Skip to content

Cabron: Muzica pe care mi-a pus-o tata cand eram mic ma influenteaza in continuare! (interviu)

Cabron a inteles ce are de facut si este pe un drum care il duce mai sus si mai sus in cariera! Ce vise avea cand era mic, cum l-a influentat tatal sau si care e importanta banilor in viata lui? Am stat de vorba cu intr-un interviu si a fost mai sincer, mai responsabil si mai amuzant ca niciodata!

Cele trei cuvinte care il definesc pe Cabron le gasesti la finalul acestui interviu, asa cum au fost alese de el. Insa daca urmaresti cu atentie raspunsurile lui vei observa ca este fix asa cum se descrie, e constient de ceea ce face, de ce trebuie sa faca, de ce a facut in trecut si de care sunt lucrurile importante pentru el. 

Cabron nu este rapperul tipic romanesc, este mai muzical decat altii, este orientat catre mainstream dar si catre fanii hardcore, e prezent online si e convins ca Puya a deschis usile hip-hop-ului romanesc. Bineinteles ca nu l-a uitat nici pe Smiley despre care afirma ca ii face toate poftele, referindu-se la ideile sale. 

 

Cum e sa-ti auzi piesele fredonate de un stadion intreg?
E foarte tare, e cea mai mare satisfactie pe care o pot avea, infara de satisfactia financiara. Nu pot sa ma abtin sa zic lucrul asta cu banii pentru ca toti artistii zic asta “dom’le, eu fac din pasiune” insa nu stiu care dintre ei s-ar duce gratis la concert. Nu pot sa mint ca nu e importanta si partea asta pentru ca este. Eu nu mint.

Totusi, cum ai simtit momentul ala de pe stadion de la Forza Zu? Presupun ca e si o incununare a muncii tale.
E bine, te umpli de energie pozitiva. Am mai cantat pe un stadion la Petrosani saptamanile trecute. E un vibe bun cand intri si vezi atata de lume si ii aud mai tare decat ma aud pe mine, e tare, e un feeling pe care nu pot sa-l descriu in cuvinte.

E si un schimb de energie foarte puternic, nu-i asa?
Exact asta e, ti se ridica parul pe maini.

E greu sa te pregatesti pentru un show atat de mare?
Mie nu-mi place sa ma pregatesc inainte de un interviu, inainte de a intra pe scena. Vreau sa fie spontana treaba si sa-mi sparga fata cand urc pe o scena si vad toata lumea. Nici nu ma uit inainte. De ex, la concertul de pe Cluj Arena nu m-am uitat deloc, am stat in spate in cort, am vorbit cu prietenii si am intrat cand a trebuit sa cant. Daca ii vezi inainte, stii deja, iti ia din elan. Impactul e mai mare, prestatia e mai buna, facem totul natural!

In ultimii ani esti unul dintre cei mai difuzati rapperi romani. Insa succesul nu a venit usor, ai o cariera lunga in spate si pe stadion n-ai ajuns imediat. A fost visul tau sa ajungi atat de sus?
Mi-a facut foarte bine ca nu m-am dus direct pe stadion. E bine sa intelegi treaba, sa intelegi oamenii , sa o iei pas cu pas si cand ajungi la stadion deja stii ce ai de facut si simti ca ai muncit pentru momentul ala. Ca sa-ti raspund la intrebare direct, DA, asta a fost cel mai mare vis al meu. S-a realizat, insa n-am ajuns la apogeu. Desi ziceam prin 2003, pustan fiind “”Sunt Cabron si am ajuns la apogeu”.

A fost aproape imposibil pentru hip-hoperi sa ajunga in top 10 in Romania insa tu ai reusit asta de mai multe ori. De ce crezi ca ai ajuns acum in topuri si n-ai ajuns mai demult?
Mai demult am avut probleme cu radiourile. In general, rap-ul nu avea voie pe radio. Acum a intrat datorita lui Puya. Daca e sa multumesc cuiva, ii multumesc lui Puya. A facut “Undeva in Balkani”, a avut primul curaj sa-si puna AutoTune pe voce, radiourile au “halit-o” si dupa aia, gata, a depins de noi. Daca visul tau este de a canta pana tarziu, trebuie sa te ghidezi dupa niste factori, trebuie sa tii cont de ce se cere.

Cum a venit colaborarea cu Voltaj si mesajul piesei “Vocea ta”?
Piesa o aveam de vreo trei ani dar era sub o alta forma, refrenul era doar un ghid. Anul asta am gasit-o si mi-am zis ca daca ar trage Calin de la Voltaj refrenul, ar fi exact ce trebuie. Pana si colaborarile asa trebuie sa vina. Daca se potriveste cel mai bine pe piesa aia, facem si cu Stefan Banica.

Care e mesajul general pe care ai vrea sa il inteleaga oamenii din muzica ta?
Mesajele sunt diferite de la piesa la piesa. De ex, “Iarna pe val” nu are niciun mesaj, e o piesa de stare. Te duci la club, nu vrei sa asculti o piesa cu un mesaj super-nebun, super-social. Dar am si piese ca “PaRap”, “Tara arde”, “Vocea” in care am fost sincer. Eu am fost sincer mereu, ce mi-a venit sa scriu, aia am scris.

Care e principiul de viata dupa care te ghidezi si pe care ai vrea sa-l urmeze si altii?
Visul pe care il ai, du-l pana la capat indiferent de ce obstacole ai, indiferent de oamenii care influenteaza. Daca tie ti se pare tare ca trebuie sa te trezesti in fiecare dimineata si sa muti gunoiul din fata blocului peste drum, fa asta toata viata, indiferent ce vrei: daca vrei sa fii politician, fii politician, daca vrei sa fii cantaret, fii cantaret. Visul e cel mai important, tine-o pana la final!

Cum intra haterii in povestea asta ca pe internet ca toti au pareri?
Am inceput sa inteleg haterii astia. Imi pare rau ca am facut piesa “PaRap” ca am inteles ca m-am adresat unor copii de pana in 15 ani care lasa comentarii de genul “bine, ma, ai aparut si tu acum, te-ai apucat si deja vrei sa faci si sa dregi”.

Cu toate astea, exista o predispozitie a haterilor fata de rapperii care intra si in partea comerciala si au succes cu asta. Cum ii vezi?
Cand iti merge bine, nu te mai inghite lumea, asta e clar! Cand nu ai atat de multi bani si nu apari atat de mult, esti cool si toti zic “mama, ce tare e ala!” Stati sa vedeti ce-o sa se intample cu DOC dupa ce o sa scoata primul proiect la HaHaHa Production. Ca sa intelegi la ce ma refer, Doc, Deliric si toti din industria rap au pus clipul “PaRap” pe paginile de Facebook si au primit comentarii urate “esti tampit, cum sa pui asta cand se ia de tine”. Unii nu inteleg nimic.

Presupun ca le vezi reactiile pe net totusi, le vezi comentariile?
Da, le vad reactiile insa fata in fata vad alte reactii. Fata in fata vin sa ne ceara autografe si unii chiar sunt aceiasi oameni care lasau comentarii. Hai sa fim seriosi, cum sa te iei de Puya care te-a invatat rap? Nu ai cum sa faci asa ceva! Nu ai cum sa te legi de Puya si DOC! Hai sa ne gandim ce a facut Puya pentru rap-ul romanesc. Multi dintre copiii astia nu ar fi stiut despre rap in Romania daca nu exista Puya, ca Sisu. Sisu e tare si li se pare cool pentru ca a revenit in underground insa stai sa vezi cand va intra iar in comercial.

Ce visai sa fii cand erai mic?
Cantaret, artist. Am tot felul de poze de cand eram mic, ba cu o racheta de tenis la care cantam. Am mai vrut sa ma fac fotbalist si am jucat fotbal o vreme. Am facut o zi de karate si alte sporturi.

Pe vremea aia nu exista muzica hip-hop in Romania. Cand ai ascultat prima oara muzica asta?
Primele casete hip-hop pe care am pus mana in Romania au venit prin ’93-’94. Aveam 11 ani si nu-ntelegeam care e sparla. Era o caseta din afara.

Si in muzica in general, ce muzica ai ascultat prima si prima data?
Tata imi tot punea Stevie Wonder, James Brown si ce asculta el atunci pe banda de magnetofon. Cica la trei ani cantam “I just called to say I love you”. Si acum ascult, si acum imi place. Muzica pe care mi-a pus-o tata cand eram mic, m-a influentat si ma influenteaza in continuare. Daca asculti atent muzica mea o sa vezi ca rap-ul meu nu e rap-ul ala citit si vorbit (sunt de acord cu el, ala e rap-ul pur) insa eu sunt mai mult cu muzica. Insa cel mai important este ca mesajul sa ajunga la cati mai multi oameni.

Stiu ca nu a fost deloc usor cu succesul si majoritatea rapperilor se chinuie zece ani in underground pana isi dau seama ca nu poti sa canti gratis si trebuie sa incerci ceva comercial daca vrei sa supravietuiesti, sa mananci. Cum a fost prima oara cand ai castigat bani si ce ai cumparat din ei?
Am fost cel mai fericit prima oara cand am castigat bani. Mi-am cumparat cabluri de microfon pentru ca nu aveam cabluri. Am avut un concert pe langa Ploiesti si era cea mai mare satisfactie cand am luat primii mei bani, era in 1998, aveam vreo 15-16 ani.

Cum vezi muzica ta mai departe? Ai avut o multime de colaborari, urmeaza si altele?
Colaborarile nu le-am facut doar de dragul de a le face. Au fost niste oameni pe care i-am apreciat foarte tare inclusiv pe What’s Up, pe Smiley, pe Guess Who. Mereu am facut piesa si mi-am zis ca i s-ar potrivi lui What’s Up sau lui X. Asa am simtit eu.

Ce e cu site-ul romaniaestevoceata.ro?
Romaniaestevoceata.ro e o continuare la Romaniaeste.ro, platforma pe care am lansat-o odata cu “Tara arde”. Acolo intra fiecare cu Facebook-ul si spunea ce inseamna Romania pentru el intr-un cuvant. Acum s-a transformat in romaniaestevoceata.ro unde ai opt secunde pe care sa-ti spui parerea ta despre Romania pe instrumentalul de la “Vocea ta”.

Ce se va intampla cu materialul strans acolo?
Va fi realizat un fan-made video cu cele mai tari faze si vrem sa aflam parerea oamenilor despre tara. Noi ca artisti avem ocazia sa spunem lucruri si sa fim auziti. Oamenii de rand nu pot fi auziti insa eu, pe site, le ofer ocazia sa se faca auziti, sa-si spuna parerea. Fac asa fel incat sa se auda mai departe.

Desi ai avut single-urile si videoclipurile pentru radio, au fost piese si clipuri care le-ai facut special pentru fanii din online precum “”PaRap” sau “Tara Arde” unde era clar nu vor intra la TV si la radio.
Astea au fost si niste teste si pentru mine. Si pentru cei care zic ca “nu mai faci rap ca inainte”. Am facut “Tara Arde” si am strans 300.000 de vizualizari. Am scos “Vocea ta” si am strans 500.000 in cateva zile. Insa voi continua sa scot lucruri care imi plac fara sa stau sa ma gandesc “daca fac clipul in genul asta, o sa intre pe TV”. Pe internet, am ocazia sa le arat oamenilor si altfel de Cabron. Mi se pare normal sa-ti exprimi mesajul indiferent unde ai ocazia: pe net, la radio, la TV, in presa. Daca simti sa spui un lucru, trebuie sa il spui, sa te faci auzit.

E tare ca ai sustinere pentru asta!
Da, multumesc HaHaHa Production si Smiley ca imi face toate mofturile.

Daca ar fi sa alegi trei cuvinte care sa te reprezinte ca artist si ca om, ce ai alege?
Sincer, amuzant si responsabil!

20 de minute ne-am propus sa il luam la intrebari pe Cabron. Reportofonul a fost intors cu fata in jos iar dupa ultimul raspuns, am intors reportofonul si am dat Stop si Save. Erau 19 minute si 52 de secunde pe ecran. Am aflat tot ce trebuia sa stim despre el in momentul asta. Vom reveni la el cand va lansa albumul asteptat de toti.

Da-i un SHARE daca ti-a placut!

Citește în continuare