Skip to content

Cate Blanchett va prezida juriul celei de-a 77-a editie a Festivalului de Film de la Venetia

Unul dintre cele mai asteptate festivaluri de film, alaturi de Berlin si Cannes, este Festivalul de Film de la Venetia ajuns anul acesta la cea de-a 77-a editie. Acesta va avea loc intre 2 si 12 septembrie 2020.

Cate Blanchett preia rolul detinut anul trecut de Lucrecia Martel, regizoare din Argentina, cunoscuta publicului pentru realizarea filmelor “Zama” (2017) si “La Cinega” (2001). Anul trecut alaturi de ceilalti membri ai juriului au premiat lungmetrajul “Joker” (r. Todd Philips) cu “Leul de Aur”.

Cate Blanchett este cea de-a 8-a femeie din istoria festivalului care conduce juriul. In anul 2018 ea a prezidat si juriul Festivalului International de Film de la Cannes.

Cate Blanchett a declarat ca asteapta in fiecare an selectia de la Venetia, care este surprinzatoare si diferita de fiecare data

”Venetia este unul dintre cele mai sugestive festivaluri de film din lume – o celebrare a acelui mediu provocator si stimulant care este cinematografia in toate formele sale. Este un privilegiu si o placere sa fiu presedintele juriului editiei din acest an”.

Cate Blanchett a mai fost prezenta la Venetia cu filmele ”Elizabeth” (r. Shekhar Kapur) si ”I’m Not There” (r.Todd Haynes), care i-a adus in 2007 premiul pentru interpretare.

Cate Blanchett este un simbol al cinematografiei contemporane si a lucrat cu cei mai importanti regizori din ultimii 20 de ani

Una dintre cele mai apreciate actrite din lume, Blanchett a fost nominalizata de 7 ori la premiile Oscar si de doua ori le-a castigat – in 2005, la categoria Cea mai buna actrita intr-un rol secundar pentru interpretarea lui Katherine Hepburn in filmul ”Aviatorul” (r. Martin Scorsese) şi in 2014, la categoria Cea mai buna actrita in rol principal, pentru interpretarea din filmul ”Blue Jasmine”(r. Woody Allen).

Actrita a mai castigat trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA si premiul pentru interpretare feminina (Cupa Volpi) la Festivalul de Film de la Venetia.

Filmele romanesti au fost recompensate de-a lungul timpului cu premii in prestigiosul festival

”Tara motilor” (1933, r. Paul Calinescu) – premiul filmului documentar, ”Romania in lupta bolsevismului” (1941, r. Paul Calinescu) – premiul filmului documentar, ”Hotel de lux” (1992, r. Dan Pita) – Leul de Argint si ”Terminus Paradis” (1998, r. Lucian Pintilie) – premiul special al juriului.

Festivalul de Film de la Venetia este cel mai vechi festival de film din lume, fondat in 1932 ca Venezia Biennale. Prima editie s-a tinut intre 6 – 21 august in anul 1932.

Citește în continuare