Skip to content

Calatorii din bucatarie: sandwichul cu macrou din Istanbul, gofrele cu frisca din Bruxelles sau omleta cu cartofi din Madrid

Pana cand vom putea calatori din nou, amintiti-va locurile dragi pe care le-ati vizitat, dar si acele detalii care v-au facut vacanta inca si mai frumoasa. Aromele, ingredientele si combinatiile culinare potrivite v-ar putea ajuta sa retraiti parti ale acelor experiente si acum, in izolare, in confortul casei voastre.

Va recomandam sa incercati cateva preparate reprezentative oraselor aflate in topul preferintelor de vacanta.  

“Balik Ekmek” sau vestitul sandwich cu macrou de sub Podul Galata se prepara usor, cu doar cateva ingrediente simple si savuroase

Oricine ajunge in Istanbul nu poate rata zona de sub Podul Galata, acolo unde savurarea unui preparat traditional se transforma intr-o experienta unica. “Pestele in paine” este cel mai popular sandwich al Turciei, preparat si vandut direct din barcute si mancat apoi la masutele de pe trotuar.

In asteptarea vacantei in Istanbul, puteti prepara Balik Ekmek si voi, acasa. Pentru asta, aveti nevoie de 1 lipie, 1 bagheta sau o jumatate de paine taiata pe lung, 2-3 bucati de macrou (filetat), ½ ceapa rosie mare, 1 rosie mica, sucul de la ½ lamaie, patrunjel, ulei de masline, sare, piper si sumac (un condiment traditional turcesc pe care il puteti comanda de pe The Turkish Shop).

Asezonati ambele parti ale macroului cu sare, piper si putin ulei de masline. Incingeti uleiul intr-o tigaie, adaugati bucatile de macrou si gatiti-le pe ambele parti pana devin rumenii (maximum 3 minute pe fiecare parte). Puteti gati macroul si pe gratar. Taiati ceapa si rosia in rondele sau tocati-le marunt, cum preferati, adaugati patrunjelul taiat marunt, sare, piper si sumac. Amestecati bine si lasati deoparte. Dati un pic painea la cuptor cat sa devina crocanta, scoateti-o, taiati-o pe jumatate, pe lung, dar nu pana la capat, introduceti macroul si adaugati legumele. Peste, stoarceti suc de lamaie si savurati alaturi de varza murata, exact asa cum se intampla si in Istanbul.

In Bucuresti, aveti posibilitatea de a comanda preparate turcesti de la Divan. Restaurantul din Str. Barbu Vacarescu accepta acum si comenzi cu livrare in capitala. Alte condimente sau alimente turcesti gasiti pe magazinul online The Turkish Shop.

Bruxelles-ul este orasul berii, al ciocolatei si al gofrelor cu frisca, ciocolata sau fructe proaspete

Stradutele inguste de langa Grand Place din Bruxelles abunda in magazine si restaurante care comercializeaza sortimente diferite de ciocolata, bere si gofre. Ultimele sunt simbolul Belgiei, iar gofrele din Bruxelles se diferentiaza de cele din Liege prin faptul ca sunt mai aerate si nu la fel de dulci.

Aluatul de gofre se face foarte usor. Veti avea nevoie de 200 g faina, un praf de sare, 25 g de zahar, 5 oua, 100 g unt topit si 300 ml de lapte. Toate ingredientele ar trebui sa fie la temperatura camerei.

Pentru inceput, adaugati intr-un bol 100 g faina, 25 g zahar, putina sare si cele 5 galbenusuri. Amestecati bine, adaugati untul topit si continuati sa mixati. Incepeti apoi sa adaugati un pic din lapte, apoi incorporati restul de faina si apoi restul de lapte.

Separat, bateti albusurile spuma si adaugati-le in primul aluat treptat, amestecand constant. Dupa, acoperiti si lasati la temperatura camerei pentru aproximativ o jumatate de ora. Incingeti aparatul de facut gofre, turnati aluatul si lasati pana devin un pic rumene. Serviti cu frisca, zahar pudra, sos de ciocolata sau fructe.

Cand ajungeti in Bruxelles, gasiti cele mai bune gofre la Mokafe sau Waffle Factory. Pentru alte preparate care sa va aminteasca de Belgia, puteti comanda online de pe FryAway.ro sau La Belle Epoque, un restaurant cu specific belgian din Bucuresti. 

In Spania, se spune ca nu Paella ar fi mancarea nationala, ci Tortilla de Patatas (omleta cu cartofi)

Tortilla de Patatas a facut senzatie in Madrid si in alte orase spaniole, iar acum poate ajunge si la voi acasa. Aceasta omleta simpla si delicioasa se serveste in Spania pe tot parcursul zilei, ca mic-dejun sau chiar cina. Pana cand o veti putea savura direct in Madrid, in restaurantele renumite pentru retele lor de tortillas, cum ar fi Pez Tortilla sau Juana la Loca, va recomandam o reteta delicioasa de omleta de cartofi.

Aveti nevoie de 4 cartofi, 5 oua, 1-2 cepe, sare, piper si ulei. Incepeti prin a taia marunt ceapa, dupa care o prajiti intr-o tigaie. Intre timp, curatati cartofii de coaja si taiati-i in felii subtiri. Cand ceapa este gata, scoateti-o pe o farfurie si lasati-o deoparte. Adaugati in tigaie un pic de ulei si prajiti cartofii. Pana cand acestia sunt gata, puneti ouale intr-un bol mai mare si bateti bine cu o furculita, dupa care adaugati ceapa prajita. Cand sunt gata cartofii amestecati-i in compozitia de ou si adaugati sare si piper.

Puneti amestecul in tigaie, pe foc. Cand ouale sunt facute pe jumatate, intoarceti omleta si lasati apoi pana este putin rumenie.

Preparate traditionale spaniole gasiti si la restaurantul La Finca Alioli, din Bucuresti, iar alimente produse in Spania puteti comanda de pe E-Market Spaniol.

Souvlaki cu sos tzatziki este una dintre cele mai simple si savuroase optiuni de mese cu specific grecesc

In perioada aceasta, multi viseaza la insulele grecesti, muzica traditionala, dar si preparatele lor delicioase. Pentru ca si grecii opteaza pentru mancaruri usor de facut dar foarte gustoase, in izolare e foarte simplu sa organizati cand si cand o masa cu specific grecesc. Aveti nevoie de ingrediente simple, pe care le puteti asezona cu condimente bine alese, poze din vacantele trecute si muzica din Zorba Grecul.

Pentru Souvlaki folositi carne de porc, pui sau vita, iar reteta este foarte simpla: taiati carnea in bucatele si le puneti pe frigarui alaturi de legume diverse, ca ceapa, ardei gras galben, ardei gras rosu, ciuperci si rosii. Inainte, le puteti da prin ulei de masline in care ati pus si condimente grecesti. Se prepara pe gratar si, dupa ce sunt gata, Souvlaki se servesc fie pe platou, cu cartofi prajiti, fie intr-o lipie.

De fiecare data, ele merg perfect cu sos tzatziki pe care il preparati din iaurt grecesc, 1-2 catei de usturoi, 1 castravete taiat marunt, sare, ulei de masline, suc de lamaie, patrunjel sau marar taiat marunt. Amestecati toate ingredientele si serviti alaturi de Souvlaki.

In zilele in care vreti sa va rasfatati si cu alte preparate grecesti, incercati restaurantele Meze Taverna sau Amvrosia. In aceasta perioada, ambele asigura livrare la domiciliu. Pe Camara Greceasca sau Greek Taste veti gasi produse aduse direct din Grecia, totul pentru a va face experienta culinara greceasca cat mai placuta.  

Coasta Amalfi se descopera mai usor in timp ce savurati un Panini cu prosciutto si mozzarella

Chiar daca nu mai aveti ca “background” casele colorate de pe Coasta Amalfi, va puteti aminti oricand de Positano cu un Panini cu prosciutto si mozzarella, pregatit chiar de voi, acasa.

Aveti nevoie de o bagheta sau de o jumatate de paine pe care, daca doriti, o puteti baga un pic la cuptor. Taiati-o apoi pe lung, stropiti cu un pic de ulei de masline si adaugati felii de prosciutto, rosii cherry taiate subtire, mozzarella, cateva frunze de rucola si oregano. Pentru un plus de savoare, puteti infasura sandwichul intr-o folie de plastic pentru ca toate aromele sa se imbine, iar Panini sa fie si mai gustos.

La Degusteria Francesca sau Camara Fermecata aveti diverse produse italienesti, alimentare si nu numai, iar in Bucuresti puteti incerca restaurantele cu specific italienesc Trattoria Fresca, Sara Restaurant sau Cucinetta.

Citește în continuare