Skip to content

Calatoriti prin Europa descoperind cele mai bune restaurante raw vegane

Calatoriile in scop culinar au din ce in ce mai multa popularitate. Un oras nou capata un farmec aparte atunci cand il descoperim prin intermediul istoriei, culturii si atractiilor turistice, dar si cu ajutorul preparatelor pe care le incercam in acel loc. 

Si, cum astazi este tot mai des intalnita nevoia de a manca vegan sau raw vegan, in functie de preferinte au restrictiile alimentare date de diferite boli autoimune, iata mai jos un top al restaurantelor de profil pe care sa nu le ocoliti atunci cand porniti la drum prin Europa. 

Vegab – Cracovia, Polonia 

Website: https://www.vegab.pl/en/
Facebook: https://www.facebook.com/vegabofficial/

Ce face un italian in Cracovia: deschide alaturi de o poloneza un “restaurant vegetarian cu un strop de temperament italian”. Vegab are in meniu cele mai gustoase si surprinzatoare combinatii de kebab vegan, preparate care va vor determina sa priviti acest stil alimentar dintr-o perspectiva noua, diferita si, bineinteles, delicioasa. 

Pe langa kebab, aici mai puteti comanda si hot dog vegan, cartofi belgieni, dar fara grasimi, tot felul de smoothie-uri si limonade “homemade”, dar si prajitura Bounty.  

Vegab chiar este un loc in care veti manca sanatos pentru ca restaurantul a spus “nu” cuptorului cu microunde, zaharului, produselor de origine animala, colesterolului, hormonilor si antibioticelor, uleiului de palmier, glutamatului de sodiu, conservantilor, alimentelor modificate genetic si preparatelor prajite. 

Kopps – Berlin, Germania

Website: https://www.kopps-berlin.de/en/kopps
Facebook: https://www.facebook.com/KoppsBerlin

Bucataria germana traditionala este departe de profilul vegan sau vegetarian, dar restaurantele cu acest specific sunt din ce in ce mai populare si aici. Restaurantul Kopps este un astfel de exemplu, un loc in care ingredientele proaspete, locale, provenite de la ferme organice sunt folosite in retete “de casa”, care scot la iveala creativitatea bucatarilor atat in combinatii, cat si in decorarea preparatelor culinare. 

Kopps ofera un meniu sezonier, fara produse de origine animala, multi sustinand ca nu veti manca nicaieri legume pregatite ca aici. 

Mr. & Mrs. Watson – Amsterdam, Olanda

Website: https://watsonsfood.com
Facebook: https://www.facebook.com/pg/watsonfoodbar

Mr. & Mrs. Watson este un gastro bar cu un meniu format 100% din preparate vegetariene. In plus, atmosfera, culorile vesele din interior si fiecare farfurie “with a twist” vor face din acest loc unul special, in care va veti dori sa va intoarceti ori de cate ori veti vizita Olanda. 

Pe langa preparatele vegetariene diverse (de la supe pana la tarte, tiramisu sau cheesecake vegan), restaurantul este faimos pentru branzeturile sale vegetariene. Facute “in casa”, cu arome care mai de care mai surprinzatoare, despre branzeturile raw vegane de la Mr. & Mrs. Watson se spune ca ar fi unele dintre cele mai bune din lume. 

42 degres – Paris, Franta

Website: https://42degres.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pg/42degres

Franta e tara vinurilor, a croissantelor si a branzeturilor (nevegane), insa asta nu inseamna ca aici nu veti trai experiente culinare raw vegane cu adevarat uimitoare. Cel mai bun exemplu este bistro-ul 42 degres, primul restaurant raw vegan din Paris, cu un meniu 100% raw. 

Gatite la peste 42 de grade, alimentele isi modifica sau reduc valoarea nutritiva, tocmai de aceea meniul de la 42 degres include numai  preparate crude sau desfidratate, nepreparate termic, bucurandu-va de toate mineralele, vitaminele si enzimele ingredientelor. 

Il Margutta Vegetarian Food & Art – Roma, Italia

Website: https://ilmargutta.bio
Facebook: https://www.facebook.com/IlMarguttaRistorArte/

Deschis inca din 1979, restaurantul Il Margutta se bucura si astazi de mare succes, fiind vazut ca o “oaza verde” in inima Romei. Aflat in apropierea Viei del Corso, langa Piazza del Popolo, restaurantul a luat numele strazii pe care se afla, Via Margutta, o straduta istorica ingusta, “invizibila” in trecut. Dupa ce un artist si-a deschis aici atelierul in care facea fantani si portrete, si strada s-a bucurat de mai multa vizibilitate. 

Il Margutta are un meniu complex, sezonier, format din 40 de preparate si 4 “rute nutritive” (light & detox, protein, vegan si gluten free), un meniu bistro, cina “light gourmet” si bio barul in care puteti servi cafea, ceaiuri din plante, prajituri, sucuri din fructe si smoothie-uri etc. 

Meniul se schimba in functie de sezon, insa toate preparatele sunt deosebite, parte si datorita faptului ca restaurantul detine o gradina proprie, de unde se aprovizioneaza pentru alimentele sale. 

Pharmacy – Londra, Marea Britanie

Website: https://farmacylondon.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Farmacyuk/

Camilla Al Fayed detine Pharmacy, un celebru restaurant raw vegan din Notting Hill, Londra. Camilla este fiica fostului proprietar Harrods, Mohamed Al Fayed, si sora lui Dodi Al Fayed, logodnicul Printesei Diana. De curand, Camilla si-a extins afacerea si la New York, acolo unde a deschis un nou restaurant Pharmacy.

Restaurantul din Londra este unul reprezentativ, cu un meniu bogat in preparate raw vegane, sanatoase, fara chimicale, aditivi sau zaharuri rafinate. De altfel, deloc intamplator, Pharmacy are ca dicton cuvintele lui Hipocrate: “Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana”. 

simpleRAW – Copenhaga, Danemarca

Website: https://www.simpleraw.dk/english
Facebook: https://www.facebook.com/simpleRAW/

Gandit initial ca un restaurant cu preparate raw, simpleRAW mizeaza astazi mai degraba pe un meniu sanatos, cu ingrediente sezoniere, organice, fara conservanti, aditivi, zahar, lactate si gluten. O alegere inspirata daca ne gandim la faptul ca simpleRAW a ajuns rapid unul dintre restaurantele “vedeta” in Copenhaga tocmai datorita acestei selectii. Bineinteles, un alt motiv principal sunt si preparatele delicioase, pregatite de bucatari entuziasti si talentati. 

Pe langa mancare, restaurantul ofera si o gama de bere si vin organic, ceea ce face cu atat mai inspirata si savuroasa experienta la simpleRAW.

Ao 26 – Vegan Food Project – Lisabona, Portugalia

Instagram: https://www.instagram.com/ao26veganfoodproject/Facebook: https://www.facebook.com/ao26veganfoodproject/

Nu puteti trece prin Lisabona fara sa va opriti si la Ao 26 – Vegan Food Project, un bistro vegan cu o atmosfera speciala, vibranta, dar si cu un meniu raw vegan care cu siguranta va va impresiona. 

Restaurantul vine zilnic cu surprize culinare, avand si un meniu “standard” din care nu lipsesc preparatele din linte, burgerii vegani, sandwichurile cu branza vegana si paine facuta in casa, supele, felurile principale, dar si deserturile pe acelasi profil: cheesecake, mousse sau prajitura cu ciocolata, negresa, carora li se adauga sucuri naturale si vinuri bio. 

Citește în continuare