrie, iar din distributie fac parte Mihai Marinescu, Isabela Neamtu, Alexandru Mike Gheorghiu, Alexandru Jitea, Sorin  Cocis, Cristian Nicolaie, Razvan Banica, Filip Ristovski si Laura Anghel.

Biletele pot fi cumparate online, pe nottara.ro, sau de la agentia teatrului.

„Dune” este de astazi in cinematografe, fiind o poveste regizata de Denis Villeneuve pe un scenariu pe care l-a scris alaturi de Jon Spaihts si Eric Roth.

Povestea are la baza romanul scris de Frank Herbert in 1965 care a creat o franciza de succes si a devenit cea mai bine vanduta carte de science fiction din toate timpurile.

Noul film DUNE va continua povestea din romanul lui Frank Herbert cu Paul Atreides care trebuie sa mearga pe cea mai periculoasa planeta din Univers pentru a asigura viitorul familiei si al poporului sau. O serie de forte malefice izbucnesc intr-un conflict legat de furnizarea celei mai pretioase resurse din lume, o resursa capabila sa deblocheze cel mai mare potential al umanitatii.

Din distributie fac parte Timothee Chalamet, nominalizat la Oscar pentru „Call me by your name”, John Brolin, nominalizat la Oscar pentru „Milk”, Javier Bardem, castigator al unui Oscar pentru „No country for old men” si nominalizat de alte doua ori pentru „Biutiful” si „Before night falls”, Jason Momoa cunoscut pentru rolul lui Aquaman din universul DC si „Game of Thrones”, Oscar Isaac din franciza „Star Wars”, Zendaya, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Dave, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster si Charlotte Rampling.

Cea de-a XI-a editie a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent se va desfasura, in perioada 15 – 24 octombrie, in format hibrid, spectactorii avand un program de 20 de spectacole noi prezentate la Teatrul Apropo si la teatre partenere.

Editia de anul acesta pune accentul pe spectacole de teatru si dans, formule hibride, inter sau transdisciplinare, performance-uri sau spectacole imersive. Selectia spectacolelor a fost realizata de criticii de teatru Oltita Cintec, Cristina Modreanu si Cristiana Gavrila.

Juriul de premiere pentru spectacolele aflate in competitie este format din Ioana Barbu – actrita, Cristian Bajora – regizor si producator, Florentina Bratfanof – director de casting. In sectiunea Competitie, sunt prezentate 10 spectacole.

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.

Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu. 

Ambasada Spaniei la Bucuresti, in colaborare Metrorex si Editura Polirom, lanseaza o noua campanie de promovare a literaturii in reteaua de metrou a capitalei. Incepând de astazi, pe Magistralele 1 si 3, va intra in circulatie metroul  literaturii spaniole, in interiorul caruia vor fi expuse afise cu texte literare ilustrate. Fragmentele selectate sunt extrase din operele unor cunoscuti scriitori spanioli contemporani si interpretate de trei ilustratori din Spania si România.

Campania se numeste „Atentie, se deschid cartile!” si este implementata pentru al doilea an consecutiv in România. Proiectul ofera calatorilor ocazia de a experimenta scurte momente de lectura, trezindu-le curiozitatea pentru operele selectate si creându-le iluzia de „calatorie in calatorie”.

Daca vreti sa evitati zonele aglomerate, va propunem o plimbare culturala in Cimitirul Bellu, unde o echipa de tineri entuziasti coordonata de Iulian Tanascu, presedintele Asociatiei „Calator prin Romania” a transformat Cimitirul Bellu intr-un muzeu in aer liber, iar proiectul este aproape de finalizare.

Echipa asociatiei a reusit documentarea unui numar de peste 1000 de personalitati ingropate la Cimitirul Bellu, a montat placutele cu cod Q.R., multilingve, care prezinta istoria cimitirului si a realizat o harta digitala pe care fiecare vizitator o poate consulta prin scanare, care se poate urmari aici.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania – SULEIKA JAOUAD -„ Intre doua lumi. Amintiri dintr-o viata suspendata” si „Koba cel cumplit, Râsul și cele Douăzeci de Milioane” de Martin Amis.

Suleika Jaouad este scriitoare, jurnalista si speaker motivational. A studiat la Juilliard, Princeton si Bennington College. La numai douazeci si doi de ani, a fost diagnosticata cu leucemie mieloida acuta.

Vor urma sedinte indelungate de chimioterapie si o operatie foarte riscanta: transplant de maduva. In ciuda suferintei fizice si psihice extreme, Suleika Jaouad gaseste puterea de a tine un jurnal, in care consemneaza amanuntit incercarile la care o supune boala.

Considerat de mulți critici una dintre cele mai influente și mai inovatoare voci ale literaturii britanice moderne, Martin Amis, fiul scriitorului Kingsley Amis, este adeseori plasat în generația romancierilor britanici care s-au afirmat în anii ’80 și care îi include pe Salman Rushdie, Ian McEwan și Julian Barnes.

Koba cel cumplit este succesoarea celebrului volum de memorii al lui Amis, Experience. În ea, Amis atacă lacuna centrală a gândirii secolului XX: îngăduința intelectualilor occidentali în fața comunismului sovietic. Între începutul foarte personal și sfârșitul în același registru, Amis ne oferă probabil cele mai bune o sută de pagini scrise vreodată despre Stalin: Koba cel cumplit. Tatăl autorului, Kingsley Amis, a fost un „tovarăș de drum” între 1941 și 1956. Cel mai bun prieten al său a fost Robert Conquest, a cărui carte, Marea teroare, a fost depășită doar de Arhipelagul Gulag în violența documentată față de mitul URSS. Admirabila carte a lui Martin Amis explorează aceste două extreme.

Citește în continuare