Skip to content

Cardiganul lui Harry Styles a fost inclus in colectia Muzeului Victoria & Albert. Designerul JW Anderson a oferit gratuit instructiunile pentru a-l recrea acasa.

La cateva zile dupa ce a scris istorie ca fiind primul barbat care apare singur pe coperta revistei americane Vogue, Harry Styles continua seria de realizari in afara muzicii.

Fostul membru al trupei One Direction a creat un moment viral in luna februarie cand a purtat un cardigan multicolor al brandului JW Anderson in timpul unei repetitii cu public pentru emisiunea matinala „Today Show” din New York. Fotografiile din timpul repetitiei s-au raspandit online iar o parte din fanii artistului au invatat sa croseteze si au recreat cardiganul de la zero.

Intamplarea desfasurata la inceputul lunii martie 2020 a primit hashtagul „#harrystylescardigan” si a strans peste 40 de milioane de vizualizari pe TikTok. Succesul provocarii l-a determinat pe designerul JW Anderson sa posteze online un tutorial care ii invata pe oameni cum sa realizeze intocmai cardiganul care era vandut cu cateva mii de dolari.

Puloverul in nuantele curcubuelului a facut parte din colectia de primavara-vara 2020 a lui JW Anderson. Dupa aparitia lui Styles, a fost vandut pana la epuizare si a creat un moment viral despre care utilizatorii adolescentini de Twitter, Instagram si TikTok inca mai vorbesc.

Specialistii afirma ca inceputul lockdown-ului care a coincis cu momentul aparitiei lui Styles pe scena a avut o mare influenta asupra viralizarii acestei provocari. Fanii mai tineri si-au cautat o activitate creativa care sa le ocupe timpul.

Impactul momentului viral i-a determinat pe reprezentantii Muzeului Victoria & Albert din Londra sa cumpere piesa purtata de Styles pentru colectia permanenta.

Tutorialul pentru a recrea cardiganul vesel JW Anderson poate fi descarcat de aici.

Initiativa generoasa a designerului a fost o premiera in lumea modei care a avut o tendinta strict capitalista in ultimii ani. Marile case de moda au pastrat constant misterul creatiei lor si s-au ferit din a oferi publicului sansa sa recreeze hainele pe care le vand.

Echipa de la Muzeul Victoria & Albert a considerat ca momentul este emblematic pentru modul in care societatea poate adopta un stil de viata mult mai ecologic si mai constient.

In acelasi timp, tricotajul este o marturie documentara a activitatilor pe care publicul tanar le-a avut in timpul izolarii din lunile de primavara.

In ceea ce il priveste pe Harry Styles, evolutia vestimentara si hainele pe care le poarte sunt atribuite, in mare parte, stilistului Harry Lambert care il consiliaza inca de la inceputul carierei solo. Lambert l-a transformat dintr-un popstar imbracat in blugi si tricouri cu Rolling Stones intr-un superstar androgin care poarta camasi de matase cu maneci bufante si volane, tocuri, perle la gat, unghii colorate si pulovere inspirate din anii ’70-’80.

In luna octombrie, Muzeul Victoria & Albert a prezentat raportul anual de lucru in fata guvernului britanic. In ciuda pandemiei, a raportat un numar impresionant de vizitatori si achizitii importante.

In sezonul 2019-2020, incheiat pe 13 martie 2020 cand a inceput lockdown-ul britanic, muzeul a avut peste 4 milioane de vizitatori, 10% dintre acestia au optat pentru expozitia extraordinara „Christian Dior: Designer of Dreams” iar aproape 200.000 de oameni au ales retrospectiva lui „Tim Walker: Wonderful Things”.

Zece dintre expozitiile muzeului au plecat in turneu la alte 13 muzee din intreaga lume si au fost vazute de peste 700.000 de oameni. 

In total, muzeul a imprumutat 1441 de obiecte de arta pentru 90 de spatii din Marea Britanie si 81 de institutii din afara tarii.

In ultimul an, Muzeul Victoria & Albert a facut achizitii importante si a cumparat una dintre cele mai mari colectii de fotografii din lume, peste 800.000 la numar, din colectia lui Elton John. 

Colectia permanenta a muzeului include peste 2,7 milioane de obiecte de arta in depozite si in arhive. In sezonul 2019-2020, colectia a crescut cu 32.686 de obiecte a caror valoare a fost de 10,5 milioane de lire sterline. Dintre acestia, 8,8 milioane au fost insumati din donatii iar 1,7 milioane de lire sterline, au fost platiti din fonduri private si donatii de la membrii Asociatiei V&A si Art Fund.

Printre cele mai importante achizitii din ultimul an se numara o serie de obiecte ale miscarii „Extinction Rebellion”, tabloul „Capul unui copul care rade” de Louis-Francois Roubiliac, o parte din instrumentele si costumele folosite de trupa Madness in cei 40 de ani de cariera, un triptich al lui Alexander Fisher, o rochie din organza si lana a lui Yohji Yamamamoto si o pereche de lampi in modelul Champagne Standard create de Salvador Dali si Edward James.

Pandemia i-a determinat pe reprezentantii muzeului sa-si reorienteze activitatea pentru viitor prin programe desfasurate strict in mediul online.

Muzeul se afla in procesul de dezvoltare a unui Academii online Victoria & Albert care foloseste resursele aflate in colectia digitalizata pentru a invata pasionatii de arta aplicata si istoria designului.

In luna martie 2021, muzeul urmeaza sa deschida o expozitie dedicata universului creat de Lewis Caroll: Alice in Wonderland.

Citește în continuare