Skip to content

Cartile preferate ale artistilor: Razvan Krem Alexe

In epoca fast forward, cei mai multi dintre noi cauta sa citeasca mai degraba rezumatul unei carti sau un articol recenzie care face o analiza a acesteia.

Pentru noi, urban.ro, timpul alocat cartilor inseamna sa-ti deschizi mintea si inima catre noi perspective, sa descoperi cu empatie si toleranta perspective noi ale subiectelor care te pasioneaza.

In acesta luna, avem un proiect special in care multi artisti vor povesti despre cartile lor preferate. Speram sa fie inspiratie pentru cat mai multi dintre cititori.

Intelegem ca stilul de viata este diferit pentru fiecare, la fel ca si timpul liber, de aceea incercam sa va recomandam si versiunile alternative de a descoperi cartile respective cu ajutorul aplicatiei voxa.ro. Acolo unde ele sunt si in versiune audio sau ebook, veti gasi link-ul de pe voxa.ro

Razvan Krem Alexe este actor al Teatrului de comedie, dar mai poate fi vazut si la Teatrul Mic (Desteptarea Primaverii), sau la Excelsior.

A devenit cunoscut odata cu piesa pe care a avut-o alaturi de Sector 7 “Ma-ta are cratima”, ca hip hoper a fost de altfel si finalist in emisiunea Romanii au talent in 2012

Il vedeti acum in serialul Lasa-ma imi place, Camera 609, la Antena 1 unde a jucat si in serialul Adela (care acum este pe Netflix)

 O carte pe care am citit-o recent si din care incerc sa lecturez si sa studiez zilnic este Noul Testament. Pana acum nu am citit Biblia, desi este cea mai importanta carte scrisa vreodata. De curand, m-am intors catre Hristos, sunt asadar „born again Christian” iar lectura Noului Testament, cu Duhul Sfant in spirit, m-a facut sa inteleg in ce mod comunica Dumnezeu cu noi si cat de puternice sunt invataturile Lui. Este o carte vie, in care am gasit raspunsuri pentru tot felul de probleme pe care le-am intampinat in ultimul timp; in unele circumstante simteam ca mi se adreseaza direct, cu o solutie concreta pentru o situatie anume, chestiune care m-a bulversat in cel mai frumos mod posibil. Asadar, recomandarea mea este sa citim Biblia, Noul Testament in special, pentru ca acolo sunt raspunsurile celor mai multe dintre rugaciunile si strigatele noastre dupa ajutor. Sa ne incredem in Hristos, sa punem la picioarele Sale toate grijile si nevoile noastre si sa ii citim si sa ii urmam Cuvantul. 

In rest, citesc carti tot pe subiect, iar dintre cele parcurse recent, mi-au placut si m-au ajutat in a intelege mai multe despre Isus, Biblie si crestinism, urmatoarele: 

C.S. Lewis – Crestinism pur si simplu

Iosif Trifa – Mai langa Domnul meu

Daniel Vernet – Biblia si stiinta

R.C. Sproul – Biblia si studiul personal

N.T. Wright – Iisus pur si simplu 

Cum te-a influentat sau te-a ajutat lectura?

 Lectura este obligatorie si definitorie pentru meseria mea, cea de actor. Daca nu e vorba de un „research” anume pentru constructia unui personaj, cu siguranta cititul in sine deschide noi orizonturi si perceptii, stimuleaza imaginatia si imbogateste cultura personala. Domnul profesor Florin Zamfirescu ne vorbea in facultate despre cele 3 tipuri de directii in dezvoltarea unui rol: prin cultura, prin imaginatie si prin experienta. Lectura e un ingredient esential pentru toate cele trei planuri de dezvoltare ale unui personaj / rol. 

Una dintre cele mai frumoase si captivante perioade de studiu si de aprofundare pentru universul unui personaj, a fost pentru spectacolul „Picasso vs. Einstein”, de Steve Martin, in regia Teodorei Petre, de la Teatrul de Comedie. Este acel tip de intalnire unica si deosebita, in care il joc pe Albert Einstein, la varsta de 25 de ani. In mod evident, a fost vorba de creionarea unui rol de compozitie iar, printre modurile in care am reusit constructia acestui om de geniu si hiper-popular, „devorarea” mai multor carti scrise de sau despre autor, a fost imperioasa si prioritara. Aici amintesc urmatoarele:

Albert Einstein – Cum vad eu lumea si Teoria relativitatii pe intelesul tuturor

Alice Calaprice – Albert Einstein: Cuvinte memorabile

Walter Isaacson – Einstein: The man, the genius and the theory of relativity

Scott Thorpe – Cum sa gandesti ca Einstein 

Voxa ofera acces nelimitat la cele mai noi titluri de carti audio si e-books, cu un singur abonament lunar unic. Puteti descarca aplicatia pentru a testa gratuit primele 7 zile, direct pe telefonul dvs, aici

Voxa.ro este cel mai mare catalog de audiobooks in limba romana, cu peste 70 000 de titluri, locul in care descarcati titlurile si le ascultati oriunde si oricand, in plus aveti acces instant si nelimitat la intreg catalogul

Citește în continuare