Skip to content

Apple lanseaza carti audio povestite prin inteligenta artificiala. Cartile narate de roboti au valente de fictiune sau romantice

Compania Apple a dezvaluit recent ca in platforma dedicata cartilor audio, o serie de volume sunt citite de Madison, o soprana, si Jackson, bariton, noile achizitii ale companiei in materie de inteligenta artificiala.

Potrivit publicatiei The Guardian, in viitor, compania intentioneaza sa ofere si carti audio de non-fictiune si auto-dezvoltare narata de inteligenta artificiala, dar si sa lanseze doua voci digitale suplimentare, numite Helena si Mitchell.

The Guardian raporteaza ca Apple a abordat editori independenti in ultimele luni si le-a cerut sa participe la initiativa sa de naratiune digitala. Compania a spus ca va acoperi costurile de productie si va acorda autorilor redevente din vanzari. In schimb, editorii au fost obligati sa semneze acorduri de confidentialitate.

„Titlurile narate digital sunt o completare valoroasa pentru cartile audio narate profesional si vor ajuta la adaugarea in bibliotecile audio a cat mai multor carti”, mentioneaza compania pe site-ul sau.

In analiza The Guardian se arata ca vanzarile de anul trecut au crescut cu 25% la cartile audio, aducand peste 1,5 miliarde de dolari. Specialistii din industrie cred ca piata globala ar putea avea o valoare mai mare de 35 de miliarde de dolari pana in 2030, ceea ce face ca investitia in roboti AI care sa nareze cartile sa fie foarte profitabila.Apple lanseaza carti audio povestite prin inteligenta artificiala. Cartile narate de roboti au valente de fictiune sau romantice

Apple ofera posibilitatea autorilor independenti sa-si inregistreze cartile pe platforma sa, acum avand si optiunea de a le fi narata cartea, prin intermediul celor doua voci AI.

Deja au aparut critici din industria editoriala care sunt sceptici cu privire la inlocuirea naratorilor umani – adesea actori profesionisti sau autorii insisi – prin intermediul inteligentei artificiale, se pierde din faptul ca naratorii umani ajuta la imbunatatirea experientei.

In acest moment,  Amazon ofera pe platforma sa Audible carti audio care sunt povestite de oameni. Google Play, pe de alta parte, oferă deja prin  A.I. instrumente proprii de naratiune.

Intreaga lume a artei este ingrijorata de tehnologia privind inteligenta artificiala, pentru ca este posibil ca in viitor, tehnologia sa inlocuiasca cu totul artistii umani.

Criticii mentioneaza si faptul ca anumite produse de inteligenta artificiala fura de la artisti, deoarece programele sunt instruite pe imagini de pe internet care au fost create de oameni.

Citește în continuare