Skip to content

(Video) Cate Blanchett interpreteaza o dirijoare in filmul „TÁR” care marcheaza revenirea regizorului Todd Field dupa 15 ani de pauza. Va avea premiera la Festivalul de Film de la Venetia 2022.

Cate Blanchett apare intr-un nou rol pe care presa americana de specialitate il numeste o „revenire in cursa pentru premiile Oscar”. Afirmatiile au aparut dupa lansarea unui scurt trailer pentru „TÁR”, al treilea lungmetraj al regizorului Todd Field care va avea premiera in luna septembrie la Festivalul de la Film de la Venetia 2022.

Field, care nu a mai regizat lungmetraje de 15 ani, a devenit celebru dupa „In the bedroom” (2001) si „Little Children” (2006), filme care au strans 8 nominalizari la Oscar, 5 dintre acestea fiind pentru actorie, atat pentru rol principal cat si secundar. A fost denumit „regizorul actorilor” pentru ca ii dirijeaza in prestatii memorabile care impresioneaza criticii de specialitate.

Tinand cont de portofoliile lui Field si Blanchett – dublu castigatoare de Oscar, cu 7 nominalizari la activ – este justificabila afirmatia conform careia filmul „TÁR” va intra direct in cursa pentru Oscar desi nu a fost inca vizionat in spatiul public. 

La reteta de succes a filmului se adauga si Hildur Guðnadóttir care a compus coloana sonora si care a castigat anterior un Oscar, un Glob de Aur si un BAFTA pentru muzica din „Joker”. Implicarea ei este esentiala deoarece povestea filmului este descrisa ca fiind despre Lydia Tár, un personaj fictiv descris drept „una dintre cele mai extraordinare compozitoare de muzica clasica din lume si prima femeie dirijoare a unei orchestre germane importante.”

In trailerul care poate fi urmarit mai jos, Blanchett – in rolul Lydiei – apare intr-un cadru strans in slow-motion, in timp ce sufla fum catre camera. Pe fundal se aude o voce masculina care face o referire la pandemia globala si declara ca „exista si alte tipuri de ciuma care ne distrug.” Ulterior, Blanchett dirijeaza orchestra intr-o serie de miscari intense, filmate de jos pentru a amplifica efectul vizual al dinamismului. 

Dupa premiera de la Venetia, filmul va intra in cinematografele din SUA pe 7 octombrie. Pe langa regie, Todd Field semneaza si scenariul si productia.

„TÁR” ii mai are in distributie pe Nina Hoss, Noémie Merlant, Sophie Kauer, Julian Glover, Mark Strong si Allan Corduner. Filmarile au avut loc in Berlin in a doua parte a anului trecut si, desi nu se cunosc alte detalii despre scenariu, se asteapta ca maestria dovedita de Field anterior in „In the bedroom” si „Little Children” sa se regaseasca si aici.

Cu un master obtinut la Conservatorul din Hollywood, Field a inceput sa lucreze deopotriva ca actor si muzician, fiind distribuit de Woody Allen in „Radio Days” in 1987. Ulterior a lucrat cu unii dintre cei mai apreciati cineasti din istoria cinematografiei americane: Stanley Kubrick, Victor Nuñez sau Carl Franklin care l-au incurajat pe Field sa se inscrie la Institutul American de Film si sa studieze regie.

Desi a lansat numai 2 lungmetraje si 5 scurtmetraje intr-o cariera de peste 25 de ani, fiind mai activ ca actor in prima parte a vietii, Field a castigat majoritatea trofeelor importante acordat de cineasti si criticii de specialistete in SUA si Marea Britanie: Sundance Film Festival, British Film Institute, AFI Lifetime Achievement Award si multiple nominalizari la Oscar, Globurile de Aur si BAFTA.

Lista completa a filmelor care vor avea premiera la Festivalul de Film de la Venetia 2022 o puteti urmari mai jos.

Dupa aparitiile spectaculoase in „Nightmare Alley” si „Don’t Look Up” , Cate Blanchett are 4 proiecte care urmeaza sa fie lansate in lunile ramase din 2022. 

Vocea lui Blanchett va putea fi auzita mai intai pe 21 octombrie pe Netflix in rolul naratorului din „The School of Good and Evil” si mai apoi in luna decembrie in rolul Sprezzatura din „Pinocchio” in regia lui Guillermo del Toro. Tot in lunile urmatoare va aparea si in „Borderlands” acolo unde joaca alaturi de Kevin Hart si actorul de origine romana Florian Munteanu.

Blanchett a jucat in peste 70 de filme care au strans 10 miliarde de dolari din incasari si i-au adus 159 de premii din 338 de nominalizari. 

S-a nascut pe 14 mai 1969 in Melbourne si a devenit cea mai de succes actrita din Australia si una dintre cele mai premiate si iubite actrite de la Hollywood. A jucat roluri de regina, elf, mama-vitrega, lesbiana, vagabond si i-a jucat pe Bob Dylan si Katharine Hepburn cu o eleganta care i-a devenit caracteristica transformandu-se de fiecare data cu abilitatile unui cameleon.

Cate Blanchett a absolvit Institutul de Arta Dramatica din Australia in 1992 si a fost considerata un prodigy al generatiei sale. A debutat pe scena in acelasi an in doua spectacole premiate de critici cu trofeele „Cea buna actrita” si „Cel mai bun debut”.

Primul rol in Hollywood a fost in 1997 cu filmul „Paradise Road”. In urmatorii ani, s-a facut remarcata in productii cu buget din ce in ce mai mare pana la „Elizabeth”, filmul care i-a definit cariera si i-a dus prima nominalizare la Oscar la varsta de 29 de ani.

De-a lungul timpului, Blanchett a excelat atat in roluri principale cat si secundare, majoritar in filme de epoca si fantasy. Mai jos puteti revedea cele mai memorabile roluri pe care le-a jucat.

Citește în continuare